Jezu Admin – 08/02/2011 3:51 PM
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Herkuttelija 15 messages – 08/04/2011 12:44 PM
Mun mielestä tämä oli hauska kolumni enkä närkästynyt keliaakikkona ja laktoosi-intorelantikkona lainkaan. Mielestäni Salmi kirjoittaa ennen kaikkea heistä, joilla ei ole mitään todellista "ruokavammaa" vaan muuten nirsoilevat ja vaativat erityisannoksia ja -kohtelua sen vuoksi etteivät pidä jostakin ruoka-aineesta. Ja lisäksi ovat kaikki ne ruokailijat, jotka ovat tehneet omia diagnoosejaan mikä heille käy ja mikä ei.
Ja on totta, että nykyään taitaa olla harvinaisempaa se, että ruokailijalle käy mikä tahansa annos kuin että ruokalijalla olisi joitain(pakollisia tai valittuja) rajoituksia. Onhan se huvittavaa, jos esim. menemme tiimin kanssa syömään: yhdelle gluteenitonta, yhdelle laktoositonta ilman kananmunaa, yhdelle laktoositonta ja yhdelle kasvista ja kala käy (mutta ei lohi eettisistä syistä). Siinä on tarjoilijalla muistiinpantavaa!
Isabella 42 messages – 08/04/2011 4:49 PM
Mediaan pitäisi nostaa keliaakikkoja tai hyvä keulakuvapersoona, jotta yleiseen tietoisuuteen tulisi oikea kuva asian laidasta eli että kyse on elinikäisestä sairaudesta, johon pitää suhtautua äärimmäisen vakavasti. Esimerkiksi "sankaritarina" henkilöstä, joka on joutunut sukkuloimaan mitä erilaisimmissa yhteyksissä ja paikoissa ja pystynyt välttämään pienimmätkin kontaminaatiot. Tarina, josta ilmenisi, miten vahingollista gluteiini meille todella on. Ja miten vastuullisessa asemassa ruokapalvelutyöntekijät ovat.
Jotta sitten saataisiin kertaheitolla eriteltyä eri kategorioihin nämä yliherkkyydet ja sitten tämä sairaus. Ainakin joskus aikoinaan keliakia niputettiin muistaakseni Kelan tms. termistössä vammaksi. Pitäisiköhän meistä alkaa puhua vammaisina, jotta otetaan vakavasti eikä sotketa turhanpäiväisiksi nipottajiksi? Monet kun helposti ajattelevat, että ei kai se pieni määrä vehnää siinä ruoassa nyt niin paha juttu VOI olla...
Monet voi myös ajatella keliakiaa allergiana - nykyäänhän puhutaan allergioiden siedätyshoidosta ja että turhaan vältetään niitä allergeeneja niin hanakasti. Tällainenkin voi sotkea ihmisiä. Tai sitten niputetaan laktoosi-intoleranssi ja keliakia, ja ajatellaan että siitä nyt ehkä vähän maha nipistelee.
Pulla 267 messages – 08/04/2011 6:36 PM
Hyvä, Isabella! Olen samaa mieltä!Susa 61 messages – 08/05/2011 7:44 PM
Samaa mieltä! Olisi todella hyvä saada esimerkkejä ja sanansaattajia mediaan. Ja aina parempi, jos löytyisi joku jo julkisuudessa tuttu henkilö, jolla keliakia. Keliakia on edelleen tuntematon sairaus, joka tosiaan sekoitetaan milloin laktoosi-intoleranssiin, milloin vehnäallergiaan tai jopa glutamaattiyliherkkyyteen. Kysehän todella on koko elimistön sairaudesta, ei nirsoilusta ja nipotuksesta. Kuvitellaan, että gluteenisattumasta seuraa korkeintaan vatsanväänteitä, vaikka suurempi vahinkohan tapahtuu sisuskaluissa sai oireita tai ei! Tätä ei ymmärretä. Eikä sitä, että pieni hippukin gluteenia keliaakikolle aiheuttaa tuhoa elimistölle ja osa keliaakikoista oirehtii, osa ei, mutta vahinkoa tapahtuu kaikessa tapauksessa. Minulta on jopa eräs tuttava kysynyt, että oletko kokeillut ottaa pientä leivänmurua ja katsonut, saatko oireita. No EI TODELLAKAAN ole tullut mieleenkään!!!
Tallulah 476 messages – 08/09/2011 4:51 PM
Mun mielestä tuo oli hauska kirjoitus eikä siinä puhuttu edes mitään oikeista allergioista, saati sitten sanallakaan keliakiasta. Itsekin tunnen näitä "allergikkoja" ja he ovat todella raivostuttavia, puhumattakaan niistä jotka laskevat pisteitä/kaloreita/hiilareita/ties mitä.
LG1982 165 messages – 08/13/2011 4:58 PM
Olikohan se Hesarissa vai jossain muussa lehdessä, jossa kerrottiin henkilöstä, joka syö tuotteita aina pakkauksen tarjoiluehdotuksen mukaisesti. Kaikkein kummallisimpia tarjoiluehdotuksia on kuulemma riisikakuissa. Tämä saatoi olla myös jonkin TV-ohjelman esittelytekstistä.
luuttu 6 messages – 08/14/2011 12:41 PM
Jezu Admin – 08/14/2011 3:33 PM
luuttu kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Dumle 17 messages – 08/14/2011 4:04 PM
Aivvan loistava toi blogi, kiitos lukuvinkistä
Jontsa 67 messages – 08/25/2011 10:09 PM
Täältä löytyy myös hauska kirjoitus ruoka-allergioihin liittyen
http://syntisenhyvaa.wordpress.com/
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.