Lentoasemat

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
 • motusalem 85 viestejä30.12.2008 18:57

  Mikähän p*****le siinä on, että lentokenttien ravintolat ja kahvilat ja lounget ovat täynnä sivistyneitä, viittä kieltä puhuvia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan keliakiasta ja ovat aivan ymmällään ravintolakortin (jollakin näistä viidestä kielestä) nähdessään.

  Helsinki-Vantaan Loungessa saa gluteenittomia sämpylöitä (ja tietoa salaattien ym. gluteenittomuudsta) pyytäessään. Ihan sama mihin ilmansuuntaan matka tästä jatkuu, niin keliakia häviää sanastosta.

  Vähän lentoasemista sivuun:

  Kysyin yhdeltä gastroenterologilta, että onko tämä sairaus jotenkin "suomalainen" tai elintasosairaus tai edes länsimaisen maailman ongelma. Kaveri väitti silmä kirkkaana, että ei ole!!!

  Näyttäkää minulle gambialainen keliaatikko tai edes vietnamilainen...

 • Jezu  Ylläpitäjä30.12.2008 23:36

  Lentoasemien ruokapaikat ovat lähes toivottomia.

  Frankfurtissa on jo sentään kahviloissa gluteenittomia myslipatukoita (merkattu oikein tuotteeseen, tosin pirun pienellä) ja Heathrown uudessa 5-terminaalissa on kioskeilla vaikka mitä gluteenitonta - karkkeja, patukoita, sipsejä.

  Olen jutellut yhden USAlaisen keliaakikon kanssa, muihin ulkomaalaisiin en ole törmännyt.

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Mainos

 • Tallulah 476 viestejä3.12.2009 15:23

  Kerrotko motusalem mitä tekemistä kielitaidolla tai sivistyksellä on keliakian tuntemuksen kanssa? Itse kun en oikein näitä kahta asiaa yhdistä...
  Ja oikeasti, tiedän kyllä että oma napa on se tärkein mutta pientä realismia. Keliakia on länsimainen sairaus, jota sairastaa max 1%. Aika kohtuutonta olettaa että maailman jokainen ravintolassa työskentelevä tuntisi sen. Ja keliakiaa on eniten Suomessa. Mun mielestä on aika käsittämätöntä, jos pystyisi ulkopuolisena katsomaan, että miten max 2% väestöstä saa oman ruokavalionsa merkinnät lähes jokaiseen ruokalistaan! Ja siltikin kuulee vain jatkuvaa valitusta kun jossain ei ollut merkintää riittävän selvästi. Joskus voisi katsoa edes sentin päähän omasta p-eestänsä. (Jos niskat vääntyvät niin hyvin ;D)

 • Suviih  629 viestejä3.12.2009 18:09

  Epäilen muuten että tämä keliakian länsimaalaisuus saattaa osittain johtua siitä, että täällä sitä tutkitaan eniten ja länsimaissa käytetäänkin paljon enemmän gluteenipitoisia viljoja kuin Aasiassa ja Afrikassa. Jos sairaus ei ole vaikkapa Aasian lääkäreille tuttu, sitä tuskin todetaankaan siellä. Tietysti vaikuttaa myös terveydenhuollon taso, monikohan kiinalainen menee lääkäriin valittamaan vatsavaivoja... ei ehkä ainakaan ne köyhimmät. Suomessa keliakian tutkimus on maailman huippua, joten ehkä tälläkin on jotain tekemistä sen kanssa että keliaakikoita (todettuja sellaisia) on Suomessa suhteessa enemmän kuin muissa (länsi)maissa.

  Meni vähän off topic.

  Lentoasemilla ravintolat ja voisivat kyllä panostaa enemmän eri erityisruokavaliohin, tarvetta ja menekkiä uskoisi kyllä olevan.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • motusalem 85 viestejä3.12.2009 20:00

  Ettäkö mitä tekemistä Keliakian tuntemuksella ja sivistyksellä ja kielitaidolla on keskenään? Kun matkustaa niin oppii - kehitysmaat, joissa keliakiaa ei tunneta, ovat usein sivistystasoltaan meitä itsekkäitä länsimaita matalammalla, koska heidän prioriteettinsa ovat aivan jossakin muualla kuin sivistyksen ja vaikka kielitaidon kehittämisessä. Se onko sivistystaso jotenkin tavoiteltava tai edes positiivinen olotila - siihen en osaa ottaa kantaa...luultavasti ei ole.

  Sivistyksen kantasana on muuten latinan civilis, joka tarkoittaa kaupunkilaista - eli maaseudulla ei voi sivistystä esiintyä

  Keilakiaa ei ole sen enempää Suomessa kuin muuallakaan - sitä juuri tuolta gastroenterologilta kysyin. Sairauksien diagnosoinneissa on tietenkin alueellisia eroja, koska esimerkiksi maailman pahimmat AIDS-alueet tuskin saavat hankittua resursseja mahalaukun tähystykseen puutteelisen AIDS diagnosoinnin ollessa arkipäivää.

  Vaatimukseni tosiaankin on, että maailman jokainen ravintolassa työskentelevä tuntisi keliakin - olen tuottamassa siitä filmiä, koska arviolta kolmannes maailman ravintoloissa työskentelevistä on luku- ja kirjoitustaidottomia.

  Ja Tallulah: on mukava huomata että me emme olekkaan täällä pelkästään tukemassa toisiamme vaan haastamassa väittelyyn kuin maikkarin keskustelupalstoilla ikään

 • Reetta  719 viestejä3.12.2009 20:43

  Positiivinen kokemus on Funchalin lentoasemalta. Helmikuussa tänä vuonna paluulento Madeiralta oli useita tunteja myöhässä ja Finnair tarjosi lentoasemalla välipalaa. Tarjottava ei ollut gluteenitonta, mutta henkilökunta tosi fiksusti kysyi, kävisikö meille kahdelle keliaakikolle salaatti. Ja jonkin ajan päästä tuotiin eteen ruokaisa salaatti.
  Madeira on muutenkin paikka missä löytyy keliakiatietoutta.

 • Tallulah 476 viestejä3.12.2009 20:49

  Motusalem, meillä taitaa olla eri mittari sivistykselle. ;D
  Mutta tuo jota mainitset sivistykseksi, en pidä tavoittelemisen arvoisena.

  Minä en vain voi käsittää että näin pienellä vähemmistöllä ei riitä tajua siihen ettei jokainen maailman ihminen tunne sanaa keliakia, tai että se olisi mitenkään tavoittelemisen arvoista.

  Kaikki turistirysät joissa käy paljon suomalaisia, tai muita länsimaisia, on jonkinlainen keliakiatuntemus. Itse kun en turistihelvettejä (mulle ne on helvettejä) juuri harrasta niin ei ole niin hirveästi niistä kokemusta.

  OT, mutta pidän näistä keskustelupalstoista jotka keskittyvät yhteen asiaan, koska näillä palstoilla siedetään eri näkemyksiä. Menepä Suomi24-palstalle esittämään vastaavaan niin sut haukutaan niin lyttyyn ettei mitään rajaa... Mulle on kirjaimellisesti toivoteltu syövän saantia kun olen kyseenalaistanut toisen keliaakikon käyttäytymistä. Mä saan kicksejä siitä että joku haastaa mut! Onneksi ilmoitin heti aluksi olevani vastarannan kiiski.

 • Mainos

 • Zlatan 44 viestejä3.12.2009 21:21

  Pari vuotta sitten kun tultiin kotiin Roomasta italialaiset tietenkin meni lakkoon ja jouduttiin odottamaan 8 tuntia lentokentällä. Finnair hankki meille lounasliput ja kun meni ravintolaan ja kertoi "senza glutine" niin kokki näytti mitä kaikkea voisin ottaa alkuruoasta jälkkäriin.

 • motusalem 85 viestejä3.12.2009 22:32

  Tallulah, en tainnut mainita sanallakaan omaa mittariani saati näkemystäni sivistyksestä, mutta jos tiedät sen niin hyvä.

  Olen ollut pari vuotta diagnosoitu keliaatikko ja matkustellut paljon (nopea laskutoimitus....n. 20-25 valtiota parissa vuodessa - lentoasemia vielä enemmän). Turistihelveteistä puhuvat yleensä reppumatkailijat, itse en kuulu heihin. Mistähän he tietävät niiden kamaluuden, kun kuulemma kiertävät ne kaukaaMatkusteluista vain osa on harrastamista. Olen matkaillut myös paikoissa, joissa ei olla koskaan kuultu valtiosta nimeltä Finland...puhuin lentoasemien ongelmista. En odota gluteenitonta ruokaa Indonesian pikkusaarten ruohopintaisten kiitoratojen vieressä olevilta "lentoasemilta", mutta Euroopan ilmasiltojen solmukohtien kentiltä odotan!

  Pidä kiinni näkemyksistäsi! Oma mielipide on aina arvokas.

  yt.
  motusalem

 • Jezu  Ylläpitäjä3.12.2009 23:03

  Jezu kirjoitti:
  Olen jutellut yhden USAlaisen keliaakikon kanssa, muihin ulkomaalaisiin en ole törmännyt.

  Keliakia ei ole vain länsimainen sairaus. Tai ehkä Hong Kongiakin voi pitää länsimaisena brittien jäljiltä. Eksyimme erääseen laadukkaaseen ravintolaan Hong Kongissa ja esitin keliakialapun tarjoilijalle. Tilaus onnistui muitta mutkitta, mutta hetken päästä paikan tirehtööri tulee vielä käymään tilaukseni seikkaperäisesti läpi (epäilee, ettei Worchester-kastike kävisi, jota käyttävät ainesosana omassa kastikkeesaan). Samalla selviää, että hänen pojallaan on keliakia ja se on todellinen ongelma Hong Kongissa, kun kukaan ei tiedä mistä on kysymys. Onneksi sieltäkin löytyy pikkuputiikkeja, joista löytyy leivokset ja jauhot gluteenittomina. Eka kerta kun on päässyt keskustelemaan keliakiasta omakohtaisia kokemuksia omaavan kanssa reissun päällä.

  motusalem kirjoitti:
  En odota gluteenitonta ruokaa Indonesian pikkusaarten ruohopintaisten kiitoratojen vieressä olevilta "lentoasemilta", mutta Euroopan ilmasiltojen solmukohtien kentiltä odotan!

  Aivan samaa mieltä. Ei tietenkään kaikkien maailman ihmisten pidä olettaa tietävän keliakiasta, eihän läheskään kaikki sitä tiedä Suomessakaan. Suurilla, runsaat palvelut sisältävillä, kansainvälisillä lentokentillä homman pitäisi kuitenkin toimia kautta pallon.

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Pulde 16 viestejä4.12.2009 17:32

  Olin viime kesänä reilaamassa, ja olin todella yllättynyt siitä, miten tunnettu keliakia on. Oli sitten varmaan aika sattumaa, en tiedä.

  Prahassa tutustuimme jenkkiin, joka tiesi oitis mistä on kyse - hänen tädillään oli myös keliakia. Valenciassa hengailimme parin aussin kanssa, joiden suvussa oli myös keliakiaa. Valenciassa tapasimme myös latvialaisen pojan, jonka pikkusisko oli keliaakikko, ja jonka äiti oli ollut perustamassa Latvian keliakiayhdistystä. Kroatiassa huonekaverinamme oli brittimies, joka oli ollut gluteenittomalla dieetillä viisitoista vuotta sitten, tosin myöhemmin oli tullut ilmi ettei hänellä koskaan keliakiaa ollutkaan. Hänellä oli kyllä hauskoja juttuja siitä, kun netti ei ollut sillon vielä nykykäytössään ja viikottain tuli tarkistaa tekstiteeveestä, mitkä uusista tuotteista olivat gluteenittomia ja mitkä eivät.

  Muistaakseni oli vielä muitakin tyyppejä, jotka tiesivät heti mistä keliakiassa on kyse. Noh okei, tämä oli Euroopassa ja ihmiset länsimaalaisia, mutta ennen reissua mulla oli sellainen käsitys että pohjoismaiden ulkopuolella keliakiaa ei tunne about kukaan.

 • ranex 21 viestejä29.8.2010 09:57

  ruvettaamkos listaamaan miltä asemalta löytyy meille sopivaa syömistä.
  Hki-Vantaalta stokkalta löytyy jotain,
  muista en tiiä, mutta tietäskö onko Kööpenhaminan kentällä tahi Madritin kentällä sopivaa sapuskaa, sillä kohtapuoliin joutuu noilla kentillä muutaman tunnin lusmuilemaan, sen tiiä että lentoyhtiöt joilla lennetään ei tule gluteenitonta vastaan, tai jos ottas vaan nestemäisenä, niin tulis.

  pitääkö taas ostaa muutama HK plöö evääks. toisaalta pitäs kokeilla lentoemojen hermoja ja pyytää niitä sitten se lämmittämään, onnistuskohan??

  Mikäs sen kivempaa kun kentällä järsiä paketti ekana auki ja sitten syyvä "sivistyneesti" lenkkiä raakana, kaikki Suomalaiset ainakin tietäis, että tuossa ruokailee heimoveli.

 • Mainos

 • LG1982  164 viestejä29.8.2010 16:15

  Hki-Vantaan Stockalla ei enää gluttikeksejä. Olivat keväällä usein loppu ja paikka siirtyi aivan lattian rajaan. Nyt ei ollut enää edes paikkaa. Tämä siis sen aivan turvatarkastuksen jälkeen olevan Stockan tilanne, kaukolentojen yhteydessä olevan myymälän tilannetta en tiedä, mutta siellä ei taida olla elintarvikkeita lainkaan. HK:n plöötä taitaa kyllä olla valikoimissa edelleenkin.

 • Mamma 117 viestejä1.9.2010 13:34

  ranex kirjoitti:
  ruvettaamkos listaamaan miltä asemalta löytyy meille sopivaa syömistä.
  Hki-Vantaalta stokkalta löytyy jotain,
  muista en tiiä, mutta tietäskö onko Kööpenhaminan kentällä tahi Madritin kentällä sopivaa sapuskaa, sillä kohtapuoliin joutuu noilla kentillä muutaman tunnin lusmuilemaan, sen tiiä että lentoyhtiöt joilla lennetään ei tule gluteenitonta vastaan, tai jos ottas vaan nestemäisenä, niin tulis.

  pitääkö taas ostaa muutama HK plöö evääks. toisaalta pitäs kokeilla lentoemojen hermoja ja pyytää niitä sitten se lämmittämään, onnistuskohan??

  Mikäs sen kivempaa kun kentällä järsiä paketti ekana auki ja sitten syyvä "sivistyneesti" lenkkiä raakana, kaikki Suomalaiset ainakin tietäis, että tuossa ruokailee heimoveli.

  Minä en ainakaan onnistunut tänä keväänä löytämään Köpiksen kentältä mitään gluteenitonta. Suosittelen ottamaan omat eväät matkaan. Ja kyllä, lentoemot (Blue1) ovat lämmittäneet oma tekemäni keiton koneessa.

 • lorangil 82 viestejä1.9.2010 18:45

  Myös minä luulen että varmasti monessa ei-länsimaisessa maassa ei keliakia tule niin helposti ilmi, koska gluteenipitoisten viljojen käyttö on vähäisempää. Esimerkiksi eri maiden keittokirjoja selailemalla olen huomannut, että monissa ohjeissa itämaisessa ja vaikkapa meksikolaisessa ruoanlaitossa ei vehnä ole ongelma, kun käytetään riisiä tai maissia.

 • Kari 364 viestejä1.9.2010 21:17

  Tyttäreni kävi aikoihin tuhkapilven Köpiksen kentällä. Piti jatkaa keliakiakokoukseen Norjan Kristiansandiin. No ei jatkettu kun tuhka sulki kenttiä. Ottivat kentällä salaatit, silleen gluteenittomat, ja viimeisellä lähdöllä takasin Suomen Helsinkiin. Sanoi kotiuduttuaan, että käytiinpä salaattilounaalla Köpiksessä, heh.

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Suviih  629 viestejä20.1.2013 15:52

  Roomassa Fiumicinolta sai gluteenitonta pastaa terminaali 1:ssä sijaitsevassa My Chef -ravintolassa (alueella B, mäkkärin vieressä oleva iso My Chef). Pastat olivat DS:n gluteenittomia pakastepasta-aterioita, jotka lämmitettiin asiakkaalle mikrossa. Lasagne ainakin oli todella hyvänmakuinen, ei olisi uskonut mikron kautta tarjoilluksi pakasteeksi.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,015s