Mistä ihmeestä voin vielä saada gluteenia?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
1 2
Next > End >>
  • EmmuEpuli 6 messages08/17/2021 10:21 PM

    Puoli vuotta menee helposti toipumiseen, jos tekee virheen.
    Saati sitten kokonaan uusi diagnoosi, tsemppiä!
    Polydekstroosi ja kasvikuidut ainesosaluettelossa ovat myös vehnälähteitä.
    Pari ekaa vuotta menee opetellessa uutta ruokavaliota.

  • aleksi11 5 messages05/28/2021 12:20 PM

    Varmaan vehnäyliherkkyys kyseessä, jätä pois kaikki vehnästä valmistettu/ jalostettu.

  • Ad

  • Vanhakainen 13 messages09/14/2020 10:39 AM

    EmmuEpuli kirjoitti:
    Tsemppiä
    Kaksi ensimmäistä vuotta menee puhtaasti opiskellessa puhdasta ruokavaliota ja toipuessa.
    Arki tulee olemaan alun jälkeenkin erinomaisen tarkkaa luistelua viljaviidakossa.
    Esim ystäväni halusi leipoa kutsuille, muttei halunnut ottaa vakavasti gluteenittomuutta, ja oli osan jauhoista korvannut vehnällä. No siitä seurasi kuuden kilon menetys pari kuukautta silkkaa tuskaa, ja vasta puolen vuoden kuluttua pääsin lähtötilanteeseen näkyvistä oireista. Ystävän kokkailut pääsi pysyvästi mustalle listalle. Syön nyt vain tuntemieni gluteenittomien kokkien tekemää ruokaa.
    Aika yhdestä saastuneesta annoksesta verrattuna uuteen diagnoosiin ja muutokseen on tässä pointtina.

    Käsihygieniasta,
    vuokrasin auton ja ratti tuntui niljakkaalle, pysähdyin pesemään sen, mutta olin jo ilmeisesti pyyhkinyt tahmatassulla kasvoja tai suuta, ja taas vatsa piloilla.
    Tämän kaltainen herkkyys ei oikein tahdo mahtua ajatuksiini, mutta pakko se on usean kerran jälkeen ollut uskoa.

    Keskustelussa ei ollut näitä varottavia vielä mainittu: glukoosi-fruktoosisiirappi, bambu, levä, vieraat valurauta-astiaruoat, Sunnuntaituotteet kaikki, kaikki viljapohjainen alkoholi ja tarvitset täysin gluteenittoman kodin.
    Rasvaa ja maitoa vain rajoitetusti.
    Maksaa vaivan, sanos maksakin.&#129303;
    Tsemppiä

    Mielenkiintoista lukea toisten tosi allergisten kokemuksia. Usein kai näitä luullaan jopa vainoharhaiseksi, siltä itsestäni joskus tuntuu.
    Itselläni tuo gluteeniton koti ei oikein onnistu kun olen ison perheen mummo ja lastenlapset usein luonani, kaapissa oltava kaikkea mahdollista heille sopivaa.
    Näitä gluteenittomia en raski isosti tarjota kun ovat niin kalliita, mokoma.
    Leivon mielelläni mutta nyt on maski päällä leivottavakin kun jauhopöly menee limakalvoille hengitettäessä ja jos suu vielä vähänkään auki ja nenän kautta ainakin imeytyy. Ihoni on aina rakkuloilla jos en pidä suojaa, siksi leipominen lapselleni on jäänyt väliin, harmillista.
    Sen maskin kanssa on vaikea hengittää ja uuni antaa lisälämpöä keittiöön joka vaikeuttaa hengittämistä.
    Nuista sunnuntai tuotteista kai kokeillen löytyy sopiva mutta varmempi ottaa muita jos on tarjolla.
    Nyt on niin paljon tosiaan viljaviidakossa tarjottavaa ja sekoituksia että ison suurennuslasin kanssa saa kaupassa asioida.

  • EmmuEpuli 6 messages09/13/2020 3:08 PM

    Tsemppiä
    Kaksi ensimmäistä vuotta menee puhtaasti opiskellessa puhdasta ruokavaliota ja toipuessa.
    Arki tulee olemaan alun jälkeenkin erinomaisen tarkkaa luistelua viljaviidakossa.
    Esim ystäväni halusi leipoa kutsuille, muttei halunnut ottaa vakavasti gluteenittomuutta, ja oli osan jauhoista korvannut vehnällä. No siitä seurasi kuuden kilon menetys pari kuukautta silkkaa tuskaa, ja vasta puolen vuoden kuluttua pääsin lähtötilanteeseen näkyvistä oireista. Ystävän kokkailut pääsi pysyvästi mustalle listalle. Syön nyt vain tuntemieni gluteenittomien kokkien tekemää ruokaa.
    Aika yhdestä saastuneesta annoksesta verrattuna uuteen diagnoosiin ja muutokseen on tässä pointtina.

    Käsihygieniasta,
    vuokrasin auton ja ratti tuntui niljakkaalle, pysähdyin pesemään sen, mutta olin jo ilmeisesti pyyhkinyt tahmatassulla kasvoja tai suuta, ja taas vatsa piloilla.
    Tämän kaltainen herkkyys ei oikein tahdo mahtua ajatuksiini, mutta pakko se on usean kerran jälkeen ollut uskoa.

    Keskustelussa ei ollut näitä varottavia vielä mainittu: glukoosi-fruktoosisiirappi, bambu, levä, vieraat valurauta-astiaruoat, Sunnuntaituotteet kaikki, kaikki viljapohjainen alkoholi ja tarvitset täysin gluteenittoman kodin.
    Rasvaa ja maitoa vain rajoitetusti.
    Maksaa vaivan, sanos maksakin.&#129303;
    Tsemppiä

  • Vanhakainen 13 messages09/03/2020 6:39 PM

    Ziggy kirjoitti:
    Heippa!

    Minulla oli myös samankaltainen tilanne kuin tämän viestiketjun aloittajalla. Keliakiadiagnoosin jälkeen aloitin keliakialiiton suositteleman ruokavalion jota noudatin vuoden. Sen vuoden aikana olin jatkuvasti sairaana vatsataudeissa ja flunssissa, yhteensä noin seitsemän kertaa vuoden aikana. Työpoissaoloja tuli paljon ja sairastin myös kaikki lomat ja lomareissut.

    Aloin olla jo todella epätoivoinen. Silloinkin kun en ollut flunssassa tai vatsataudissa tunsin itseni väsyneeksi ja puolikuntoiseksi. Päättelin tästä kaikesta että suolistoni on mennyt niin huonoon kuntoon ettei se voi palautua, noudatinhan kuitenkin keliakialiiton suosittelemaa ruokavaliota ja söin vain "gluteeniton" leimalla varustettuja tuotteita.

    Sitten törmäsin tähän viestiketjuun ja luin tuon Liannan lähettämän viestin. Jätin kaikki listassa mainitut viljaperäiset lisä-aineet pois (tämä lista kannattaa pitää jääkaapin ovessa):

    Glukoosi eli rypälesokeri
    Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi
    Dekstroosi (eli D-glukoosi)
    Maltodekstriini

    (joskus harvoin nämä voivat olla myös maissista valmistettuja, mikä on ok, mutta sitä ei lue pakkauksessa joten parempi jättää nämä kaikki pois)

    Jätin myös etikan eli väkiviinaetikan (sisältää ohraa) ja sitä sisältävät säilykkeet pois.

    Jätin viljaperäiset alkoholit pois (olut, viski, gin ja gin lonkerot).

    Jätin kaupan halpismehut pois ja jäätelöt ja karkit pois (sisältävät usein glukoosia tai glukoosisiirappia).

    En myöskään enää syö gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita (gluteeni poistettu teollisesti, mutta sisältää gluteenin rippeitä).

    En enää kaupassa osta ruokaa vain sen perusteella että jossain tuotteessa lukee gluteeniton, vaan luen aina koko ainesosaselosteen, koska EU-säädöksen mukaan gluteeniton tuote saa sisältää pienen määrän gluteenia.

    Eli toisin sanoen siirryin gluteenittomalta ruokavaliolta luontaisesti gluteenittomalle (täysin 100% gluteenittomalle).

    Tämän seurauksena laihduin kahdessa viikossa itsestään 6 kg pelkästään jättämällä viljaperäiset lisä-aineet pois. Ja siis aiemmin painoni oli 70 kg, nyt 64 kg, joten aika iso ja nopea muutos kyseessä, ilmeisesti paino palasi samanlaiseksi kuin ennen sairastumista. Varsinkin vatsankohta on hoikempi.

    Tunnen itseni nyt uskomattoman paljon terveemmäksi ja energiseksi. En ole myöskään sairastellut. Vatsakin voi paremmin.

    Joten tuhannet kiitokset Lianna neuvoistasi, auttoivat minua suuresti ! Toivottavasti tästä viestiketjusta on myös muille apua.

    Sama täällä. Liityin tänne tänään eli olen uusi näillä sivuilla.
    Keliakia todettu oireettomana -94 joka muuttui iho oireiseksi myöhemmin.
    Tottelin keliakialiiton gluteenitonta ruokavaliota ja ihottuma muuttui lähes pysyväksi.
    Oli vuosia vaihtelua ja jos jonkinlaista löysästä vatsasta turvotuksiin.
    Kunnes tänä kesänä löysin nämä sivut ja tämän ketjun, kiitos tästä.
    Jätin heti pois gluteenittoman kauran ja monia noista mitä luetellaan edellä.
    Pienikin lipsahdus, lähinnä kylälyn jälkeen tai vahingossa ostetun pienen pienen karkkirasian, jossa sitten lukeekin "saattaa sisältää vehnää", tekee heti tuskallisen kutinan ja pian rakkulat.
    Minulla on tehty ihosta koepalat ja on vahvat granulat. On todella ja vähästä.
    Ymmärtääköhän kaikki että ei voi käyttää samoja mittoja leivonnassa eikä edes voiveistä jos leipoo/tarjoilee keliaaakikolle, ei samoja tarjoilu ottimia/lautasia yms.
    On tosi ikävä tauti.
    Olisin kiitollinen jos saisin lukea joko täältä ketjusta tai yv,nä ihokeliaakikkojen kokemuksia ja vinkkejä turvalliseen syömiseen kodin ulkopuolella.
    Samoin jostakin kesällä luin listan karamelleistä joita voi ihokeliaakikotkin syödä, en löydä sitä ketjua mistään ( olen uusi ja sivut oudot ), jos joku sen löytää ja laittaa myös tähän ketjuun tai tv,nä.

  • tiiiiita 1 message02/24/2017 11:35 AM

    Miltei samantyylinen kokemus. 1 vuoden jälkeen olotila ei ollut vielä parantunut. Mainittakoon, että minulla oli ensimmäisen vuoden keliakiakontrollissa vieläkin vaurioita nähtävissä, joten ei ihmekään että oireet jatkuivat koko vuoden vaikka noudatin tiukasti luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota.
    (keliakiadiagnoosia tehdessä olin erittäin huonossa kunnossa ja kaikki vasta-aine arvoni olivakin huomattavan korkeat)

    Olo parani oikeastaan vasta 2 vuoden gluteenittoman ruokavalion avulla.

    Ja edelleen syön 100% gluteenitonta. Muuten saan oireita, vaikka keliakialiitto sanoisi mitä! Typerää, että nämä siirapit ovat "syötävien" listalla, joka aiheuttaa usein ongelmia ulkonasyömisen kanssa, sekä minulle sopivaa gluteenitonta annosta valmistavien ei-ammattilaisten (kaverit ja ystävät) keskuudessa.

    Tuli myös mieleeni, että onko oireilevat keliakiapotilaat myös ottaneet huomioon sen, että osa oireista voi johtua huonosta "sokereiden" (siirapeiden, vaikka maissista) imeytymisestä, johtuen fruktoosin imeytymishäiriöstä.

    Suomeksi aiheesta on aika vähän. Täältä löytyy Fructose malabsorption sekä täältä Fructose Malabsorption – Causes, Symptoms, and Diagnosistuo wikipediasivu tässä asiassa on hyvä koonti aiheesta eri tutkimusten yhdistelmä.

    Kovasti puhuvat maissisiirapeista. PItää muistaa, että täällä meillä euroopassa suurin osa siirapeista on tosiaan vehnäpohjaisia, mutta silti ne, kuten maissipohjaiset siirapit yms. ovat korkeafruktoosisia tuotteita.
    In commercial foods and drinks, fructose can be naturally present, or is added as a sweetener, like sucrose (table sugar containing 50% fructose, 50% glucose), or as a high fructose corn syrup (HFCS), somewhere called fructose-glucose syrup.

  • Ziggy 7 messages02/20/2017 3:56 PM

    Heippa!

    Minulla oli myös samankaltainen tilanne kuin tämän viestiketjun aloittajalla. Keliakiadiagnoosin jälkeen aloitin keliakialiiton suositteleman ruokavalion jota noudatin vuoden. Sen vuoden aikana olin jatkuvasti sairaana vatsataudeissa ja flunssissa, yhteensä noin seitsemän kertaa vuoden aikana. Työpoissaoloja tuli paljon ja sairastin myös kaikki lomat ja lomareissut.

    Aloin olla jo todella epätoivoinen. Silloinkin kun en ollut flunssassa tai vatsataudissa tunsin itseni väsyneeksi ja puolikuntoiseksi. Päättelin tästä kaikesta että suolistoni on mennyt niin huonoon kuntoon ettei se voi palautua, noudatinhan kuitenkin keliakialiiton suosittelemaa ruokavaliota ja söin vain "gluteeniton" leimalla varustettuja tuotteita.

    Sitten törmäsin tähän viestiketjuun ja luin tuon Liannan lähettämän viestin. Jätin kaikki listassa mainitut viljaperäiset lisä-aineet pois (tämä lista kannattaa pitää jääkaapin ovessa):

    Glukoosi eli rypälesokeri
    Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi
    Dekstroosi (eli D-glukoosi)
    Maltodekstriini

    (joskus harvoin nämä voivat olla myös maissista valmistettuja, mikä on ok, mutta sitä ei lue pakkauksessa joten parempi jättää nämä kaikki pois)

    Jätin myös etikan eli väkiviinaetikan (sisältää ohraa) ja sitä sisältävät säilykkeet pois.

    Jätin viljaperäiset alkoholit pois (olut, viski, gin ja gin lonkerot).

    Jätin kaupan halpismehut pois ja jäätelöt ja karkit pois (sisältävät usein glukoosia tai glukoosisiirappia).

    En myöskään enää syö gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita (gluteeni poistettu teollisesti, mutta sisältää gluteenin rippeitä).

    En enää kaupassa osta ruokaa vain sen perusteella että jossain tuotteessa lukee gluteeniton, vaan luen aina koko ainesosaselosteen, koska EU-säädöksen mukaan gluteeniton tuote saa sisältää pienen määrän gluteenia.

    Eli toisin sanoen siirryin gluteenittomalta ruokavaliolta luontaisesti gluteenittomalle (täysin 100% gluteenittomalle).

    Tämän seurauksena laihduin kahdessa viikossa itsestään 6 kg pelkästään jättämällä viljaperäiset lisä-aineet pois. Ja siis aiemmin painoni oli 70 kg, nyt 64 kg, joten aika iso ja nopea muutos kyseessä, ilmeisesti paino palasi samanlaiseksi kuin ennen sairastumista. Varsinkin vatsankohta on hoikempi.

    Tunnen itseni nyt uskomattoman paljon terveemmäksi ja energiseksi. En ole myöskään sairastellut. Vatsakin voi paremmin.

    Joten tuhannet kiitokset Lianna neuvoistasi, auttoivat minua suuresti ! Toivottavasti tästä viestiketjusta on myös muille apua.

  • Ad

  • norppa 59 messages10/21/2013 11:48 AM

    Keliakiasi todettiin kesällä? Odottele rauhassa ensi kesään asti, parantuminen ottaa aikansa, itselläni meni n. vuosi, että aloin oikeasti voimaan paremmin.

    Ja toki vatsavaivoihisi voi olla muitakin syitä: maito, soija, maissi, periaatteessa mikä vain... Oireiden jatkuessa kannattaa yrittää saada lähete ruoka-allergiakokeisiin, tosin lääkärit hyvin nihkeästi niihin lähettävät

    Salli itsesi sairastaa, äläkä hätäile työhön menoa. Ehtii sitä sitten kun paranee...

  • J-T 91 messages10/21/2013 11:15 AM

    glutfree kirjoitti:
    Semmoinen tuli tuossa mieleeni, että nyt kun olet jonkun aikaa jo ollut gluteenittomalla, voisit lääkäriltä pyytää verikoelähetteen gluteenivasta-aineiden tutkimista varten, jotta selviää, onko ruoka-valio alkanut toimimaan, eli vasta-aineet vähenevät toivotusti.
    Tähystystäkin jotkut tekevät esim. puolen vuoden - vuoden kuluttua ruokavalion alkamisesta. Mutta se on tietysti epämukava toimenpide verikokeeseen nähden, että siihen ei moni "vapaaehtoisesti" mene...eikä se testinä ole niin varma kuin verikoe.

    Tuo maito on meille keliaakikoille hankala aine. Joillakin on laktoosi testissa selvä laktoosi-intoleranssi. Ja kun keliakia diagnoosi varmistuu / ruokavalio hoito alkaa, lakt.int. saattaa parantua joidenkin kuukausien päästä kokonaan. Eli syylliset on ne viljat ja kun suoliston pinta paranee se sietää maitoakin taas. Mutta maitoa sinänsä nyt ei aikuinen ihminen tarvitse, se meillä suomessa on lähinnä kulttuurinen juttu, että aikuisetkin juovat maitoa, monessa muussa maassa ei niin ole. Ja sitä kalkkia siis saa muualtakin kuin maidosta, monille sopii esim.ns.kovat juustot jotka yleensä poikkeuksetta ovat laktoosittomia.

    Kontrollit varattiinkin oikeastaan heti diagoosin varmistuttua, verikoe alkuvuodesta ja jos on tarpeeksi laskeneet arvot niin kesällä sitten "pääsee" taas nielemään letkua. Puheista ymmärsin, että kontrolleja tehdään niin pitkään kunnes saan "terveen paperit".
    Syyhyttäisi kyllä ostaa apteekin testi, mutta siinäkin on vain viivat niin ei ole järkeä, tuskin ne arvot vielä ihan pohjalukemiin on laskeneet :S

    Se oikeastaan ihmetyttää kun sillon keliakiaa testatessa otettiin samalla koko kartelli (laktoosi-intorelanssi, diabetes, kilpparit jne.) ja laktoosi-intorelanssista sain puhtaat paperit, mutta ei sitten ilmeisesti aina näy testeissä?

  • glutfree 90 messages10/21/2013 8:15 AM

    Semmoinen tuli tuossa mieleeni, että nyt kun olet jonkun aikaa jo ollut gluteenittomalla, voisit lääkäriltä pyytää verikoelähetteen gluteenivasta-aineiden tutkimista varten, jotta selviää, onko ruoka-valio alkanut toimimaan, eli vasta-aineet vähenevät toivotusti.
    Tähystystäkin jotkut tekevät esim. puolen vuoden - vuoden kuluttua ruokavalion alkamisesta. Mutta se on tietysti epämukava toimenpide verikokeeseen nähden, että siihen ei moni "vapaaehtoisesti" mene...eikä se testinä ole niin varma kuin verikoe.

    Tuo maito on meille keliaakikoille hankala aine. Joillakin on laktoosi testissa selvä laktoosi-intoleranssi. Ja kun keliakia diagnoosi varmistuu / ruokavalio hoito alkaa, lakt.int. saattaa parantua joidenkin kuukausien päästä kokonaan. Eli syylliset on ne viljat ja kun suoliston pinta paranee se sietää maitoakin taas. Mutta maitoa sinänsä nyt ei aikuinen ihminen tarvitse, se meillä suomessa on lähinnä kulttuurinen juttu, että aikuisetkin juovat maitoa, monessa muussa maassa ei niin ole. Ja sitä kalkkia siis saa muualtakin kuin maidosta, monille sopii esim.ns.kovat juustot jotka yleensä poikkeuksetta ovat laktoosittomia.

  • J-T 91 messages10/20/2013 6:16 PM

    Hyviä pointteja teiltä on kyllä tullut, kiitos!

    Nyt jätin maidon kokonaan pois ruokavaliosta ja kokeilen parin kuukauden päästä taas palautella sitä.
    Mantelimaito ja kookosmaito tosin on ihan hyvää, suosittelen kokeilemaan!

    Maissin jätin hetkeksi pois mutta päätin ottaa sitä taas ruokavalioon pienissä erissä, jotta vatsa ehtii tottumaan.
    Kuten Suviih kysyit, niin en tosiaan ennen sairastumista pahemmin maissia käyttänyt niin siinä voisi olla syy.

    milla, mainitsit jätskin. Jouduin siitäkin jo aiemmin luopumaan kun myös havaitsin ettei oikein sopinut. Tosin syy voinut olla maidossa, en tiedä?

    On nyt vähän paremmin taas mennyt, muutaman kerran töissä syömisenjälkeen iskenyt hetkeksi voimakas kipu vatsaan, mutta menee ohi parin minuutin jälkeen.

    On kyllä niin räpeltämistä. Kun keliakia todettiin, niin luulin että jouluun mennessä olisin taas ihan ok. Niin vähän kuulen miten muilla on mennyt keliakian alkuaikoina ennen suoliston paranemista, niin en oikein aina tiedä pitääkö huolestua vai ei. Eikä näköjään tiedä yleislääkäritkään, yhden mielestä tilanne on vakava ja hälyttävä, toisen mielestä taas ihan normaali :S Ota siitä sitten selvää.

  • Suviih  629 messages10/18/2013 12:56 AM

    J-T, tuli mieleen, että oletko käyttänyt maissia paljonkin ruokavaliossa ennen keliakiaa? Kun voihan olla, että elimistö reagoi uuteen/uudehkoon ruoka-aineeseen herkemmin, kun parantuminen on vasta käynnissä. Noissa gluteenittomissa tuotteissa kuitenkin valtaosassa on maissia ainesosana.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Ad

  • Laura 9 messages10/17/2013 8:04 PM

    Itselleni tuli kanssa mieleen, että olet J_T ollut gluteenittomalla dieetillä vasta muutamia kuukausia, että suoli ei ole ehtinyt vielä parantua, jolloin se on herkempi? Mielenkiintoinen tuo maissihomma kyllä silti.

    Äidilleni kun todettiin keliakia, niin alkuun (puoli vuotta/vuosi??) suositeltiin täysin luontaisesti gluteenitonta dieettiä ja jättämään maitotuotteet myös pois. Nykyään ei niin tarkkaa.

    Itselläni on todettu jo alakouluiässä, suoli ollut terve jo 20 v>, ei tule oireita etikasta, venhätärkkelyksestä, aromeista, tärkkelyssiirapista, eikä kauraleivästä... Laktoosi-intoleranssi todettiin vanhempana.

  • milla 412 messages10/16/2013 6:48 PM

    Olen kuullut, että maitotuotteet ja varsinkin rasva-maitoyhdistelmä ( esim jäätelö ) voi aiheuttaa oireita keliaakikolle. Itse jätin jäätelön pois jo ennen kesää, eikä ole oireita tullut. Ennen nautin jädee useinkin. Silloin oireena oli löysävatsa tai inhottavaa ilman kertymistä. Nautin rasvattomia maitotuotteita .

  • glutfree 90 messages10/15/2013 8:25 PM

    niin siis tuo glukoosi on rypälesokeria, ei hedelmäsokeria:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosi

    mutta sakkaroosissa mikä on ns. pöytäsokeria sitä hienoasokeria / pulmua/ sirkkua on puolet rypälesokeria ja puolet hedelmäsokeria eli fruktoosia,

    fruktoosi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Fruktoosi

    Ja vielä noista maissista ja muista ns.gluteenittomista viljoista kannattaa lukea tämä Ollin kirjoitus:

    http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiolo giset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/

    sekä

    http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maid on-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulm asta/

  • J-T 91 messages10/15/2013 11:56 AM

    Jaahas. Kokeilin jättää pois ja ottaa takaisin ruoka-aineita ja näemmä oireet tulevat maissista.

    Onkohan kenties yleistäkin hoitovasteen saavuttamattomilla keliaakikoilla?
    Mikäli on kyseessä maissiallergia, niin pitänee alkaa lottoamaan -.-

  • J-T 91 messages10/14/2013 7:58 PM

    Mitään hälyttävää ei tunnu olevan.

    Tänään mennyt jo vähän paremmin, vaikka kipua välillä tulee. Liekö sitten auttanut kun olen ollut tarpeeksi pitkään täysin ilman maitoa ja maitotuotteita? Kahvimaidonkin vaihdoin gluteenittomaan riisijuomaan ja kerman kookosmaitoon.

    Huh, kyllä vaan aina oppii uutta sairaudestaan :S

  • Ad

  • lehti 19 messages10/14/2013 5:58 PM

    No jos sinulla vaikka olisi tulehtunut paksusuoli. Eikös usein hoitamaton keliakia aiheuta kaikenlaisia ''sivusairauksia''.
    Tulehtunut paksusuoli oireilee joskus hieman tuolla lailla, toki oireet taitavat olla aika ihmiskohtaisia.
    Ja vielä olethan, vaikka olenkin ymmärtänyt että olet tarkka, käynyt läpi kaiken kotonasi ettei mitään ylimääräistä gluteenia ole salakavalasti tullut ruokaasi.
    Kun muistelen omaa alkuaikaani ettei se paraneminen mitenkään nopeasti tapahtunut.
    Kuitenkin helpottavaa oli kun oli diagnoosi, etten ihan hullu ollutkaan. Minun oireeni olivat haavat suussa ja niitä olikin aika monta kerrallaan. Toivottavasti lääkäri löytää syyn miksi oireilet noin. Kaikkea hyvää ja jaksamista sinulle.

  • J-T 91 messages10/13/2013 5:57 PM

    Juulin kirjoitti:
    Sinulla on projekti vasta todella todella alussa, joten kannattaa vaan rauhoittua ja antaa ajan kulua. Toisilla voi mennä vuosikin ennen kuin oireet helpottuvat ja suolinukka korjaantuu.

    Toivottavasti oireet helpottuvat ja ilman muuta kannattaa käydä lääkärillä, jos se rauhoittaa oloa.

    Oletko käynyt ravitsemusterapeutilla?

    No hyvä kuulla, ettei ihan tavaton tilanne ole :S
    Viime kerralla kun kävin yleislääkärillä niin oli ihmeissään tilanteesta ja hänen mukaansa oireiden olisi jo pitänyt lieventyä, mutta tietääkö sitten yleislääkäri tästä tarpeeksi?

    Eniten ehkä ihmetyttää nopea vaihtelevuus, pari viikkoa saattaa mennä mukavasti, mutta sitten taas heittää pahaksi vaikka voin ihan 100 prosenttisesti sanoa etten ole altistunut. Kaikki keinogluteenittomatkin jätin pois jo ajat sitten.

    Ravitsemusterapeutilla kävin ehkä kuukausi takaperin ja ei oikeastaan tullu niinkään uutta, sen verran aktiivisesti itse olen etsinyt tietoa ruokavaliosta.

  • Juulin 187 messages10/13/2013 5:29 PM

    Sinulla on projekti vasta todella todella alussa, joten kannattaa vaan rauhoittua ja antaa ajan kulua. Toisilla voi mennä vuosikin ennen kuin oireet helpottuvat ja suolinukka korjaantuu.

    Toivottavasti oireet helpottuvat ja ilman muuta kannattaa käydä lääkärillä, jos se rauhoittaa oloa.

    Oletko käynyt ravitsemusterapeutilla?

  • J-T 91 messages10/13/2013 3:41 PM

    Nyt on oltu maidotta ja kauratta, ei helpota. Kipu yltyy välillä vatsassa pahaksi ja olo on kuin olisin mässänyt antoisasti gluteenia. Huomenna lääkäriin ja vaadin päästä keliakiaan erikoistuneelle lääkärille.

    Väkisin alkaa hiipiä mieleen pelko, että ei kai kyseessä olisi refraktaarikeliakia... Alkaa pikkuhiljaa pelottamaan kun ei vaan parane vaikka kaikkensa on jo tehnyt ja ollut hysteerisen huolellinen

  • higga 209 messages10/11/2013 8:06 PM

    Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa sekundääristä laktoosi-intoleranssia joka paranee kun suolisto ensin paranee. Eli laktoosi pois ja muutaman kuukauden päästä kokeile uudelleen. Ja ehkä kannattaa käydä keliakiaan perehtyneellä lääkärillä jos ongelmat jatkuu, yleislääkärit ei tiedä tarpeeksi.

  • Ad

  • Juulin 187 messages10/11/2013 5:50 PM

    Kyse voi olla myös muukin kuin gluteeni joka tekee oireita. Keliaakikkona sitä herkästi lukee jokaisen vatsaoireen gluteenin syyksi, näin ainakin itselläni käy.

    Tasapainon löytyminen voi mennä pidemmänkin aikaa. Ja ennen kuin vatsa "täysin" toipuu gluteenista se voi ikävästi oireilla.

    Itse olen jättämässä kauraa pois, ihan vain testimielessä. Saapi nähdä miten vatsan käy.

    Niin, ja pitääkö kuinka monennen kerran sanoa, että glukoosi on hedelmäsokeria. Mutta Lianna ei taida paljoa muita postituksia lukea ja pommittaa samoja viestejä tänne joka tilanteessa.

    Gluteenittomat tuotteet sisältävät ikävä kyllä valtavia määriä lisäaineita, jotka ärsyttävät vatsaa ja elimistöä muutoinkin. Eli niitäkin kannattaa vahtia.

    Pektiiniä on hirveän monessa tuotteessa, usein jugurteissa, ja se on aines jolle elimistö ei osaa tehdä yhtään mitään ja voi ärsyttää helposti.

  • J-T 91 messages10/11/2013 5:39 PM

    Suviih kirjoitti:
    Käytätkö vehnätärkkelystuotteita? Kokeile jättää ne pois jos käytät, sillä kaikille ne eivät sovi. Ja tuosta kaurasta.. Meidän suvussa on pari keliaakikkoa, joille ei käy edes gluteeniton kaura (tulee iho-oireita), eli kaurankin poisjättämistä kannattaa kokeilla jos oireet eivät häviä.

    Tärkkelystuotteet jätin pois jo heti alussa, eivät ainakaan vielä sovi (tuli kerran vahingossa syötyä ja oireet tuli heti).
    Samaten kaikki muut ns. keinogluteenittomat.

    Kauraakin olen lisännyt pikku hiljaa ja söin pitkään ihan hyvällä menestyksellä Sunnuntain kaura-tattarileipää, mutta sitten alkoi mennä maha huonommaksi.

    Sehän siinä onkin erikoista, että se pari-kolme viikkoa voi mennä suht normaalisti (alavatsa silti jatkuvasti niin kipeä, että painallus sattuu) ja sitten ollaan taas saikkukunnossa.
    Tulehduarvotkin mitattiin viimeksi, mutta olivat normaalit.

  • Lianna 55 messages10/11/2013 4:30 PM

    Ai niin, huomaa siis, että esim. silli, majoneesi, sinappi, suolakurkku jne, sisältää etikkaa! Aika raja dieetti ja vaikea noudattaa, mutta kannattaa kuitenkin! Terveys on pääasia! (Muuten Keliakialiitolta ei apua tähän tule, eiväthän vo myöntää, että ovat syöttäneet vuosikausia väärää dieettiä potilailleen, sen sijaan yrittävät uskotella meille, että "meillä on aineenvaihduntatauti, jonka seurauksena saamme muita liitännäistauteja, kuten astmaa, reumaa, sokeritautia, hermorappiota), mikä pitää paikkansa, jos syö heidän suosittamaansa dieettiä, joka saa lain mukaan sisältää gluteeninrippeitä. Silloin aineenvaihdunta meneekin sekaisin ja saa noita yllä mainittuja tauteja! Mutta me muutamat, jotka syövät puhtaasti luontaisesti gluteenitonta dieettiä, ollaan vapaita noista oireista! Minullakin ehdittiin todeta alkava sokeritauti (söin silloin tätä meille tarjottua dieettiä, tosin en vehnätärkkelystä, mutta luulin, että muutoin "gluteeniton" on oikeasti gluteenitonta). Ihmettelen, että EU sallii moisen kielenvääristelyn!

<< Start < Previous
1 2
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,017s