Tattarihapanleipäset (hiivaton)

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Tattarihapanleipäset (hiivaton)

1½ l vettä
juuri edellisestä taikinasta tai esim.viipale hapanleipää
7½ dl Virtasalmen Viljatuotteen karkeaa tattarijauhoa
3 rkl Virtasalmen Viljatuotteen psylliumia
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen pellavansiemenrouhetta
1–1½ rkl merisuolaa
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen täysjyväriisijauhoa
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen tummaa tefjauhoa (tai maissijauhoa)
leipomiseen: tattarijauhoa

Mittaa kulhoon vesi, tattarijauhot ja juuri. Peitä astia puhtaalla liinalla tai kannella, mutta älä sulje kantta tiiviisti. Anna vellin hapantua ½–1 vuorokauden ajan.Valmiin juurivellin pohjalta nousee kuplia, kun sitä sekoittaa. Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää seos taikinaan vähän kerrallaan. Taikina jää ensin hyvin löysäksi, mutta kiinteytyy psylliumin turvotessa. Kohota taikinaa vähintään pari tuntia. Pidempikään kohotus ei haittaa. Levitä taikina jauhotetuin käsin leivonta-alustalle n.1-1,5 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota esim. juomalasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta leipäsiä. Muista ottaa ”nyrkin kokoinen” juuri pakastimeen seuraavaa leivontakertaa varten. Anna leipästen kohota ennen paistamista puolisen tuntia. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Säilytä leipäset ilmavasti tai pakasta, jotta leivän runsas kosteus ei homehduta leipää. Ilman hiivaa leivottava hapanleipä onnistuu varmimmin täydenkuun tietämillä. Taikinajuuri jalostuu kerta kerran jälkeen paremmaksi.

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Comments

No comments yet. Share your valuable opinion and comment!

Add comment

Tips from same category

  • Gluten-free beers

    Author Jezu  ‐ 10/03/2010

    I started to gather a list of all gluten-free beers in the world. List is still quite Finnish weighted but it's growing...

  • Gluten-free karelian pies

    Author Jezu  ‐ 12/28/2010

    This recipe comes from Finnish Celiac Association's old webpage. Many users were looking for this recipe so I shared it...

  • Gluten-free "mämmi" (2 pans)

    Author Jezu  ‐ 08/15/2011

    Approx 250 g potatoes (3 mid-size) Approx 1 1/2 litres water 200-250 g buckwheat flour 1 bag of pitted prunes (220 g) 3...

  • Gluten Free Corn Fritters

    Author Sascha ‐ 03/19/2013

    Very simple, very tasty, these make a great sunday morning breakfast in bed, or to have your partners folks over to...

  • Lay's Stax chips

    Author Jezu  ‐ 11/09/2010

    Lay's Stax chips in blue plastic cans are naturally gluten-free - there's gluten-free text at the back of the can. And...

  • Key Lime Pie recipe

    Author Jezu  ‐ 10/26/2016

    Key Lime Pie Key lime pie is one of my favorite pies. My version of the pie is meringue-topped. Lime, meringue and a...

  • Alpro Soya

    Author Jezu  ‐ 08/30/2010

    Oy Seege Ab says that all Alpro Soya products on Finnish market are gluten-free and in addition milk free. Go and taste!

  • Jelly Belly

    Author Jezu  ‐ 11/18/2010

    There's "gluten free food" text on the back of the Jelly Belly packages. Great candies with zero fat - 4 calories per...

  • onnen resepti

    Author 88whitehead ‐ 08/28/2023

    onnen resepti on yksinkertainen: tee jotain uutta ja hanki esimerkiksi viileitä tunteita...

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Tip related images

Tip has no related images yet.

More information

  • Author
    Viljatuote
  • Added
    02/10/2016 2:12 PM
  • Edited
    02/10/2016 2:13 PM

Give rating for tip

Log in to rate this a tip and to see it's average rating.

©2025 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,018s