Jezu Ylläpitäjä – 22.1.2009 20:11
Keliakialiitto tiedottaa uudesta EU-asetuksesta, jonka myötä gluteenittomien tuotteiden nimitykset muuttuvat, jolloin tuotteet jakautuvat "gluteenittomiin" ja "erittäin vähägluteenisiin." Mielestäni melkoisen iso muutos. Kuinka enää noudattaa luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota?Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
higga 209 viestejä – 22.1.2009 21:52
On kyllä iso muutos, ja luontaisesti gluteenittomia ei voi enää erikseen merkitä.
Eniten mua huolettaa sanat "erittäin vähägluteeninen" tavisihmisten korvissa tuo tarkottaa just sitä ettei lusikallinen vehnäjauhoja haittaa kun niitä on niin vähän.
Ja keliakiaruokavalio? Gluteeniton on sentään ilmaissut mikä osa siitä ruuasta puuttuu! Tolla logiikalla laktoositon pitäis olla ilmavaivaruokavalio
Pulla 267 viestejä – 22.1.2009 22:31
Eikös tuo ole hyvä muutos, koska sitten vain luontaisesti gluteenittomat ovat niitä "gluteenittomia"? Taviksetkin tajuavat, toisin kuin nyt, kun eivät ymmärrä, etten esim. minä syö kaikkia "gluteenittomia".higga 209 viestejä – 22.1.2009 22:38
Mutta mun käsityksen mukaan toi "luontaisesti gluteeniton" poistuu kokonaan. Tossa gluteeniasetuksessa on et gluteeniton voi sisältää luontaisesti gluteenittomia tai myös vehnätärkkelystä sen max 20mg/kg. Eli eikös toi hankaloita?
Pulla 267 viestejä – 22.1.2009 23:47
Öh, nyt vasta tutustuin... Tuntuu vehnän pakkosyötöltä... Olkoonkin sitten vaikka kuinka tiukemmat rajat. Entistä enemmän saa ruokiin laittaa mitä ainesosia vain ja entistä enemmän täytyy tutkia tuoteselosteita.Jezu Ylläpitäjä – 24.1.2009 21:59
Varmaan hankaloittaa luontaisesti gluteenittoman ruokavalion noudattamista?Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Suviih 629 viestejä – 26.1.2009 21:08
Sinälläänhän tämä on vain hyvä muutos, sillä ei tämä estä luontaisesti gluteenittomankaan ruokavalion noudattamista, vaatii vain, että uusista pakkauksista täytyy lukea tuoteselosteet. Helpottaa kuitenkin ulkomailla liikuttaessa, kun joka maassa on samat raja-arvot, eikä maakohtaiset asetukset.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Jezu Ylläpitäjä – 5.2.2009 20:13
Johan tämä menee kummalliseksi. Tässä Keliakialiiton tekemä taulukko muutoksesta:Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Kalmia 48 viestejä – 9.2.2009 15:04
Jezu kirjoitti:Sanos muuta.. kääk.
Jezu Ylläpitäjä – 12.2.2009 13:58
Tässäpä uusimman Keliakia-lehden artikkeli aiheesta:Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Pulla 267 viestejä – 12.2.2009 14:34
Kalmia, sanos muuta. Itse kanssa vielä olen toitottanut lähisukulaisilleni ja tutuilleni, että ruokavalioni on luontaisesti gluteeniton. Ja tuntuu, että monet tuon nimityksen tietävätkin. On taas uusi valistuksen aika. Minä en myöskään ole syönyt kauraa ja nyt sitäkin tuotteissa saa olla vapaasti.Kalmia 48 viestejä – 12.2.2009 16:42
Suututtaa jotenkin etenkin tuo kohta, että kauraa saa laittaa sekaan aina. Miksi ihmeessä sitäkin pitää nyt sotkea joukkoon?
Suz 9 viestejä – 6.3.2009 14:45
Itse olen saanut sen käsityksen että nimenomaan Etelä-Euroopan maat ovat ajaneet tuota uudistusta tuohon suuntaan. Tuon saman systeemin pitäisi siis tulla koko Eurooppaan, kun nyt jokaisessa maassa on omat raja-arvonsa. Kaikkein hämärintä on se, että nimenomaan eteläeurooppalaiset lääkärit ovat määränneet kaikki diagnosoidut keliaakikot suoraan luontaisesta gluteenittomalle, eikä suomalaista "normigluteenitonta" edes tunneta siellä päin. Sitten ne haluaa, että vahnätärkkelystäkin sisältäviä tuotteita saa sanoa gluteenittomiksi. Omituista...
Jezu Ylläpitäjä – 10.3.2009 00:00
Tässä lainauksena tuo virallinen EU-asetus, jos joku sen jaksaa lukea. Löytyy myös virallisena PDF-dokumenttina:Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Mikaela 11 viestejä – 10.3.2009 15:36
Elintarviketeollisuus vähät välittää. Teollisiin elintarvikkeisiin laitetaan sitä, mitä halvalla saadaan ja koostumuksia muutellaan sen mukaisesti. Tuoteselosteet pidetään niin väljinä, että saatavuuden ja hinnan aiheuttamiin muutoksiin ei tarvitse ainesosaluettelosssa reagoida. Gluteenin lisäksi tuotteissa on maidon osia, pähkinäjäämiä, soijaa yms. eikä niitä (valmistajia) todellakaan kiinnosta asiakkaiden ja kuluttajien terveys! Tiedän tämän, koska olen ollut lukuisiin teollisiin elintarviketuottajiin yhteydessä vuosien mittaan useasti. Alkaa tuntua maatilan osto ajankohtaiselta. Kun itse tuottaa ruokansa, tietää mitä suuhun laittaa. Tuoteselosteet ei auta valintojen tekemisessä yhtään. Juuri tässä sain ihokeli-oireet pintaan, ja syyksi paljastui mehu, josta valmistaja EI ilmoittanut sen sisältävän glukoosi-fruktoosisiirappia, katsos kun se on VAIN sokeria! Ei niitä kiinnosta, eikä tuoteselosteisiin todellakaan voi luottaa!
Että tsemppiä meille kaikille "ruokavammaisille"!
Bakku-shan 19 viestejä – 11.3.2009 19:31
Pakko se on syyä jotaki tai käy ku tumman hevoselle....kun se lopetti syömisen se otti ja kuoli ) Ei vainen, en minä ainakaan edes näe niitä pikkuprinttejä noissa tuoteselosteissa, ja varmaan just sen vuoksi mulla on "vajaa" ruokavalio ja joka vuosi joudutaan antamaan esim. B12-vitamiinia pistoksina....tarkoitan, että kun ei ole iho-oireita, sitä voi pistellä näköjään poskeensa mitä sattuu. Se se vaan on kumma juttu, että joka ikinen päivä on nälkä!!
Mikaela 11 viestejä – 12.3.2009 09:54
Niin, pakko olisi jotain syödä... Vaikeaa se vain on, ja tuon direktiivimuutoksen myötä vielä vaikeutuu. Elämä tuntuu aika kurjalle, kun päivästä toiseen joutuu riutumaan oireiden kynsissä ja pohtimaan, mistä HEL****STÄ on gluteenia taas sisuksiinsa saanut!!!!!!! Perhe on jo opetettu tiukkoihin toimintatapoihin (itselläni oma keiju-rasia, oma ruokakaappi yms.) jotta kontaminaatio muiden viljojen kanssa voitaisiin kotioloissa välttää. Mutta henkilö- ja perhekohtaisella tasolla tehtävät ponnistukset terveydentilan hyväksi on turhaa, kun elintarviketeollisuus terrorisoi koko prosessin.
Jos gluteeni ei sovi, se ei sitten oikeasti sovi! Ja seuraukset pitkässä juoksussa ovat "pikkuripulia", vatsanväänteitä, oksentelua, ihottumia, päänsärkyjä, VI******STA kutinaa, valvomista, jatkuvaa väsymystä, masennusta yms. paljon vakavampaa.
Epäpuhtaan ruokavalion ylläpitämästä suoliston kroonisesta tulehdustilasta aiheutuvat imeytymishäiriöt johtavat ravintoaineiden (vitamiinit, hivenaineet, mineraalit) puutteeseen ja siten muiden seurannaisten ilmenemiseen: osteoporoosi ->luunmurtumat, nivelrikot ->keinonivelet, kiputilat, diabetes, astma, verisuoni- ja sydänsairaudet, mielialahäiriöt, masennus, pahanlaatuiset kasvaimet jne. Seuraukset ovat yksilötasolla rankat, ja maksut myös rahallisesti kovat! Osan kustannuksista kattaa koko kansa veroeuroina.
Direktiivimuutos antaa teollisille elintarviketuottajille vapauden liikkua löysissä rajoissa ja käytännössä olla välittämättä "pikkulipsauksista"! Vuosien mittaan käymäni keskustelut erilaisten "asiakaspalvelijoiden" kanssa osoittaa, että oikeasti heitä kiinnostaa vain mahdollisimman halvalla tuotettujen = liiketaloudellisesti kannattavien tuotteiden kaupaksi saaminen.
Olen valmis laittamaan nettiadressin luontaisesti gluteenittomien ja ehdottoman puhtaasti valmistettujen / prosessoitujen ja kuljetettujen elintarvikkeiden puolesta, jos asia saa keskuudessanne kannatusta!?!?!?!
Tässä on joillekin asiaan vihkiytyville oikeasti bisneksen paikka! Tarjota vilja-allergisille ja keliaakikoille OIKEASTI puhtaita, huolella prosessoituja elintarvikkeita / raaka-aineita.
Pulla 267 viestejä – 12.3.2009 19:13
Huh huh, minkähän takia sitten täytyy olla noita kahta lajia tuotteita, kun kaikki kerran ovat "yhtä turvallisia"?...Mikaela 11 viestejä – 13.3.2009 10:05
Katselin netistä lisäinfoa terminologiaan saatuani jälleen ihokelin kukkimaan, syynä eräs mehujuoma, josta valmistaja väittää olevan mahdotonta saada oireita! He kun noudattavat elintarvikelakia ja EU-direktiivejä...
Mehussa on ns. ravintokuitua; polydekstroosia. Erään teollisen elintarviketuottajan web-sivuilta löytyy selitys: "Polydekstoori on vehnän glukoosista johdettu hiilihydraatti, joka toimii tuotteessa kuituna. Polydekstroosi on gluteeniton."
Siis ko. kuitu on vehnästä peräisin ja vaikka sen väitetään olevan "turvallinen" sain siis itselleni ikävät iho-oireet jälleen kerran aikaiseksi. Ja tuo mehu oli siis ainoa muutos ruokavaliossani oireiden puhkeamisen aikana, ja iho taas rauhoittui, kun mehun karsin pois käytöstä! Ilmiselvä syy-yhteys siis on havaittavissa, valmistajan väitteiden vastaisesti.
Herkkien kuluttajien on siis syytä tiedostaa myös tämä "porsaanreikä"!
Suviih 629 viestejä – 13.3.2009 10:33
Yleisestihän on tiedossa että ihokeliaakikot ovat paljon herkempiä saamaan oireita kuin tavalliset keliaakikot. Nuo suositukset sun muut on todennäköisesti kuitenkin muotoiltu tavallisia keliaakikoita silmällä pitäen, sillä heitähän suurin osa keliaakikoista on. Sinälläänhän kyseinen mehuyritys ei tee mitään väärää sanoessaan polydekstroosin olevan gluteeniton, jos sen gluteenipitoisuus alittaa määritellyt rajat. Näillä mehunvalmistajilla tuskin on tietoa siitä että keliakiaakin on kahdenlaista ja toiset ovat herkempiä kuin toiset.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Mikaela 11 viestejä – 13.3.2009 11:02
Yhdyn tähän! Mikään tuote, minkä ainesosa on jollain tavalla prosessoitu gluteenipitoisesta viljasta, ei voi olla gluteeniton sanan todellisessa merkityksessä!
Terminologia on ammatillista kikkailua, jolla tietoisesti johdetaan ihmisiä harhaan. Termit eivät merkitse itsessään yhtään mitään tavalliselle kuluttajalle. Tuntuu siltä, että elintarviketeollisuus tuottaa vain itselleen sopivia porsaanreikiä voidakseen käyttää aina niitä raaka-aineita, joita halvalla saadaan ja mielellään niin, että nuo aineet ovat toisen teollisuuden- / tuotantohaaran jätettä / oheistuotetta.
Henkilökohtainen, kokemusperustainen näkemykseni on, että niin iho- kuin suolikeliakiassakin vähäinenkin kontaminaatio on omiaan sairastuttamaan elimistöä. Vaikka akuutteja suolioireita ei tulisikaan, on haitalliset seuraukset pitkällä aikavälillä havaittavissa. Juuri viittasin toisessa keskustelussa tuoreeseen tutkimusartikkeliin, jossa todetaan keliakian sekä ohimolohkoepilepsian ja hippokampuksen skleroosin välillä havaitun suoran yhteyden.
Samaan aikaan, kun väestön keskuudessa erilaiset ruokaperäiset krempat yleistyvät, lisääntyy myös diabetes, astma, nivelreuma, vakavat krooniset haavaiset suolitulehdukset, pahanlaatuiset kasvaimet sekä muistihäiriöt; dementia, alzheimer...
Olisin taipuvainen uskomaan, että herkimmät yksilöt ovat oiva indikaattori ns. turvallisten tuotteiden ja raja-arvojen määrittelyssä. Sairaudenoireiden havaitseminen ja esiintyminen on yksilöllistä, eivätkä kaikki keliaakikot esim huomaa oireitaan yhtä helposti. Tämä ei silti välttämättä takaa sitä, että kontaminaatiolla ei olisi elimellisiä, terveydelle haitallisia vaikutuksia.
Jokainen luonnollisesti itse päättää ja valitsee, mitä omalla kohdallaan tekee, mutta tieto on tässä kohden paikallaan tietoisten valintojen tekemiseksi.
Valinnan vaikeus tulee tosin eteen siinä valitettavassa tosiasiassa, että turvallisia tuotteita on kaupan hyllyltä nykyään lähes mahdoton löytää / tunnistaa. Siksi tässä foorumissa jaettavat kokemukset ja tieto on monelle kullan arvoista!
Pulla 267 viestejä – 13.3.2009 11:07
Kyllä selvä porsaanreikä on siinä, että kaikkia keliaakikoita ei oteta huomioon. Ei olisi ylitsepääsemätön vaiva, jos valmistajien täytyisi edes mainita suomen kielellä, mistä ainesosat ovat peräisin.
Mikaela 11 viestejä – 13.3.2009 11:47
Käsittääkseni nämä siirapit, tärkkelysmuunnokset jne. ovat jonkun toisen tuotantohaaran jätettä, mikä ennen on syötetty karjalle tai kompostoitu / viety kaatopaikalle (esim. olutteollisuuden mäski ym.). Tuotannollisen kannattavuuden vuoksi mitään ei enää jätetä hyödyntämättä, eikä haluta käyttää rahaa "oikeiden" raaka-aineiden; esim. OIKEA sokeri, ostamiseen.
Hölmöläisen peiton jatkamista se vain on: kalliit tuotekehitystiimit tarvitsevat tilat ja laitteet sekä henkilökunnan palkkoineen + sivukuluineen, eikä sitä huomioida kokonaistaloudellisuutta ja kannattavuutta määritettäessä.
Ja loppupelissä esim oikea mehu: suomalainen marja, raikas vesi sekä tavallinen kidesokeri on edullinen ja turvallinen tuote, sekä yksinkertainen valmistaa.
Tämä elintarvikepolitiikka on jotenkin ihan käsittämättömän kieroutunutta... ;(
Pulla 267 viestejä – 13.3.2009 15:03
Omassa kotonaan keliaakikko pystyy juomaan ja syömään melko turvallisesti. Mutta esimerkiksi päiväkodissa, koulussa, töissä, ravintolassa kaikki keliaakikot on niputettu yhteen, kaikille on sama ruokavalio. Jos alkaa töissä sanoa, että noudatan luontaisesti gluteenitonta enkä syö myöskään tärkkelyssiirappia, maltodekstriiniä ym., olisi tosi vaikeaa. Mahtaakohan jossain paikassa onnistua?Jezu Ylläpitäjä – 30.3.2009 23:47
Ihmettelin kovasti, kun paikallisen S-Marketin pakastekaapissa oli merkitty hyllyn reunaan Sunnuntai Kaura-Porkkanasämpylät gluteenittomiksi. Vasta kotona hoksasin, että nythän niitäkin saa gluteenittomiksi. Aika hurjaa.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.