Lapsen keliakiaepäily

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Oona 1 message01/26/2013 6:53 PM

    Meillä on vanhemmalla (5v) lapsellamme hoidettu kotimaisten viljojen aiheuttamaa oireilua allergiana. Milloinkaan ei ole anafylaksiaa viljoista tullut -vuosittain tehdyt altistukset ovat aina päättyneet siihen, että 30min ekasta annoksesta alkaa valtava vatsakipu ja kuume nousee -ripuli tämän jälkeen. Nyppymäinen iho-oire tulee hiukan myöhemmin. Altistuksen jälkeen vatsa on hyvin heikossa kunnossa ja pahimmillaan osa gluteenittomistakin viljoista tippu pois.

    Mekanismina viljojen oireilu on erilainen kuin muna ja maito, joista oire on selkeästi allerginen.

    Nyt toinen hoitavista lääkäreistämme oli vahvasti sitä mieltä, että alamme tutkia keliakin mahdollisuutta. Toinen hoitavista lääkäreistämme taas oli sitä mieltä, että jos kaurakaan ei sovi, ei voi olla keliakia, sillä kuulemma kaikille keliakikoille puhdas kaura sopii...

    - Eihän kaikille keliakiaa sairastaville sovi puhdaskaura?

    - Ongelma on siinä, että lapsemme ei voi syödä yhtään kotimaisia viljoja oireiden laajuuden vuoksi, eli keliakian geenitesti voidaan ottaa, mutta tähystys ei ilmeisesti ole luotettava kun altistumista ei voida tehdä ainakaan suoraan kotimaisia viljoja syömällä...

    -Ongelma on myös se, että vuosittain lapsen suoli saadaan hyvin huonoon kuntoon, laihtumista ym. altistusten seurauksena... Allergia-arvot viljojen osalta eivät ole kohonneet iGe:n osalta ainakaan -toisin kuin muissa. Selvää on, että gluteeniton (ilman vehnätärkkelystä ja puhdasta kauraa) on sopiva ja lapsi oireeton, mutta diagnoosista kiistelee kaksi lääkäriämme...

  • Lianna 55 messages01/26/2013 7:28 PM

    Mielestäni näissä asioissa kannattaa luottaa maalaisjärkeen! On hyvä kuitenkin muistaa, että laki sallii, että "gluteenitomissa" ruuissa saa olla gluteenia. Oikeasti täysin puhdas gluteeniton dieetti tarkoittaa käytännössä kaiken teollisesti valmistetun poisjättämistä. Esim. Suomessa etikka poltetaan ohraan ja valmistajan mukaan etikka (ei viini- tai balsamicoetikka) sisältää gluteenia. Myös glukoosi tehdään vehnästä, eikä sitä saada täysin puhtaaksi. Kaikkiin lisäaineisiin ja valmiisiin maustesekoituksiin lisätään usein vehnätärkkelystä sitomaan aineita. Eli voi olla, että kauraepäilys on turha ja että oireet ovat tulleet "piilogluteenista", jota on jokapuolella. Itse sairastelin monta vuotta, kun luulin syöväni gluteenitonta ruokaa, mutta sain piilogluteenia kaikkialta. Vasta oikean gluteenittoman ruokavalion aloittaminen toi minulle terveen olo, jatkuvat vatsavaivat yms. ovat nyt menneisyyttä!

    Meillä on vanhemmalla (5v) lapsellamme hoidettu kotimaisten viljojen aiheuttamaa oireilua allergiana. Milloinkaan ei ole anafylaksiaa viljoista tullut -vuosittain tehdyt altistukset ovat aina päättyneet siihen, että 30min ekasta annoksesta alkaa valtava vatsakipu ja kuume nousee -ripuli tämän jälkeen. Nyppymäinen iho-oire tulee hiukan myöhemmin. Altistuksen jälkeen vatsa on hyvin heikossa kunnossa ja pahimmillaan osa gluteenittomistakin viljoista tippu pois.

    Mekanismina viljojen oireilu on erilainen kuin muna ja maito, joista oire on selkeästi allerginen.

    Nyt toinen hoitavista lääkäreistämme oli vahvasti sitä mieltä, että alamme tutkia keliakin mahdollisuutta. Toinen hoitavista lääkäreistämme taas oli sitä mieltä, että jos kaurakaan ei sovi, ei voi olla keliakia, sillä kuulemma kaikille keliakikoille puhdas kaura sopii...

    - Eihän kaikille keliakiaa sairastaville sovi puhdaskaura?

    - Ongelma on siinä, että lapsemme ei voi syödä yhtään kotimaisia viljoja oireiden laajuuden vuoksi, eli keliakian geenitesti voidaan ottaa, mutta tähystys ei ilmeisesti ole luotettava kun altistumista ei voida tehdä ainakaan suoraan kotimaisia viljoja syömällä...

    -Ongelma on myös se, että vuosittain lapsen suoli saadaan hyvin huonoon kuntoon, laihtumista ym. altistusten seurauksena... Allergia-arvot viljojen osalta eivät ole kohonneet iGe:n osalta ainakaan -toisin kuin muissa. Selvää on, että gluteeniton (ilman vehnätärkkelystä ja puhdasta kauraa) on sopiva ja lapsi oireeton, mutta diagnoosista kiistelee kaksi lääkäriämme...

  • glutfree 90 messages01/26/2013 8:46 PM



    tässä Oonallekin. Tämä nyt kyllä jo useassa viestissäni jo onkin, mutta kertaus on opintojen äiti..

    Eli kyseessä saattaa olla gluteenisensitiivisyys, joka kyllä jo suomessakin on alettu uskoa olevan olemassa. Eli kuten Lianna tuossa edellä kertoi, erityisen tärkeää ensin on varmistaa, että ruoka on todella gluteenitonta, eli ei tipan rippuakaan vehnätärkkelystäkään. Ja sitä kauraa kyllä todellakaan kaikki keliaakikot eivät siedä, että lääkärille vaan terveisiä, että tutkii keliakia liiton sivuilta vaikka, sielläkin se todetaan. ja on mielestäni kyllä ihan faktaa.
    Ja sitten jos edelleen on oireita, kannattaa suhtautua varoen myös em. videossa mainittuihin: maissiin, hirssiin, tattariin ja jopa riisiin, eli nekin voivat aiheuttaa / olla syynä gluteenisensitiivisen henkilön epämääräisiin oireisiin. Vaikka jo siis ruokavaliosta olisikin kaikki ns. gluteeniviljat (vehnä, ohra, ruis ja se kaura) poistettu ruokavaliosta. Jos lapsella jo on jotain autoimmuunisairauksia esim. allergiaa tai astmaa, voi näiden kaikkien viljojen välttäminen auttaa myös niiden hoidossa merkittävästi.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2025 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,008s