"Saattaa sisältää"

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Suviih  629 viestejä20.3.2010 09:32

    Lukiessani keliakialiiton listausta gluteenittomista pääsiäismunista, oli viimeisenä lauseena listalla:

    Keliaakikot voivat halutessaan syödä ”saattaa sisältää” –merkinnöillä varustettuja pääsiäismunia.
    Suklaan määrä on pieni, eikä munia syödä isoja määriä päivittäin.

    Tuosta tuli vain mieleen ajat, ennen kuin moniin tuotteisiin alettiin laittaa noita saattaa sisältää -merkintöjä. Silloin syötiin hyvällä omalla tunnolla sellaisia makeisia, jotka nykyään jätän ostamatta juuri tuon kyseisen merkinnän takia. Koskaan ei kuitenkaan verikokeissa arvot heitelleet (minulla siis keliakia näkyi jo verikokeissa), vaikka joskus tuli syötyä miltei päivittäin jotain sellaista mitä nykyään jätän syömättä tuon varoituksen vuoksi. Epäilisin, että jäämät saattavat monissa tuotteissa olla niin pieniä, että alittaisivat gluteenipitoisuuden raja-arvon, mutta ongelmana lienee ulkomaiset valmistajat jotka eivät tarkkaile tuotantoaan kuten Fazer (jonka suklaat ovat varoituksesta huolimatta gluteenittomia), eli ei voi saada varmuutta siitä miten paljon tuote gluteenia loppupeleissä sisältää.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Tallulah 476 viestejä20.3.2010 11:11

    ^Olen aika lailla samaa mieltä. Ajattelen että se merkintä on ennemminkin allergikkoja varten, jotka saattavat saada tosi pienestä rajun reaktion. En siis usko että gluteenittomuuteen se vaikuttaa, eikä ole mulla vaikuttanutkaan vaikka niitä syön, olen syönyt koko ajan.

  • Jezu  Ylläpitäjä20.3.2010 21:00

    Suomessa ei tule noita "saattaa sisältää" -tuotteita syötyä, mutta esimerkiksi jenkkilän reissulla kyllä, koska siellähän pitää tuotteissa tunnetusti olla kaikki mahdolliset liability-lausekkeet Koskaan ei ole mitään oireita tullut.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • sagaliini 28 viestejä21.3.2010 07:15

    Minä olen antanut 5-v keliaakikkolapseni syödä esim. Fazerin suklaata, jossa lukee, että saattaa sisältää vehnää. Diagnoosin alussa kielsin syömästä, mutta kun pari lääkäriä ja ravitsemusterapeutti totesi, että kyllä niitä keliakiaa sairastava voi syödä, niin en ole rajoittanut lapsen elämää noiden osalta. Meidän herkkusuu kysyy aina tarkasti, että mitä saa syödä ja useat pettymyksen kyyneleet on valutettu sen vuoksi, että isommalle sisarukselle olisi niin paljon enemmän herkkuja saatavalla (eikä tämä edes välitä niistä).

    Nuorimmalla vilja-allergisella (mm vehnä) lapsellani tuli ihan pienenä reaktioita kaikesta, mikä sisälsi vehnää, siis esim. tärkkelyssiirapista. Hän ei pystynyt syömään edes Myllyn parhaan hirssi- tai tattarijauhoista tehtyä puuroa, sillä mukana oli muista jauhoista sen verran epäpuhtautta.

    Olen miettinyt, että missä raja menee. Kuinka paljon voi syödä suklaata, joka saattaa sisältää pieniä jämiä vehnää. 10 palaa, koko suklaalevyn päivässä? Fazer käsittääkseni pesee kuitenkin tuotantolinjansa hyvin eri suklaamerkkien välillä, mutta ei voi silti taata linjan täyttä puhtautta superallergikkoja ajatellen.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2025 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s