keliaakikko97 107 messages – 03/06/2009 8:32 PM
Onkos tuo gluteeniton? Ku jossain tuotteessa luki, että on gluteeniton, mutta tota löytyi aineksista. Vai onko se vain gluteeniton, mutta ei luontaisesti?? :/
Elämässä ei ole pakko kun kuolla!... ja noudatta gluteenitonta ruokavaliota.
Suviih 629 messages – 03/06/2009 8:51 PM
http://www.glu.fi/keskustelu/aihe/Vehn%E4dekstriini/76/Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
keliaakikko97 107 messages – 03/07/2009 4:35 PM
Ok. Kumma, kun en tota aiempaa keskustelua huomannut...
Elämässä ei ole pakko kun kuolla!... ja noudatta gluteenitonta ruokavaliota.
KattiMatikka 271 messages – 03/08/2009 8:36 PM
Ystävämme wikipedian anti dekstriineihin ja maltodekstriineihin. btw ovat gluteenittomiaMikaela 11 messages – 03/09/2009 9:14 PM
maltodekstriini
glukoosisiirappi
glukoosi-fruktoosi-siirappi
hydrolysoitu tärkkelys
muunnettu tärkkelys
Nämä kaikki ja varmasti moni muukin vastaava termi tarkoittaa suomeksi sitä, että ne on valmistettu jostain (usein kotimaisesta) viljasta, joissain tapauksissa myös soijasta. Meillä perheessä on kaikilla useita ruoka-allergioita ja taistelu sopivien ruoka-aineiden löytämisestä on jatkuvaa. Kovin monta kertaa on oireiltu vakavastikin ja kiidetty sairaalaan hoitoa saamaan. Moninaiset ruoka-allergiat vaikeuttavat arkielämää valtavasti.
Ruokakaupassa käynti käy vähitellen mahdottomaksi. Tuoteselosteita saa lukea kerta toisensa perään, eikä niihin voi edes luottaa. Eräässä yhteydessä söimme tietämättämme soijaa sisältävää kinkkuleikkelettä, joka aiemmin oli selvitetty turvalliseksi. Koostumusta oli muutettu eikä säästösyistä vaivauduttu päivittämään etikettejä ennen vanhan erän loppumista. Siinä sitten ihmeteltiin, mistä oireiden ryöpsähdys johtui. Tämän seurauksena sitten itse allergisoiduin lisää, ja kauraa lukuunottamatta kaikki viljaperäinen aiheuttaa nykyään ihan mahdottomat oireet, eikä allergialääkkeet auta yhtään.
Eräs riisikakku ilmoittaa ainesosikseen täysjyväriisin ja merisuolan. Ja pakkauksen ylälaidassa, huonosti erottuvana printtinä sanotaan: contains glutein. Mistä voi riisikakkuun tulla gluteenia, jos muita ainesosia ei ole käytetty?
Esimerkkejä voisi luetella pilvin pimein. Kuinka moni soija-allerginen esim. tietää, että monet purukumit sisältävät soijaa? Henkilökohtaisen uurastukseni seurauksena eräs purkkavalmistaja vaihtoi soijalesitiinin rapsilesitiiniksi, ja nyttemmin on joitain muita alkanut vaihtaa myös soijan purukumista pois.
Monet mehut ja karkit sisältävät soijan ja maidon ohella tekstin alussa mainittuja ainesosia, eikä kuluttaja tiedä niiden tulevan useimmiten vehnästä tai ohrasta. Ja irtokarkkien kyseessä ollessa ainekset sekoittuvat laarista toiseen, kun samoja kauhoja käytetään eri karkkilaatujen pussittamiseen.
Vaaranpaikkoja siis riittää, oireista saa kärsiä, tai pitää opetella tulemaan toimeen pelkällä pyhällä hengellä! Panoksena on useiden ihmisten henki ja terveys, jatkuva altistuminen kun myös lisää monien vakavien sairauksien riskiä monikymmenkertaiseksi.
Lääketiede jo tietää, että ruoka-allergioilla ja keliakialla on suora yhteys mm. diabetekseen, astmaan, ja useisiin syöpätauteihin.
Kuluttajien tulisi ryhtyä ponnekkaasti vaatimaan turvallisten elintarvikkeiden saatavuutta ja ainesosaluetteloiden ehdotonta paikkansapitävyyttä!
Glukoosisiirapit ja muut viljaperäiset sörsselit pitäisi jättää vilja-allergisen ja keliaakikon ruokavaliosta täysin pois ja pitäytyä vain luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa.
Terveyttä kaikille lukijoille!
terveisin,
Mikaela
erikoissairaanhoitaja ym.
keliaakikko97 107 messages – 03/16/2009 9:42 AM
Mikaela kirjoitti:
Elämässä ei ole pakko kun kuolla!... ja noudatta gluteenitonta ruokavaliota.
Pulla 267 messages – 03/16/2009 1:47 PM
Olen samoilla linjoilla kuin Mikaela. Ainakin keliaakikoiden täytyisi yhdessä vaatia, että selosteissa mainittaisiin alkuperä. Mielestäni se, että hetkellisesti sietää gluteenia, ei välttämättä tarkoita, etteikö se pitkällä aikavälillä aiheuta sairauksia. Ainakin olisi valinnanmahdollisuus, jos selosteissa olisi mainittu. Ei olisi tätä viljojen pakkosyöttöä, mitä nyt on ja mikä vielä pahenee uuden gluteeniton-termin myötä.
KattiMatikka 271 messages – 03/16/2009 8:09 PM
Itse olen Mikaelan kanssa hieman eri linjoilla. Ymmärrän kuitenkin täysin allergisen/keliaakikon turhautumisen pakkausmerkintöihin ja epäpuhtaisiin tuotteisiin ja kontaminaatioihin.Suviih 629 messages – 03/16/2009 9:51 PM
No joo, itse olen myös sitä, että jos nämä tärkkelysmakeuttajat sun muut eivät tutkimusten mukaan sitä suolen nukkaa tuhoa, ne ovat gluteenittomia (ja koska liitto sanoo tärkkelyssiirapinkin olevan luontaisesti gluteeniton vaikka vehnästä johdettu onkin, niin sen gluteenipitoisuus on kyllä oikeasti todella alhainen). Käytänkin niitä aivan sen sumeilematta eikä oireita ole tullut. Nuo lienevätkin ongelma enemmän vilja-allergikoille(/moniallergisille) kuin keskiverto keliaakikoille ja nämä kaksihan ovat eri asioita.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Mikaela 11 messages – 03/24/2009 11:18 AM
KattiMatikka on siinä oikeassa, että jokainen itse valkkaa, mitä suuhunsa laittaa... Mutta ongelma on juuri siinä, että kaikkia ainesosia ei tuoteselosteissa ilmoiteta, eikä usein myöskään niiden alkuperää. Esimerkkinä polydekstroosi on vehnästä tai maissista johdettua. Maissiperäinen sopisi, vaan vehnäperäinen ei.
Omalla kohdallani asia etenee aina niinpäin, että jostain nurkan takaa ryöpsähtää oireet (usein eritt. rajustikin) ja kun alan selvittää, mistä oireet tällä kertaa johtuivat, saan sitkeällä penkomisella selvitettyä, että VEHNÄ (useimmiten) se siellä taas luurasi.
Siten, itsenäinen valintojen ja päätöksenteko on mahdotonta, jos yksityiskohtaisia ainesosia ei tuoteselosteissa kerrota.
Omalla kohdallani oireet ovat niin rajut (suolisto + iho), että on noudatettava ehdotonta dieettiä, siis oltava syömättä teollisia elintarvikkeita ja / tai kodin ulkopuolella... Ei kiva!
Muna-kana-ilmiöistä en käy kiistelemään, jokainen muodostaa asioista oman näkemyksensä omien kokemustensa ja tutkimustyönsä jne. perusteella... Tulevaisuus sitten osoittaa ja kertoo enemmän.
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.