Keliakia lehdissä

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Jezu  Admin10/16/2011 10:32 PM

    Kun täällä on jo keskustelu Keliakia telkkarissa, avataan vastaava keskustelu myös painetulle medialle

    Tänään Hesarin Saako terveyttä pilleripurkista? -jutussa kysyttiin ravintolisiin liittyviä kysymyksiä Mikael Fogelholmilta (ravitsemustieteen professori) ja Suvi Virtaselta (tutkimusprofessori). Myös keliakia mainittiin.

    Heiltä kysyttiin Onko ravintolisät erityiset tarpeellisia joillekin ihmisille?

    Osa Fogelholmin vastauksesta: "Keliaakikko ja laktoosi-intolerantikko voi tarvita ylimääräistä kalsiumia." ja osa Virtasen vastauksesta: "Keliaakikot ja laktoosi-intolerantikot voivat saada kalsiumin maitovalmisteista."

    Muuten lisäravinteet tyrmättiin lähes kautta linjan

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Paju 25 messages10/19/2011 2:08 PM

    Gluteeniton on muotia!!
    http://www.ruokala.net/uutiset/gluteeniton-on-muotia/1288421583004

  • Ad

  • tytti 34 messages10/23/2011 1:58 AM

    http://www.aamuset.fi/arkisto/
    Keskiviikkona 19.10. ilmestynyt lehti, sivu 24. "Speltistä luontaista elinvoimaa - muinaisvehnä parantaa aineenvaihduntaa ja sopii keliaakikoille". Jep. Laitoin jo palautetta.

  • Reetta  719 messages10/26/2011 9:19 PM

    Paikallislehtemme Itä-Häme (ja myös ESS) kirjoitteli viime viikolla gluteenittomasta öylätistä.

    Juttu alkoi "Keliakiaa eli VILJA-ALLERGIAA potevan ei ...". Mietin vielä että laitanko sähköpostia toimittajalle, että nämä on muuten kaksi eri sairautta. Muita asiavirheitä jutussa ei ollut.

  • LG1982  165 messages11/11/2011 6:51 PM

    Torstain, 10.11.2011, Demarissa oli pitkä juttu Moilasen tehtaasta ja gluteenittomista tuotteista.

  • Jezu  Admin01/01/2012 11:37 PM

    Olisikohan tämä oikea ketju tälle aiheelle?

    MeNaiset: Tämä on nyt kuumin trendi terveysintoilijoiden keskuudessa

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Iiki 23 messages01/10/2012 8:59 PM

    tytti kirjoitti:
    http://www.aamuset.fi/arkisto/
    Keskiviikkona 19.10. ilmestynyt lehti, sivu 24. "Speltistä luontaista elinvoimaa - muinaisvehnä parantaa aineenvaihduntaa ja sopii keliaakikoille". Jep. Laitoin jo palautetta.

    Huomasit varmaan, että lehti teki uuden jutun 2.11. lehteen oikaistakseen taittajan virheen. Toimittaja oli saanut aiheetta valitusryöpyn, hänen kirjoittamassaan tekstissä ei ollut virhettä, mutta taittaja oli mennyt muuttamaan otsikon. Itse tekstissä kerrottiin, ettei speltti sovi keliaakikoille. Ilmeisesti taittaja oli mennyt sekoittamaan diabeteksen ja keliakian. Jutussahan todettiin että speltti on hyvä vilja diabeetikoille.

  • Ad

  • Jezu  Admin01/17/2012 11:00 PM

    Vähän meni reissun takia tämä uutinen ohi:

    HS.fi: Ravitsemusterapeutti: Gluteeniton ruokavalio on seuraava suosikki

    Onko kohta niin, että voin lisäksi kaupoista loppuvat myös gluteenittomat tuotteet?

    Hauska yksityiskohta artikkelissa, kun ovat korjanneet sanan gluteiini muotoon gluteeni ja vielä ilmoittaneet korjauksesta jutun lopussa.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • carietta 72 messages01/29/2012 1:18 PM

    http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1220/295640/Keliakia-vaatii-tarkkuutta-ruokavaliossa

    Keskipohjanmaan nettisivuilla oleva juttu keliakiasta

  • ponipimu 239 messages01/30/2012 12:28 AM

    ihan kiva että oli juttua lehdessä, mutta alkoipa ikävästi närästään sanavalinnat "keliakia on suomalaisten viljojen valkuaisaineen eli gluteenin aiheuttama sairaus..."

    ihan niinku ei ruotsalaisessa tai italialaisessa vehnässä olisi gluteenia..

  • Reetta  719 messages01/30/2012 9:22 AM

    Tämän päivän Hesarissa juttua keliakiasta, Vuohelan Herkusta ja Pirkko Hämäläisestä.

    Pari viikkoa sitten oli Itä-Häme lehdessä myös juttua Vuohelasta koskien mahdollista muuttoa pois Hartolasta, jossa tilat alkaa käydä pieneksi ja laajennustarvetta on. Uusi paikkakunta on edelleen haussa, mahdollisesti Lahti, joka tapauksessa Etelä-Suomi ? Hartolassa eivät kuitenkaan laajenna.

  • Jezu  Admin01/30/2012 3:00 PM

    Jopas nyt keliakiasta kirjoitetaan Hesarissa oli iso juttu Vuohelasta ja Pirkosta kuten Reetta edellisessä viestissä mainitsi, mutta myös Iltalehdessä oli iso juttu keliakian ja karppauksen mahdollisesta yhteydestä. Kannattaa lukea:

    Iltalehti: Kymmenillätuhansilla piilevä keliakia

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • Pulla 267 messages01/30/2012 5:58 PM

    Nyt en ymmärrä: "Jos syö pizzaa - - paljon, voi kehittyä keliakia." Onko todistettu, että valinnoillaan voi vaikuttaa sairastumiseen? Tietääkseni ei ole. Sitten sanotaan, ettei keliaakikko voi juoda olutta ja likööriä. Gluteenitonta olutta on - ja mikä tuo liköörijuttu on?! Jossain oli myös juttu, että tulevaisuudessa keliakiaa voidaan hoitaa SIEDÄTYSHOIDOLLA. Olisikohan ollut apteekin lehdessä.

  • norppa 59 messages01/30/2012 8:49 PM

    Pulla kirjoitti:
    Sitten sanotaan, ettei keliaakikko voi juoda olutta ja likööriä.

    On tainnut haastateltavana ollut täti keksiä omasta päästään tuon liköörin. Ärsyttää, ettei haastattelija tutki asiaa yhtään itse ja mainitse, että liköörit käy ja gluteenittomia oluitakin on. Mutta sitä ei kai voi odottaa Iltalehden kirjoittajalta.

  • Glutti 4 messages01/31/2012 1:29 PM

    Missä muissa maissa lisätään gluteenia jauhoihin? Iltalehden jutussa:
    "Meillä gluteenia on alettu lisätä jauhoihin. Ei tarvitse mennä kuin kauppaan, ottaa ranskalainen maalaispatonki ja lukea paketin tuoteselosteesta, että se sisältää vehnäjauhoa ja gluteenia. Näin on ollut jo parikymmentä vuotta."

    Löytyykö tästä "lisägluteenialtistuksesta" syy Suomen suurille keliaakikkomäärille mielummin, kuin kehittyneistä tutkimusmenetelmistä? Suomessa on ennenkin tungettu vaikka mitä ruokaan ja melkein veteenkin ( 80-luvun fluoriajatus ). Eikö tällaisista linjauksista pitäisi oikeasti kertoa kuluttajille??

  • oranki 35 messages02/01/2012 8:38 PM

    Glutti kirjoitti:
    Löytyykö tästä "lisägluteenialtistuksesta" syy Suomen suurille keliaakikkomäärille mielummin, kuin kehittyneistä tutkimusmenetelmistä? Suomessa on ennenkin tungettu vaikka mitä ruokaan ja melkein veteenkin ( 80-luvun fluoriajatus ). Eikö tällaisista linjauksista pitäisi oikeasti kertoa kuluttajille??

    Tämmönen ainakin löytyy: http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ts+karppausleipa+voi+vauhdittaa+keliakiaa/a722552

  • Jezu  Admin09/28/2012 3:40 PM

    Tästä vähän Aamulehden gluteenittomia reseptejä:

    Aamulehti: Gluteenittomat kahvipöydän klassikot maistuvat muillekin

    Eijalle kiitos linkistä

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • tytti 34 messages02/06/2013 11:58 AM

    Ylellä juttuja gluteenittomuudesta:

    http://yle.fi/uutiset/gluteenittomalla_dieetilla_haetaan_hoikkaa_uumaa_ja_toimivaa_vatsaa/6474878

    http://yle.fi/uutiset/keliaakikko_gluteenittomuutta_pidetaan_jo_nyt_diivailuna/6482810

    http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_gluteeniton_ruoka_jattaa_keliaakikoille/6482715

  • glutfree 90 messages02/06/2013 5:40 PM

    mikähän tässä jutussa nyt kuitenkin on se pointti...tuli mieleen, että jos ihminen ihan ite tekee havainnon, että mulle ei vehnäleipä sovi, että maha on siitä kipeä yms. epämiellyttävää, ja kun sen vehnän jättää pois niin olo paranee. Että jos siis syö gluteenitonta niin se on jotenkin paha, että ei vaan saa ite tehdä näitä "lääkärille" kuuluvia "tutkimuksia" ja tavoitella ja jopa saavuttaa terveempi olo. Että vaan virallisen keliakia diagnoosin saaneet on oikeutettuja gluteenittomaan leipään. Voihan olla että joku ihan vaan tykkääkin jostain moilasen leivästä ja sen takia sitä ostelee, tai vaikka jollekin sukulaiselle, joka joskus käy kylässä. Noita epämääräisiä oireita kun monella nykyään on, todellakin taustalla voi olla tiedostamaton keliakia, mutta myös ns.gluteenisensitiivisyys, joka voi aiheuttaa monen moisia oireita, mutta ei välttämättä näy missään verikokeissa eikä edes tähystyksessä.

  • Suviih  629 messages02/06/2013 8:29 PM

    glutfree kirjoitti:
    mikähän tässä jutussa nyt kuitenkin on se pointti...tuli mieleen, että jos ihminen ihan ite tekee havainnon, että mulle ei vehnäleipä sovi, että maha on siitä kipeä yms. epämiellyttävää, ja kun sen vehnän jättää pois niin olo paranee. Että jos siis syö gluteenitonta niin se on jotenkin paha, että ei vaan saa ite tehdä näitä "lääkärille" kuuluvia "tutkimuksia" ja tavoitella ja jopa saavuttaa terveempi olo. Että vaan virallisen keliakia diagnoosin saaneet on oikeutettuja gluteenittomaan leipään. Voihan olla että joku ihan vaan tykkääkin jostain moilasen leivästä ja sen takia sitä ostelee, tai vaikka jollekin sukulaiselle, joka joskus käy kylässä. Noita epämääräisiä oireita kun monella nykyään on, todellakin taustalla voi olla tiedostamaton keliakia, mutta myös ns.gluteenisensitiivisyys, joka voi aiheuttaa monen moisia oireita, mutta ei välttämättä näy missään verikokeissa eikä edes tähystyksessä.

    Noissa lehtijutuissa puhutaan nimenomaan gluteenittomasta ruokavaliosta muotidieettinä ja laihdutuskeinona, samaan tapaan kuin esimerkiksi karppaus tai paleodieetit yms. Eli dieettiä noudatetaan, vaikka mitään terveysperustetta sille ei olisikaan.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että se keliakiadiagnoosi kannattaa hakea ja käydä läpi tutkimukset. Ihan jo siitä syystä, että keliakia on perinnöllinen sairaus ja sen virallisen diagnoosin kautta myös lähisukulaiset voivat päästä tutkimukseen. Itselläni keliakia löytyi aikoinaan juuri sukututkimuksen kautta, eikä sairautta olisi varmasti osattu epäillä vielä moneen vuoteen, ellei äidiltäni olisi keliakiaa ensin löytynyt ja hän olisi tutkimusta meille lapsille vaatinut.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2025 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,054s