Valkosuklaa-vadelmakakku

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Aivan ihan näköinen kesäinen kakku ja näin sen teet (ei kokeiltu).
Valmistusaika 55 minuuttia + hyytyminen
12 annosta. Yksi annos 228 kcal

Pohjataikina:
3/4 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
3 rkl sokeria
3 rkl gluteenitonta vaaleaa jauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl puhdaskaura-hiutaleita

Rahkahyytelö:
2 dl kevytvispikermaa
250 g maitorahkaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
4 liivatetta
tilkka kiehuvaa vettä

Pinnalle:
1/2 l vadelmia
1 dl hyytelösokeria
2 dl omenamehua

1. Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään ja painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Anna jäähtyä.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita rahka, sokerit ja karkeaksi rouhittu valkosuklaa (suklaassa saa olla sattumia). Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista kuivaksi ja liuota pieneen määrään kiehuvaa vettä. Lisää ohuena nauhana kermaseokseen. Kaada täyte kaurapohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaksi päiväksi tai ainakin 6 tunniksi.
3. Kuumenna omenamehu ja liuota siihen sokeri. Sivele jäisten vadelmien pinnalle pullasudilla. Siirrä vielä jääkaappiin tarjoiluhetkeen saakka.

Ohje lehdestä Hyvä Terveys helmikuu 2010.

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Comments

No comments yet. Share your valuable opinion and comment!

Add comment

Tips from same category

  • Gluten-free beers

    Author Jezu  ‐ 10/03/2010

    I started to gather a list of all gluten-free beers in the world. List is still quite Finnish weighted but it's growing...

  • Gluten-free karelian pies

    Author Jezu  ‐ 12/28/2010

    This recipe comes from Finnish Celiac Association's old webpage. Many users were looking for this recipe so I shared it...

  • Gluten-free "mämmi" (2 pans)

    Author Jezu  ‐ 08/15/2011

    Approx 250 g potatoes (3 mid-size) Approx 1 1/2 litres water 200-250 g buckwheat flour 1 bag of pitted prunes (220 g) 3...

  • Lay's Stax chips

    Author Jezu  ‐ 11/09/2010

    Lay's Stax chips in blue plastic cans are naturally gluten-free - there's gluten-free text at the back of the can. And...

  • Gluten Free Corn Fritters

    Author Sascha ‐ 03/19/2013

    Very simple, very tasty, these make a great sunday morning breakfast in bed, or to have your partners folks over to...

  • Jelly Belly

    Author Jezu  ‐ 11/18/2010

    There's "gluten free food" text on the back of the Jelly Belly packages. Great candies with zero fat - 4 calories per...

  • Key Lime Pie recipe

    Author Jezu  ‐ 10/26/2016

    Key Lime Pie Key lime pie is one of my favorite pies. My version of the pie is meringue-topped. Lime, meringue and a...

  • Alpro Soya

    Author Jezu  ‐ 08/30/2010

    Oy Seege Ab says that all Alpro Soya products on Finnish market are gluten-free and in addition milk free. Go and taste!

  • onnen resepti

    Author 88whitehead ‐ 08/28/2023

    onnen resepti on yksinkertainen: tee jotain uutta ja hanki esimerkiksi viileitä tunteita...

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Tip related images

Tip has no related images yet.

More information

  • Author
    Reetta 
  • Added
    01/30/2010 11:10 PM

Give rating for tip

Log in to rate this a tip and to see it's average rating.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,034s