Keliakia-korvaus

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>
 • Sussu 97 viestejä24.3.2009 15:38

  Tuotakin asiaa monesti olen miettinyt, että kukahan neropatti on laskenut että tuo 21 e/kk kattaa mukavasti nämä "erityisruokamenot" ?? Mulla ei ollut koulussa pitkä matikka, mutta veikkaan silti että hiukka enempi pitäisi tai saisi olla tuo summa. Vai millä mittakaavalla tää on laskettu..? Ja korvaustahan maksetaan toistaiseksi. Että pitäsi kai olla ihan tyytyväinen ettei lähde tuokin summa poikkeen. Vai mittee tuumaatte?

 • Jezu  Ylläpitäjä24.3.2009 15:44

  Itse asiassa oikea summa olisi 48.5e/kk. Keliakialiitto on selvittänyt asiaa:

  Keliakialiiton hintaselvitys (PDF)

  Glu.fi:ssä on käyty keskustelua asiasta jo aiemmin:

  Keliakia tulee kalliiksi

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Mainos

 • Sussu 97 viestejä24.3.2009 15:55

  Haa. No niinpä onkin.. Hyviä kommentteja, ei ole vaan minun silmään sattunut tuo keskustelu, mutta nythän tuo selvisi. Joop, lähempänä totuutta tuo 48,5e/kk on. Siis lähempänä.

 • higga 209 viestejä24.3.2009 16:48

  Hassua on, että alle 16 v saa vammaistukea. Et lapset on lähes vammaisia keliakian kanssa ja aikuiset ei. Toi vammaistuki on kuitenkin n. 85e/kk. Hiukan lähempänä noi summat vois kyllä toisiaan olla!

 • MariJo 77 viestejä24.3.2009 17:23

  Täytyy kuitenkin muistaa,että muut erityisruokavaliot eivät saa korvausta ollenkaan. Olisihan toki kivempaa saada enemmän, mutta en usko, että summa siitä tulee suurenemaan. Ollaan tyytyväisiä niin kauan kuin korvausta saamme, vaikka vähänkin.

 • Pulla 267 viestejä24.3.2009 17:36

  Minusta kannattaa asiasta pitää ääntä. Mitään ei nosteta, ellei kukaan "vaadi". Kyllä korvausta tulee saada ja enemmän. Toinen vaihtoehto on se, että gluteenittomien tuotteiden hintaa lasketaan. Luulen, että minulla menee noin 50 euroa kuukaudessa enemmän ruokaan kuin aiemmin. En ihan kaikkein linnunruokaisimpia ihmisiä ole, mutten käy esim. ulkona syömässä tai muuten mitään ihmeellisiä käytä.

 • Sussu 97 viestejä24.3.2009 18:00

  Jep! Pullan kanssa samoilla linjoilla. Kaikenlaisia allergioita ja imeytymishäiriöitä tosiaan on nykyään olemassa, mutta kyllä gluteeniton karsii aikamoisen kasan edullisia artikkeleita pois mitä voit käyttää. Hinta ja saatavuuskin on vielä jotakuinkin huonoa riippuen esimerkiksi siitä missä "jorpakossa" sattuu asustamaan. Meteliä kehiin!

 • Mainos

 • pete78 17 viestejä25.3.2009 13:08

  Pitäiskö mennä porukalla heiluttelee kylttejä suomenpankin eteen ja huutaa lisää rahaa!! Heh Heh !!

 • Ninsku 30 viestejä25.3.2009 15:16

  Joo, mutta eihän kela anna mitään korvausta aikuiselle joka sairastaa vilja-allergiaa.
  Itselläni todettiin vilja-allergia 1999, kaikki keliakia testit tehtiin, mutta ei vaan ollut sitä. Vaikka aikuinen ei voi parantua vilja-allergiasta kuten lapset, niin korvausta ei heru.

 • Sussu 97 viestejä25.3.2009 15:18

  Jos tuolla Arkkaadianmäellä olis useemmallakin keliakia,korvaukset vois ollakkin toista luokkaa. Ehkä.. Toisaalta taas tulotkin on siellä sitä luokkaa että sama mitä mussuttaa. Terveellinen ruoka yleensäkkin ottaen maksaa enempi. Lenkkimakkara on huokeeta. Ja makarooni. Ja ravintoarvot ??? Aikas köpöset. Ihan vaan näin yleisestikkin ottaen. Saahan silläkin mahan täyteen, ja vaakaan isompia numeroita. Suomessa terveellinen ruoka on kallista ja gluteeniton vielä kalliimpaa. Ainakin jos valmiina haluat. Miun mielpittein.

 • Suviih  629 viestejä25.3.2009 15:35

  Eihän sitä voi odottaa että valtio maksaa kaikki keliakiasta koituvat kulut, kun ei muut erityisryhmät eivät saa välttämättä korvausta ollenkaan. Tokihan tuo 21e on todella pieni summa suhteessa tuotteiden hintaan, mutta tyhjää parempi kuitenkin. Jotakin keskusteluahan on ollut että pitäisi sitoa tuo tukisumma elinkustannusindeksiin/kuluttajaindeksiin (mikä oikea nimitys nyt olikaan..), sillä silloin vuosia sitten kun tuki otettiin käyttöön, oli tuon summan ostovoima paljon nykyistä korkeampi. Jauhopaketin hintakin kun on niistä ajoista tainnut kohota noin 50senttiä (ainakin nuo Semperin luont. glut. jauhot joita itse käytän), tarkentakaa joku jos olen väärässä, tuo summa oli nimittäin osittain päätelty.

  Tuli kotoa pois muutettaessani aikoinaan naureskeltua, että minun opiskelijaelämässä taitaa makaroni olla aika harvinaista herkkua! Tykkäänkin kokata itse ja tuollainen "perusruoka" (kastiketta -kanaa, jauhelihaa-, perunaa, lihapullia, riisiä...) ei kovin kallista ole itse tehtynä, maissijauhot ja suurusteet kun ovat kuitenkin kohtuuhintaisia. Leipä kai se suurin menoerä on, mutta itse tehdyt sämpylät ja riisipiirakat vähentävät kuluja silläkin saralla.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Jezu  Ylläpitäjä25.3.2009 15:46

  Kuinkahan monta keliaakikkoa Arkadianmäellä on? Tilastojen valossa 1-2 pitäisi löytyä? Mikähän heidän näkemyksensä nykyiseen korvaukseen on.

  Mielestäni korvausta pitäisi maksaa myös muille, jotka eivät voi syödä viljauotteita. Muista erityisruokavalioista en sitten osaakaan sanoa mitään.

  Toivotaan, että tuo korvaus tullaan nostamaan kustannuksia vastaavalle tasolle ja sitomaan hintaindeksiin. Tosin tänä vuonnahan korvaus taitaisi laskea, jos olisi sidottu indeksiin?

  Vaikka summat tuntuvat pieniltä, olisi tuollainen korotus kuitenkin melkoinen menoerä valtiolle. Jos hinta nousisi 21e => 48.5e saisi jokainen keliaakikko vuodessa 330 euroa enemmän. Kun meitä diagnosoituja on se 25000, olisi kustannus valtiolle 8.25 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä palkkaisi aika monta sairaanhoitajaa, opettajaa, poliisia tai palomiestä...

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Mainos

 • Suviih  629 viestejä25.3.2009 16:03

  Jezu kirjoitti:
  Toivotaan, että tuo korvaus tullaan nostamaan kustannuksia vastaavalle tasolle ja sitomaan hintaindeksiin. Tosin tänä vuonnahan korvaus taitaisi laskea, jos olisi sidottu indeksiin?

  Ei ehkä välttämättä, sillä syksyn alv -alea silmällä pitäen kaupat nostivat uuden vuoden jälkeen hintojaan. Parhaiten tuon huomasin noissa litran jogurttipurkeissa, joiden hinta tuossa omassa lähikaupassa nousi kerralla 14snt.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Sussu 97 viestejä25.3.2009 16:11

  Joo. Summa ON pieni. On todella epäreilua etteivät kaikki erityisruokavaliot saa myös korvausta, esim. vilja-allergia!! Silti näen tässä määrässä epäkohdan. Jos terveyttään arvostaa, joutuu näkemään myös vaivaa sen ylläpitämiseksi. Esim. viettämään aikaa enemmän keittiössä, JOS on sitä aikaa. Perusruoka kyllä on huokeaa. Jos perheessä on useampi eri ruokavalio niin ainahan se enempi kukkaroa laihduttaa... vaikka olisi kuinka kekseliäs. Itselläni keliakia on ollut kohta 40 vuotta, enkä panisi pahakseni jos jotain "takasin" tulis korvauksen nostamisen myötä. Kun 32 vuotta ilman korvauksia on kahlattu.

 • Sussu 97 viestejä25.3.2009 17:06

  Tossa yritin muuten selvittää että kuin se kulkee tiedotus tuosta korvauksesta ylipäätään, kenen tehtäväksi jää kertoa että voi hakea edes mitään korvausta? Itse hokasin asian äidiltäni.

 • jori-o 84 viestejä25.3.2009 18:31

  Jezu kirjoitti:
  Kuinkahan monta keliaakikkoa Arkadianmäellä on? Tilastojen valossa 1-2 pitäisi löytyä? Mikähän heidän näkemyksensä nykyiseen korvaukseen on.

  Ainakin yksi eli Keliakialiiton puheenjohtaja Marja-Liisa Kemppainen Oulusta.

 • Sussu 97 viestejä26.3.2009 06:12

  Paitsi sen verran on korjattava tota aikasemmin kirjoittamaani tekstiä että äitini on saanut jotain korvausta jonkun vuoden kuulema. Mutta sitten itse hain vasta 2002 korvausta..

 • Mainos

 • porajata 460 viestejä26.3.2009 11:35

  Onneksi tuota gluteenitontonta ruokaa saa noista ruokaloista vielä samalla hinnalla kuin gluteenistakin

 • Mama 4 viestejä26.3.2009 20:54

  Aikaisemmin saattoi saada vammaistukeen perustuvaa erikoisruokavaliotukea kaupungeilta/kunnilta. Kun edellinen lama syveni, se otettiin ainakin minun kaupungissani pois. Summa oli selvästi suurempi kuin tämä nykyinen 21e. Keliakialiitto teki kovasti töitä meidän eteen.
  Ja onhan tämä Kelalta saatu tukikin vammaistukea.

 • Reetta  719 viestejä26.3.2009 20:58

  Keliakia-korvaus 16 vuotta täyttäneille voisi olla vaikka puolet tuosta alle 16-vuotiaille maksettavasta määrästä. Olisi meille aikuisille tuolloin vajaa 43 euroa kuussa ja sidottaisiin kansaneläkeindeksiin, kuten muutkin Kelan etuudet. Tuntuisi kohtulliselta ja kattaisi ylimääräisiä menoja aika mukavasti.
  Muillekin ruoka-allergisille korvauksen soisin, mutta muut allergiat taitaa olla vaikeammin mitattavissa ja todennettavissa kuin keliaakikon suolinukkavaurio tai terveen ihon muutokset ihokeliaakikolla ?
  Mitään erikoistarjouksia kun ei keliaakikon ruokatarvikkeista koskaan näy - paitsi Vuohelan leipää viimeisenä myyntipäivänä 30 % alennuksessa.
  Ja tuleehan noista erilaisista vitamiineista ja kalkkitableteistakin kuluja, ken niitä joutuu käyttämään.

 • Mama 4 viestejä26.3.2009 21:03

  Hyvä Suviih!
  Mitähän erityisruokavalioita tarkoittanet? Kyllä me keliaakikot ollaan vaan väliinputoajia. Jos laktoosi-intoleransssia tarkoitat, niin ovat ne minun mielestä myös kohtuuttoman kalliita. Laktoosivaivaan ei mitään tukea saa. Jos on onnistunut poimimaan molemmat sukurasituksena, niin kallista on! Itselläni on molemmat.

 • Suviih  629 viestejä26.3.2009 22:36

  Mama kirjoitti:
  Hyvä Suviih!
  Mitähän erityisruokavalioita tarkoittanet? Kyllä me keliaakikot ollaan vaan väliinputoajia. Jos laktoosi-intoleransssia tarkoitat, niin ovat ne minun mielestä myös kohtuuttoman kalliita. Laktoosivaivaan ei mitään tukea saa. Jos on onnistunut poimimaan molemmat sukurasituksena, niin kallista on! Itselläni on molemmat.

  Ilmaisin itseäni ilmeisesti hieman epäselvästi edellisessä viestissäni.
  En missään vaiheessa kieltänytkään ettei erityisruokavalion noudattaminen kallista olisi ja olen tietoinen myös laktoosittomien tuotteiden todella korkeasta hinnasta. Pointtini olikin, että tasa-puolisuuden nimissä myös muille erityisruokavalioryhmille pitäisi jotain tukea maksaa (tietenkin suhteutettuna ruokavaliosta aiheutuviin kuluihin), olisi se sitten tuotteiden hintaan vaikuttavaa tai suoraan rahana tilille tulevaa. Näihin muihin erityisryhmiin nähdenhän keliaakikot kuitenkin ovat paremmassa asemassa kun saamme edes jonkinlaista korvausta. Ja noilla muilla erityisruokavalioilla tarkoitin nimenomaan vilja-allergiaa (käytännössä monet vilja-allergikot joutuvat syömään gluteenittomasti) ja myös maitoallergiaa ja laktoosi-intoleranssia noin yleisimpinä, sillä niidenkin vaatimien ruokavalioiden noudattaminen tuo lisäkustannuksia. Oma erityisryhmänsähän ovat sitten nämä todella moniallergiset (esimerkiksi jossakin on ollut juttua lapsesta jolle ainoita sopivia tuotteet olivat jotain todella erikoisia -kengurun lihaa tms.- ja varmasti erittäin kalliita).

  Tottakai keliakiakorvaus voisi olla isompi, mutta niinhän on aina kaikkien valtion maksamien korvausten ja tukien kanssa. Jezu nosti mielestäni esiin tärkeän asian siitä miten suuren menoerän tuo korvauksen nostaminen toisi ja mitä kaikkea muuta tuolla summalla voitaisiin saada aikaan.
  Se miten paljon ylimääräisiä kuluja keliakia saa aikaan on kiinni aivan omasta itsestä ja siitä mitä syö. Jos leivonnaisia on pakko saada päivittäin eikä itse tahdo/ehdi leipoa niitä tai leipää, on kulut tottakai suuremmat (ehkä hieman kärjistetysti sanottuna). Näinhän se on myös tavallisten tuotteiden suhteen aina ollut, itse tehtynä saa halvemman pullan kuin valmiin ostamalla, oli kyse sitten gluteenittomasta tai tavallisesta. Itse vain olen oppinut elämään niin, että keliakiasta koituu mahdollisimman vähän kuluja ja koen että vaikka tuo 21e/kk ei mikään suuri summa olekaan, se on kuitenkin parempi kuin ei mitään. En ole koskaan vaivautunut laskemaan kuinka paljon ylimääräisiä kuluja keliakia itselleni aiheuttaa, sillä oli ne kulut sitten mitä vaan, sillä niiden kanssa on pärjättävä, oli ne sitten mikä summa tahansa. Itsellä keliakia on siis ollut niin kauan (8-vuotiaasta lähtien), että en ole koskaan itselleni tavallisia tuotteita hankkinut, enkä näin ollen ole koskaan joutunut sellaiseen tilanteeseen, että ruokakuluni kallistuvat kerralla valtavasti -ne ovat aina olleet korkeat (siis verrattuna taviksiin).
  Mielestäni tuota tukisummaa olisi järkevä korottaa niin, että sen ostovoima pysyisi tasaisena (eli sitoa se kuluttajahintaindeksiin), mutta en todellakaan odota tai koe järkevänä edes vaatia, että tuo summa korottaisiin kerralla sinne noin 50 euroon, sillä siihen korotukseen menevät rahat olisivat pois jostakin muusta.

  Tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni ja kaikilla muilla on omansa.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Mainos

 • Sussu 97 viestejä27.3.2009 08:35

  Juu..kyllähän tämä asia mielipiteitä jakaa. Minä vaan itte tuppaan oleen sellanen puolensa pitävä ihminen ja toistenkin puolen pitävä, jos tunnen että "vääryyttä" tapahtuu, tai oikeus ei toteudu. Eihän myö saatas mittään jos ei olis joku alkanut vaatimaan. Ja nyt olis hyvä ajaa asiaa etiäpäin. Ei se ruoan hinta hirveesti laskenut ole, ainakaan meilläpäin. Ja kyllä se perheen äitien ja isien arkea helpottaa että joitain asioita saa kaupasta ihan valmiina kiireessä,tosissaan ei ole aina sitä aikaa valmistella sapuskoja alusta loppuun. Ja sittenhän se maksaakin enempi. Kaikki muutkin ne etujaan ajaa eikä mieti mitä kustannuksia siitä kenellekkin seuraa. Kyllähän se valtio tukee pöllömpiäkin asioita, tarkotan ihmisiä jotka tekee kaikkensa terveytensä menettämiseks, ei edistämiseks. Meidän keliaakikkojen lääke on ruokavalio, toistaiseksi. Ihan tärkeä asiahan tämä on, ainankin minulle henkilökohtasesti. Senkin tähden etten ole sukua Kroisos Pennoselle..(harmi). Vaikka ei tässä nälkään vielä ole kuollut, mutta joskus on joutunut kittuuttammaan..

 • Pulla 267 viestejä27.3.2009 13:52

  Pienen paikkakunnan kauppojen ruokatarjonta on kanssa olematonta, jauhojen hinta on paljon kalliimpi kuin kaupungeissa. Eikä koskaan ole tarjouksia.

  Keliakian korvaus on sitenkin perusteltavissa, että jos tauti jää hoitamattomaksi, siitä voi koitua paljon suuremmat kulut, kun joudutaan hoitamaan osteoporoosia, syöpiä ym.

 • higga 209 viestejä27.3.2009 14:43

  Pulla kirjoitti:
  Pienen paikkakunnan kauppojen ruokatarjonta on kanssa olematonta, jauhojen hinta on paljon kalliimpi kuin kaupungeissa. Eikä koskaan ole tarjouksia.

  Keliakian korvaus on sitenkin perusteltavissa, että jos tauti jää hoitamattomaksi, siitä voi koitua paljon suuremmat kulut, kun joudutaan hoitamaan osteoporoosia, syöpiä ym.

  Ja pienillä paikkakunnilla pienestä lähikaupasta ei saa kaikkea, eli on pakko lähteä kauemmas isompiin kauppoihin hakemaan ruokaa, näillä bensanhinnoilla se ei todellakaan ole ilmaista!

  Toi alle 16-v vammaistuki on ainakin sidottu johonkin korotusindeksiin, sillä yllätyin tammikuussa kun se oli nousuut n.4e. Mun mielestä iso korotus!

  Pienet mega-allergiset lapset saavat myös tuota alle 16v. vammaistukea yleensä vuoden kerrallaan, eli helpotusta hekin saavat kalliiseen elämään. Toki vammaistuessa on huomioitu myös se, että lasta pitää käyttää usein lääkärissä yms.

<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,02s