Lisäaineet

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • KariK 27 messages03/01/2011 5:43 PM

    Jonkin aikaa sitten tuli televisiosta ohjelmaa lisäaineista, en valitettavasti ole kyseistä ohjelmaa nähnyt.
    Mutta se mistä asia tuli mieleen tällä kertaa oli se kun katsoin erään suosikkisämpyläni eli Sunnuntai Tumma Kaura-Tattarisämpylän aineosaluetteloa. Sieltä löytyi peräti 11 eri E-merkittyä lisäainetta.

    (Vesi, kaurajauho (23%), perunatärkkelys, tattarijauho (5,4%), luumumarmeladi (sokeri, vesi, kuivattu luumu, hyytelöimisaineet (E401, E440), happamuudensäätöaineet (E330, E333), säilöntäaine (E202)), siirappi, rypsiöljy, kasvikuitu, nostatusaineet (E575, E500), sakeuttamisaineet (E464, E440, E415), hiiva, suola, rouhittu pellavansiemen, perunahiutale, emulgointiaine (E471), riisijauho)

    Kyseessä on pakaste ja kuvittelin ettei pakasteissa lisäaineita juurikaan tarvitsisi käyttää, tosin säilöntäaineita oli vain yksi.
    Katselin eviran sivuilta lisätietoa niistä, mutta eivät niiden nimet minulle juurikaan mitään sanoneet.

    Kaipa nuo lisäaineet ovat tutkittuja ja turvallisia, mutta eikö todellakaan ole mahdollista valmistaa (gluteenittomia) sämpylöitä ilman valtavaa lisäaineiden käyttöä?

  • Marjatta 35 messages03/01/2011 6:30 PM

    Jos tahdot pysyä terveenä niin korkeintaan kolmea E-lisäainetta saa ostamassasi tuotteessa olla. Näin luin jostain ohjeesta aikoinaan. Lisäaineethan ovat tutkittuja ja "sallittuja" mutta joka tapauksessa ylimääräisiä. Parasta on siis nähdä vaiva ja tehdä omat sämpylänsä itse. Niin minä teen..ja saan sillä pysymään iho- ja vatsaoireet kurissa.

  • Ad

  • Jekku 21 messages03/01/2011 6:49 PM

    Minäkin olen ihmetellyt gluteenittomien tuotteiden hurjia lisäainemääriä ja olenkin alkanut leipoa enemmän itse. Ihmetyttää, miksi esim. Semperin kekseissä pitää olla neljää eri sakeuttamisainetta ja kolmea nostatusainetta. Eikö vähempi riittäisi?

  • Suviih  629 messages03/01/2011 8:38 PM

    Tuolta pisti silmään esimerkiksi E415=ksantaanikumi eli sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla valmistettu sitkonkorvike (jota itsekin lisään gluteenittomaan leipään hyvin rakenteen saamiseksi), E440=pektiini eli sama hyytelöimisaine mitä hillosokeri sisältää (saadaan mm. omenasta), E500=natriumkarbonaatti eli sama nostatusaine jota on leivinjauheessa, E330=sitruunahappo.

    Ei kannata panikoida E-koodeista ennen kuin selvittää niiden merkityksen, usein niiden takana on aivan tuttuja juttuja ja esimerkiksi hedelmistä eristettyjä osia. Gluteenittomissa jauhoissa ja leivonnaisissa se hyvä rakenne tehdään usein nimenomaan näillä erilaisilla lisäaineilla, ilman niitä voisi rakenne olla huomattavasti huonompi.
    Niin kauan kun tuoteselosteessa on enemmän luonnollisen kuuloisia raaka-aineita kuin aivan omituisia lisäaineita, en ota stressiä lisäaineista, niiden prosentuaalinen osuus siinä tuotteessa on kuitenkin todella pieni.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Vaula 141 messages03/01/2011 10:11 PM

    Ylipäätään gluteenittomissa leipomotuotteissa tuntuu olevan vaikka millä mitalla kaikkea ylimääräistä ja hyödytöntä, ja leivät ovat kaiken lisäksi kamalan energiapitoisia. Olenkin vaihtanut kaupan leivät omatekemiin, eikä varmasti ole ainuttakaan E-koodia!

  • Iiki 23 messages03/12/2011 12:37 PM

    On totta, että jotkut lisäaineet ovat ns. luonnollisia aineita. Valitettavasti vain nekin ovat joskus tuotettu kemiallisesti eivätkä ne olekaan "luonnollisia". Esimerkiksi E300, joka on askorbiinihappo (C-vitamiini), ja mielletään ainoastaan luonnosta saatavaksi, valmistetaan kemiallisesti elintarviketeollisuuden tarpeissa.

    Gluteenittomien tuotteiden valmistukseen rakenteen parantamiseksi ei tarvitse välttämättä käyttää lisäaineita sen enempää kuin tavan tuotteiden. Mitä enemmän valmistaja haluaa nipistää kustannuksista, sitä enemmän se käyttää lisäaineita. Satuin juuri eilen kaupassa vertaamaan parin valmistajan tuotteiden tuotesisältöä. Toisessa lisäaineita oli tosi paljon, toisessa ei juuri ollenkaan. Kyse oli leivästä, eli samankaltaisesta tuotteesta kummallakin valmistajalla. Arvata saattaa kumman olisin valinnut, jos olisin leipää tarvinnut. Hinnassa ei tosin tällä kertaa ollut eroa.

    Suviih kirjoitti:

    Ei kannata panikoida E-koodeista ennen kuin selvittää niiden merkityksen, usein niiden takana on aivan tuttuja juttuja ja esimerkiksi hedelmistä eristettyjä osia. Gluteenittomissa jauhoissa ja leivonnaisissa se hyvä rakenne tehdään usein nimenomaan näillä erilaisilla lisäaineilla, ilman niitä voisi rakenne olla huomattavasti huonompi.

  • Tatska 1 message03/23/2011 11:26 PM

    Pari linkkiä KariK:lle ja muillekin, jotka missasivat lisäaineohjelman.

    VÄÄRENNETTY RUOKA

    Youtube - ohjelman 1. puolisko

    Youtube - ohjelman 2. puolisko

  • Ad

  • lorangil 82 messages03/31/2011 1:03 AM

    Itse en myöskään pidä siitä, että ruoka on täynnä E:tä, mutta eniten minua häiritsee aspartaamin ja asesulfaami K:n tunkeminen joka paikkaan.. Mehuissa ja mehukeitoissa ei joskus ole edes olemassa non-light-versiota tietystä mausta. Itse uskon että aspartaamin pitkäaikainen päivittäinen käyttö lisää Alzheimerin taudin riskiä sekä muita sairauksia.

    Toivon etten koskaan sairastu diabetekseen, koska nyt kun olen ollut vuosia aspartaamiton maistuvat keinomakeutusaineetkin jo aivan hirveälle, kun siihen ei ole enää tottunut.

    Muuten, kun luin joitain kommentteja, ja mainitsitte niissä, miten leivotte itse niin ei takuulla ole E-koodeja.. Oletteko niiden jauhopussien kylkiä lukeneet? Kyllä nekin sisältävät monenmoista, esim. Semperin, Sunnuntain tai Pirkan jauhoseokset.. Mutta tietysti osa leipoo varmasti muista kuin jauhoseoksista, käyttäen esim. tattari-, peruna-, maissijauhoa sekä lisäaineettomia jauhoseoksia.

  • donna 57 messages12/19/2011 10:46 PM

    Lisäaineista vielä sen verran (innostuin kirjoittamaan ponipimun innoittamana toisesta ketjusta luettuani);

    että mahtavatko nämä kaikki E-lisäaineet olla aivan välttämättömiä näille gluteenittomille tuotteille???

    Meillä on pojalla suosikkina tuo Suloisten riisipiirakat, mutta mutta, tasan 11 E-koodia löytyy tuoteselosteesta. Pöyristyttävää. Taidan vaihtaa merkkiä, mitä riisipiirakkaa suosittelette? Please en aio edes yrittää niitä väsätä itse vaan aion ostaa jatkossakin, kunhan löytyis lisäaineettomampi vaihtoehto

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2025 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,009s