seikku 36 messages – 01/04/2010 10:06 PM
Käykö teille useimmille ns.normaali keliaakikoille vehnätärkkelys, jota on gluteenittomissa leivissä? Poika on kokeillut pari kertaa, mutta vatsa on mennyt löysälle. Onko mahdollista, että kun diagnoosista oli vasta pari kuukautta, niin suolisto ei olisi vielä kestänyt sitä ja kun on kulunut pidempi aika,niin se kävisi?
Tuntuu, että sitä on tungettu melkein kaikkiin leivonnaisiin..
Jos vehnätärkkelys sopii, niin voiko noita leipiä käyttää jatkuvasti, vai täytyykö niitä jotenkin rajoitaa?
Sitten, jos tuo ei käy, niin onko kyseessä gluteeniton ruokavalio ilman vehnätärkkelystä vai luontaisesti gluteeniton? Tärkkelyssiirapit, glukoosisiirapit yms. näyttäisi käyvän, samoin kaura. Eri asia, sitten mitä tulevaisuudessa kontrolli verikoe näyttää.
Tallulah 476 messages – 01/05/2010 11:31 AM
Gluteeniton ruokavalio ilman vehnätärkkelystä on luontaisesti gluteeniton ruokavalio.
Ja useimmille keliaakikoille käy vehnätärkkelys.
kaija 38 messages – 01/06/2010 9:32 AM
Itse en osta mitään tuotetta missä on maininta vehnätärkkelyksestä. En ole halunnut edes kokeilla kävisikö vai ei, koska on helppo jättää kyseinen tuote kaupan hyllyyn. Ainakin Prismojen pakasteesta löytyy valinnanvaraa leivonnaisissa, sekä ruokaleivissä joista ei vehnätärkkelystä löydy. Ja kaikista varmintahan on se, kun leipoo itse! Sämpylät on helppo pyöräyttää, ja leivonnaisista helpoin taitaa olla kääretorttu! Täytteeksi jotain tosi hyvää, ja se on NAM!!!
Kaupassa kannattaa käydä joskus ajan kanssa, ja tutustua valikoimiin rauhassa. Hintavertailuja kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä kukkarollehan tämä gluteenittomuus helposti käypi.
seikku 36 messages – 01/06/2010 5:27 PM
Selasin juuri tuossa Keliakia -lehteä 3/2009 ja osui silmiini gluteenitonta ravintolaruokaa käsittelevässä jutussa EU-asetusten uudet raja-arvot ja siinä teksti:
"Jos ravintolassa käytetään gluteenittomia tuotteita, eikä asiakas ole tottunut käyttämään vehnätärkkelystä ja saa oireita, ei tarvitse huolestua, sillä suolinukka ei ole vaurioitunut.
-Vehnätärkkelys ei tutkimusten mukaan aiheuta suolinukkavaurioita keliaakikolle. Jos siitä tulee oireita, se johtuu todennäköisesti siitä, että se sulaa huonosti, sanoo Sanna Arnala" (Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija ja ravitsemusterapeutti)
Onko todella näin, hieman epäilyttää..??
Tallulah 476 messages – 01/06/2010 7:52 PM
^Jos keliakialiitto ei tietäisi asian oikeaa laitaa niin aika heikosti menisi... Kyllä mä ainakin uskoisin mitä he sanovat. Kaikki keliaakikon vatsaoireet kun eivät johdu gluteenista.
porajata 460 messages – 01/06/2010 7:53 PM
Uskon tuohon tutkimukseen, olen sen itsekin joskus lukenut
Olen syönyt vehnätärkkelystä koko keliakiakauteni ajan
Tosin jos syön (tosi) paljon niin tukkii hiukan mahaa...
seikku 36 messages – 01/06/2010 8:46 PM
Okei, no toivottavasti asia olisi noin. Täytyy kokeilla taas joku päivä. Se vain ihmetyttää, kun muuten on mennyt ihan ok tämä aika (3kk), mutta kummallakin kerralla, kun on syönyt leipää, missä on ollut vehnätärkkelystä, niin maha on tullut kipeäksi ja on alkanut ravi vessaan. Jotenkin yhdistäisin sen tuohon. Ja tokihan ilman sitä hyvin pärjää, mietityttää vaan tosiaan tuo ravintola yms. ruokailu, kun on lapsi kyseessä ja kulkevat pelimatkoilla ja muuta sellaista, että pitääkö joka kerta tuota asiaa kysellä, kun jotain tilaa.
porajata 460 messages – 01/07/2010 12:26 PM
porajata kirjoitti:
Kari 364 messages – 01/07/2010 11:25 PM
porajata, Ei tuohon osaa sanoa kuin, että kokeile.
Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.
porajata 460 messages – 01/08/2010 8:14 AM
Kari kirjoitti:
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.