Mampu

Keskusteluviestit

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 • Virheellisiä G-merkintöjä Viking Linen buffetissa 9.5.2014 07:55

  Ilmoittakaa ihmeessä puutteista ja virheistä Maarianhaminan terveystarkastajalle nyt, kun kerran tapaa Viking Linen edustajat muutenkin asian tiimoilta! Asiaa ei auta, jos aina virheiden sattuessa niistä valitamme; saamme ehkä hyvitysristeilyn ja asia jää siihen. Huomattavasti hyödyllisempää olisi, että Viking kunnolla kouluttaisi henkilökuntansa ja ottaisi tämänkin asian omavalvontansa piiriin. Näin saisivat keliaakikotkin nauttia ruokailuista huoletta.

  Tässä vielä yhteystiedot kopioituna Maarianhaminan kaupungin nettisivuilta:

  Kontaktuppgifter till tjänstemän
  Samtliga anställda inom Mariehamns stad har e-postadress enligt fornamn.efternamn[at]mariehamn.ax

  För att nå tjänstemän per telefon, vänligen ring stadens växel på tfn. 5310.


  Tästä päätellen viestit voi lähettää osoitteeseen:

  patrik.lundin@mariehamn.ax

  Virkamiehenä hänen täytyy varmaan ottaa selko suomenkielisistäkin viesteistä, vaikka ruotsinkielinen olisikin

 • Virheellisiä G-merkintöjä Viking Linen buffetissa 8.5.2014 16:25

  Marraskuussa tyttären matka oli pilalla, kun Viking Mariellalla tarjottiin gluteenittomana annos, joka sisälsi ohranjyviä. No joo, virheitä sattuu ja hyvitykseksi kaksi risteilylahjakorttia. Mutta kun huhtikuun lopussa matkustimme Gabriellalla Tukholmaan, buffetissa oli tarjolla gluteenittomaksi merkittyjä ruisnappeja ja aamupalalla vehnähiutaleita sisältävää mysliä, alkoi luottamus rakoilla sen verran, että otin yhteyttä terveystarkastajaan.

  Epäluottamusta kasvatti erityisesti se, että huomauttaessani myslistä ruokaa tarjoava henkilö intti, että kyseessä on gluteeniton mysli, kun pakkausselosteessakin oikein lukee ...veteflingor (gluten... ja taisipa olla jokin toinenkin "gluteeniton" ainesosa.

  Syömättä jäi moni muukin gluteenittomaksi mainittu herkku, sillä kukapa voisi nauttia ruuasta, jonka turvallisuudesta ei voi olla varma. Esimerkiksi pöytään erikseen tuodut punssirullat jäivät syömättä, kun emme ole ennen törmänneet gluteenittomiin punssirulliin ja ei vaan uskaltanut olla varma. Mielialakin oli sen verran pilalla, ettei enää viitsinyt alkaa pyydellä pakkausmerkintöjä nähtäväksi.

  Kun en tiennyt, minkä viranomaisen valvontaan Vikingin laivat kuuluvat, osoitin terveystarkastajan viestini Helsingin ympäristökeskukseen, josta se ystävällisesti lähetettiin ruotsiksi käännettynä Maarianhaminaan terveystarkastaja Patrik Lundinille, joka kuulemma tapaa lähiaikoina Viking Linen edustajat ja selvittää asiaa.

  Olisi mukava kuulla muilta palstalaisilta, tuleeko tilanteeseen korjausta. Jos huomautettavaa on, Patrik Lundin on siis oikea henkilö toimimaan asiassa. Tuskin moni matkustaja haluaisi mennä herkuttelemaan laivan buffettiin, jos joutuisi koko ajan arvailemaan, saako ruuasta esim ruokamyrkytyksen. Allergia- ja gluteenittomuusmerkinnät ovat yhtä lailla osa ammattimaista elintarviketurvallisuutta kuin elintarvikehygieniakin.

 • Ohran näköinen riisilisäke? 20.12.2013 11:19

  Mitähän riisilaatua mahtaa olla sellainen ohran jyviä muistuttava riisilisäke, jota tarjotaan usein suurkeittiöissä? Viimeksikin meinasin jo reklamoida väärästä annoksesta, kun tuo hieman tumma pyöreäjyväinen riisi näytti niin erehdyttävästi ohralisäkkeeltä. Kotiin en ole vastaavaa löytänyt vaikka olen erilaisia riisilaatuja kokeillut. Tuo laatu sopisi erinomaisesti leivonnaisiin, joissa yleensä täytteeseen laitetaan ohrasuurimoita ja on kyllä hyvää sellaisenaankin. Voihan tietysti olla, että suurtalouskeittiön höyryuunit ym tuottavat jostain jo kokeilemastani laadusta toisenlaisen lopputuloksen.

 • Gluteeniton leipoja telkkariin? 20.3.2013 09:31

  Ehdottoman hyvä ajatus! Laitetaan kaikki tietoa eteenpäin, myös Keliakialiitto voisi rummuttaa Samalla tulisi rivien välissä tärkeää tietoa suurelle yleisölle!

 • Teetettäisiinkö oma ruokavaliokortti? 14.3.2013 12:56

  Minusta kortissa saisi olla kyllä lyhyt lause gluteenittomasta myös esim englanniksi/saksaksi?/espanjaksi/italiaksi ja selkeä kansainvälinen symboli. Lauseesta olisi hyvä ilmetä, että henkilö lääketieteellisin perustein tarvitsee täysin gluteenittoman ruuan, erotuksena muotidieeteistä.

 • Teetettäisiinkö oma ruokavaliokortti? 5.3.2013 14:55

  Joskus on tilanteita, joissa ei halua alkaa kaikkien kuullen tehdä selvityksiä terveydentilastaan ja olisi helppoa sujauttaa kortti tilausta ottavalle tarjoilijalle. Siinä ainakin yksi lisäpoitti.

  Muistan kerran tilanteen, jossa sujuvakäytöksinen myyntineuvottelija vei ryhmämme tutustumaan kohteeseen ja tarjosi lounaan. Lounaalla oli tarkoitus tehdä kauppaa, mutta koko lounaan ajan päädyttiinkin keskustelemaan myyjän ruokavaliorajoitteista ja niiden vaikutuksesta liikelounaisiin jne. Lopuksi jäädessäni kahden hänen kanssaan, hän oikein purki sydäntään ja mietti pitäisikö palata edellisen työnantajan palvelukseen, kun siellä oli mahdollisuus lounastaa tutuissa paikoissa, joissa asia hoitui huomaamattomasti. Koko Suomea hoitavalle myyjälle lounaskaupat kääntyivät aivan liian usein terveystietoiskuiksi, vaikka kuinka yritti kääntää keskustelua takaisin itse aiheeseen.

 • Teetettäisiinkö oma ruokavaliokortti? 5.3.2013 13:08

  Jos Keliakialiitto ottaa kortin toteutettavakseen, on mielestäni kohtuullista, että jäsenet saavat sen jäsenmaksuun sisältyvänä, mutta ulkopuolinen maksaa esim 10-20 euroa, mutta toisaaltahan silloin myöskään voimassaoloaikaa ei tarvitse mitenkään rajata.

  Minusta keliaakikko on edelleen ravintolassa sen verran haastava asiakas, että vaatimattomalla ja terveyteen perustuvalla lähestymistavalla saa keittiöväen paremmin motivoitumaan työlääseen erikoistapaukseen kiireen keskellä kuin vaatimalla tai edellyttämällä. Itse muun alan yrittäjänä tiedän, miten harmillista joskus on kun ihmisillä on ihan perusteltujakin erityistarpeita, mutta kun niiden toteuttaminen rikkoo rutiinin ja auheuttaa yllättävän paljon vaivaa. Ja joskushan käy niin, että lopputuloksena kuitenkin on vielä jotain, mitä ei ole tullut ymmärrettyä tai kunnolla kommunikoitua ja asiakas lähteekin pois ja kaikki vaivannäkö kustannuksineen menee hukkaan.

 • Teetettäisiinkö oma ruokavaliokortti? 17.2.2013 13:41

  Voi kun joku ottaisi asian eteenpäin ajaakseen! Kortti olisi helppo lanseerata toukokuussa Keliakiamessuilla ja siten ehkä myös hankkia lisää jäseniä. Tulisi tarpeeseen varsinkin nyt kun hömppädiettigluteenittomat ovat niin paljon julkisuudessa Siitä saisi myös hyvän lehtijutun aiheesta "Keliaakikolle ehdottoman gluteeniton ruokavalio ei ole vain muotioikku"! Itselläni on tällä hetkellä niin tuhat rautaa tulessa etten millään ehdi/jaksa ottaa asiaa eteenpäin vietäväksi.

 • Kännykkäsovellus tunnistaa gluteenia sis tuotteet 8.2.2013 18:03

  Voi kun joku osaava ryhtyisikin hankkeeseen! Espanjassa keliaakikoilla on ollut jo parin vuoden ajan saatavilla erityisiä lukulaitteita muistaakseni 15 e hintaan, mutta tässä ei tarvitse edes käyttää mitään erillistä laitetta, mikä on kyllä huippujuttu. Vielä kun laite tunnistaisi "saattaa sisältää pieniä määriä" ja muut rajakategoriatkin, jotta ruokavalio ei jäisi turhan kapeaksi. Ainakin normaalit gluteenia sisältämättömät tuotteet pitäisi tunnistaa.

  Espanjassa gluteenittomien tuotteiden vihkohen on selvästi tiukempi kuin todellinen elämä eli moni normaalituote on turhaan pois listalta. Eikönän tällaista tietokantaa voisi ylläpitää vaikka wikipediatyyliin, sillä viimeisimmänkin virallisvaatimuksen täyttäminen kaventaa valikoimaa ja käytännössä harva varmaan pidättäytyy pelkissä virallisesti gluteenittomiksi todetuissa tuotteissa. Eli kategoriat esim "EU-direktiivin mukaisesti gluteenittomat", "tuotteet, joiden ainesosat eivät sisällä gluteenia" ja "tuotteet, jotka saattavat sisältää pieniä määriä jäämiä"

 • Kännykkäsovellus tunnistaa gluteenia sis tuotteet 8.2.2013 17:21

  Jokohan tällainen sovellus olisi käytettävissä Suomessa:  Ei tarvitsisi uusia silmälaseja niin usein

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

  Yksityisviesti
  Lähetä yksityisviesti

  Vinkkejä
  21 vinkkiä

  Kuvia
  1 kuva

  Keskustelu
  121 viestiä, 40 aloitusta

  Kommentit
  11 kommenttia

  Rekisteröitynyt
  19.6.2011 10:32

©2022 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautetta – Mitä mieltä uudistuneesta palvelusta? Anna palautetta! ‐ 0,037s