Gluteenia enintään?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Jezu  Admin08/13/2009 1:14 PM

    Onko kenelläkään tietoa minkä verran gluteenia keliaakikko voi päivässä "nauttia", ettei sillä ole vielä negatiivisia terveysvaikutuksia?

    Kuinka paljon esimerkiksi erittäin vähägluteenisia tuotteita voi päivässä syödä, että gluteeniannos ei nouse liian suureksi?

    Onko esimerkiksi 200mg/vrk liikaa? Onko Keliakialiitto määritellyt jotain suosituksia?

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • porajata 460 messages08/27/2009 11:56 AM

    Jezu kirjoitti:
    Onko kenelläkään tietoa minkä verran gluteenia keliaakikko voi päivässä "nauttia", ettei sillä ole vielä negatiivisia terveysvaikutuksia?

    Kuinka paljon esimerkiksi erittäin vähägluteenisia tuotteita voi päivässä syödä, että gluteeniannos ei nouse liian suureksi?

    Onko esimerkiksi 200mg/vrk liikaa? Onko Keliakialiitto määritellyt jotain suosituksia?

    Jostain näin kerran, että suositus olisi max. 30 mg/vrk

    Korjatkaa jos muistan väärin

  • Ad

  • Kiipuli 90 messages08/27/2009 2:52 PM

    Siis täh?
    Pitääkö nyt alkaa laskeakin jotain enimmäismääriä?
    Tähän asti olen vedellyt gluteenittomia tuotteita ihan vapaasti! Pitääkö nyt tämän "vähägluteenisen" dietin myötä alkaa laskea jotain? Auttakaa nyt..

  • KatjaRa 51 messages08/27/2009 6:31 PM

    Mä mietin kans ihan samaa. Tähän asti en ole mitään laskenut..

    Oikotie matkan mutkistaa.

  • KattiMatikka 271 messages08/27/2009 8:31 PM

    Mä en ole ikinä edes kuullut mistään laskemisista mitään. Ihan surutta syönyt kaikkea Käytännössä mahdotonta alkaa laskemaan omaa gluteenimäärää kun/jos syö ravintoloissa/ruokaloissa esim. lounaansa. Ei niissä leivissä lue kuinka paljon gluteenia niissä on. Saatika ruoassa... Ja omista leipomuksista sitten alkaa laskemaan kuinka paljon gluteenia niissä on/pala...

  • Jezu  Admin08/27/2009 10:56 PM

    Joo en laske minäkään, mutta eikö teoriassa erittäin vähägluteenisia tuotteita, joissa on siis 100mg/1kg gluteenia, tuolla 30mg/vrk-saantisuosituksella leipää voisi syödä enintää 300 grammaa vuorokaudessa, jonka jälkeen menisi rajan yli? Käytännössähän tämä olisi vähemmän, koska gluteenia saa myös muista tuotteista. Ehkä on parempi, ettei ajattele koko asiaa, vaan syö juuri sen verran gluteenittomia ja erittäin vähägluteenisia tuotteita kuin napa vetää

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Vaula 141 messages08/28/2009 7:46 AM

    Menee kyllä todella hankalaksi jos jotain gluteenimääriä pitäis alkaa laskemaan.. Voishan sitä tietysti mielenkiinnosta yhden päivän normiruoista laskea, että meneekö tuon 30 mg rajan yli, ja sit jos jää reippaasti alle niin unohtaa jatkossa koko laskemishomman

  • Ad

  • Viveka 127 messages08/28/2009 9:41 PM

    Tällaista tietoa enimmäismäärästä löysin. Ei näytä olevan lääkäreilläkään selvyyttä siitä millainen määrä on jo haitallista keliaakikolle.

    "yksi normaali gluteenipitoinen leipäpala saattaa sisältää 0,5–1 grammaa gluteenia ja tällainen annos harvakseltaankin nautittuna voi jo aiheuttaa keliaakikolle limakalvovaurion"

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kel00040

    Eli jos raja-arvona pidettäisiin tuota 100mg vuorokaudessa, niin silloinhan pitäisi sellaiset 5-10 kiloa syödä tuotetta, jossa on 100mg gluteenia kiloa kohti. Silloin tulisi tuo 0,5 tai 1 gramma täyteen.

    ~ Gluten-free personality since 2004 ~

  • porajata 460 messages08/29/2009 12:29 PM

    Viveka kirjoitti:
    Tällaista tietoa enimmäismäärästä löysin. Ei näytä olevan lääkäreilläkään selvyyttä siitä millainen määrä on jo haitallista keliaakikolle.

    "yksi normaali gluteenipitoinen leipäpala saattaa sisältää 0,5–1 grammaa gluteenia ja tällainen annos harvakseltaankin nautittuna voi jo aiheuttaa keliaakikolle limakalvovaurion"

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kel00040

    Eli jos raja-arvona pidettäisiin tuota 100mg vuorokaudessa, niin silloinhan pitäisi sellaiset 5-10 kiloa syödä tuotetta, jossa on 100mg gluteenia kiloa kohti. Silloin tulisi tuo 0,5 tai 1 gramma täyteen.

    Ei varmaankaan kukaan syö tuommoista määrää eli suoranaista vauriota ei saa aikaiseksi kuin vain syömällä gluteenipitoista leipää tms. mutta olen varma, että jo huomattavastikin pienempi vuorokausiannos pitää vasta-aineet koholla ja tulehdus muhii suolessa

  • Viveka 127 messages08/29/2009 8:01 PM

    Varmasti tulevaisuudessa lääketiede pystyy selvittämään tarkemmin mikä on tarkka raja-arvo gluteenille per vuorokausi. Jos vasta-ainearvot eivät laske, on varmaankin syytä syödä ainoastaan tuotteita, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Onneksi sentään pystytään seuraamaan noita vasta-ainearvoja, vaikka ei pystytä tarkaa raja-arvoa gluteenin saanille määrittelemäänkään.

    ~ Gluten-free personality since 2004 ~

  • porajata 460 messages09/26/2009 4:42 PM

    Viveka kirjoitti:
    Varmasti tulevaisuudessa lääketiede pystyy selvittämään tarkemmin mikä on tarkka raja-arvo gluteenille per vuorokausi. Jos vasta-ainearvot eivät laske, on varmaankin syytä syödä ainoastaan tuotteita, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Onneksi sentään pystytään seuraamaan noita vasta-ainearvoja, vaikka ei pystytä tarkaa raja-arvoa gluteenin saanille määrittelemäänkään.

    En tiedä noista luontaisesti gluteenittomista ovatko täysin puhtaita gluteenijäämistä...

    Tulee vain mieleen tuon kaurankin puhtausvaatimus, eli normali kaura ei nykyään kelpaa, aikaisemmin kyllä...

  • Viveka 127 messages09/26/2009 6:21 PM

    Ainahan se riski on olemassa, että gluteenipitoisuus onkin jotain muuta mitä paketin kyljessä sanotaan...

    ~ Gluten-free personality since 2004 ~

  • Ad

  • norppa 59 messages09/28/2009 2:46 PM

    Tutkimuksissa ei ole tullut ilmi, että niillä jotka käyttävät vehnätärkkelystä/kauraa olisi keliakia mennyt huonommaksi kuin luont. gluteenittomilla. Tämä siis yleisesti ottaen, jokainenhan tietää itse parhaiten mikä sopii ja mikä ei.

  • mibe 2 messages03/16/2015 11:32 AM

    Gluteenia saa nauttia vuorokaudessa enintään 50mg, kaikilla joilla määrä on ylittynyt on alkanut tulehdusreaktio suolessa. Yksi "normaali" esim.ruisleipä sisältää muutamia grammoja gluteenia. Eli edes puolta ruisleipää ei voi syödä ilman tulehdusreaktion käynnistymistä. Tiedot ravitsemusterapeutilta ja gastroenterologilta

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2025 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s