Vehnätärkkelys

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
 • Pulla 267 viestejä1.3.2009 22:33

  Onko "vehnätärkkelys" aina gluteeniton, jos sellainen tuoteselosteessa lukee? Luontaisesti gluteenitontahan se ei välttämättä ole. - Ingman tosin väittää sen vehnätärkkelyssiirapin olevan jopa luontaisesti gluteeniton, vaikka minun järkeni sanoo, ettei voi olla jo ihan alkuperänsä takia.

  Jos vaikka karkkien tuoteselosteessa lukee "vehnätärkkelys", mutta ei lue missään, että tuote on gluteeniton, ja jos mitään gluteenipitoista tuoteselosteessa ei ole, onko tuote kuitenkin gluteeniton? Monimutkaista...

 • keliaakikko97 107 viestejä2.3.2009 09:31

  eipä se kai sellaisenaan ole gluteeniton. Kai siinä pitäs lukee, jos se on gluteeniton, vaikkapa...nk." gluteenitonvehhnätärkkelys"?. pitääpä kattoa joskus.

  Elämässä ei ole pakko kun kuolla!... ja noudatta gluteenitonta ruokavaliota.

 • Mainos

 • Suviih  629 viestejä2.3.2009 18:12

  Itse ainakin olen syönyt karkkeja, joiden tuoteselosteessa mainitaan vehnätärkkelys, mutta joissa ei lue gluteeniton. Oireita ei tuosta ole tullut, mutta muut voivat olla paljon herkempiä saamaan oireita kuin minä.

  Semperin sivuilla sanotaan näin: http://www.semper.fi/templates/FAQ.aspx?id=2673 (Kohta 3.)

  eli tuon mukaan vehnätärkkelys sellaisenaan voi sisältää gluteenia enemmän kuin raja-arvot sallivat.

  http://www.flaktwoods.com/de0dfc83-c55d-4305-8826-3fb118aa1356

  Tuolla sivuilla taas kerrotaan (siellä hieman alempana...) siitä miten vehnätärkkelys valmistetaan, eli periaatteessa jos valmistusprosessi onnistuu, pitäisi vehnätärkkelyksen olla gluteenitonta aina.

  Otappa noista nyt sitten tarkka selvyys.

  Ja siitä vehnätärkkelyksen luontaisesti gluteenittomuudesta: Luontaisesti gluteenittoman raja-arvo gluteenin suhteen on ollun 20mg/kg eli periaatteessa jos se tärkkelyssiirappi ei sisällä gluteenia tuota enempää, sitä saadaan kutsua luontaisesti gluteenittomaksi niin kummalliselle kuin se tuntuukin. Itsekin olen yleensä mieltänyt että luontaisesti gluteenittomissa ei ole hitustakaan mitään gluteenia sisältävää ainesosaa tai sen jäämää.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Pulla 267 viestejä2.3.2009 23:34

  Kiitos tuosta vehnätärkkelyslinkistä!

  Minä taas ajattelen luontaisesti gluteenittoman tarkoittavan sitäkin, että jos tuote on valmistettu vehnästä, ohrasta, rukiista, niin eihän se voi olla LUONTAISESTI gluteeniton, huolimatta raja-arvoista. Sen tiedän, että jäämiä voi olla.

 • Ulla 21 viestejä6.3.2009 21:29

  Taalla Kanadassa ei missaan gluteenittomassa tuotteessa ole kaytetty vehnatarkkelysta eli sen kayttoa ei siis sallita ollenkaan.

 • Pulla 267 viestejä6.3.2009 21:33

  Olisi kiva tietää, mihin perustuu tämä Kanadan ja esim. Suomen ero, eihän keliaakikoitten sietokyky voi olla erilainen...

 • Suviih  629 viestejä6.3.2009 21:39

  Voisko ero johtua keliakiatutkimuksen tasosta ko maissa? Kun Suomessahan tutkimus on paljon pitemmällä kuin muissa maissa ja aika monet keliaakikothan kestävät gluteenia sen määrän mitä vehnätärkkelys sitä sisältää. Eli ehkäpä Suomessa ollaan huomattu jotain mitä muissa maissa ei vielä olla.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Mainos

 • Ulla 21 viestejä6.3.2009 21:45

  Taalla ollaan yleensakin erittain tarkkoja, mitka tuotteet saavat kayttaa gluteeniton merkintaa esim. kaikki gluteenittomat tuotteet pitaa valmistaa aina erillisilla tuotantolinjoilla. Taytyy ottaa tarkemmin selvaa, miksi vehnatarkkelysta ei kayteta, epailisin, etta syyna on se, ettei se ole taysin puhdasta gluteenista ja kuten sanottua taalla tuotteet pitaa olla taysin puhtaita.

  Kauran kayttokin on ollut tahan asti kiellettya, mutta kait pikkuhiljaa kieltoa on alettu purkamaan, mutta tamakin on omalla vastuulla, paikallinen keliakialiitto ei ole siunausta kauran kaytolle antanut, viela ainakaan.

 • Susa 61 viestejä27.4.2012 10:11

  Keliakialiiton mukaan siis vehnätärkkelystä, joka on tavanomaisissa ei-gluteenittomaksi merkityissä tuotteissa voi keliaakikko käyttää siis esim. makeisia silloin tällöin... Mutta esim. ihokeliaakikoille ei suositella. Eli tarkoittaako sitä, että vehnätärkkelyksen syöminen aiheuttaa ns. ulkoisia oireita eli esim. ihokeliaakikolle iholle ja/tai vatsavaivoja tms. Mutta ei tuohoa suolinukkaa tai pidä yllä tulehdusta? Vai aiheuttaako sekä että?

 • Rosmu 19 viestejä27.4.2012 12:15

  Taulukko:Erityisruokavalmisteita koskeva EU-asetus elintarvikkeista,jotka on tarkoitettu henkilöille,jotka eivät siedä gluteenia.

  Uusi merkintä :"gluteeniton"->raja-arvo 20mg
  Ainesosat:- voi sisältää gluteenittomia viljoja ym.
  gluteenittomia ainesosia.
  -voi sisältää prosessoitua vehnätärkkelystä.
  -voi sisältää gluteenitonta kauraa.

  Uusi merkintä:"Erittäin vähägluteeninen"->raja-arvo 100mg
  Ainesosat: -sisältää prosessoitua vehnätärkkelystä
  -voi sisältää gluteenittomia viljoja ym.
  gluteenittomia ainesosia.
  - voi sisältää gluteenitonta kauraa.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,016s