Keliakia vs. gluteeniherkkyys

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Tilia 4 viestejä9.1.2015 19:17

    Moi.

    Mulla on pahin oire, mahan turvotus ollut, noh, kymmenisen vuotta.

    Mulle ei ole koskaan aiemmin ole tullut mieleen keliakin mahdollisuus. Viime kesänä aloin ihmetellä, miksi joinain päivinä joudun yökkimään ilmaa. Huomasin että jos syön patonkia/pastaa niin seuraavana päivänä saatan yökkiä. Jätin vehnäjauhon tosi vähälle, ruisleipä sopii paremmin, silloin en yöki.

    Söin tällä viikolla vehnäpohjaisen pitsan... Siitä tuli niin järkyt ilmavaivat että päätin perehtyä vehnä-aiheeseen tarkemmin. Ja tässä ollaan.

    Tein tänään apteekin kotitestin ja se näytti negaa. Muutamia kysymyksiä:
    Negat veritestit ei siis takaa keliakian olemattomuutta. Kuinka kauan pitää olla normigluteenisella dieetillä että tähystys näyttää oikein? Olen syönyt ruisleipää joka päivä kuitenkin ja vehnää pieniä määriä eli onko se ollut tarpeeksi että suolisto on "tähystyskelpoinen" oikean keliakiadiagnoosin saamiseksi? Pystyittekö keliaakikot syömään ruisleipää ennen diagnoosianne helpommin kuin vehnää?

    Mietin tuota keliakian ja gluteeniherkkyyden erottamista, voiko sen huomata jollain kikkakolmosella kotona? Onko jotain mitä keliaakikko ei voi syödä oireitta mutta gluteeniherkkis voi?

  • J-T 91 viestejä1.2.2015 12:32

    Ei taida oikein olla mitään kikkakolmosta kotioloissa selvittää, että onko kyseessä keliakia vai joku muu. Ärtynyt suolihan voi olla myös yksi vaihtoehto, mutta kannattaa silti lääkärillä selvittää asia.

    "Kuinka kauan pitää olla normigluteenisella dieetillä että tähystys näyttää oikein? Olen syönyt ruisleipää joka päivä kuitenkin ja vehnää pieniä määriä eli onko se ollut tarpeeksi että suolisto on "tähystyskelpoinen" oikean keliakiadiagnoosin saamiseksi? Pystyittekö keliaakikot syömään ruisleipää ennen diagnoosianne helpommin kuin vehnää?"

    Ruisleipä sisältää gluteenia ihan siinä missä vehnäkin, eli olet kyllä elänyt erittäin gluteenipitoisesti. Keliaakikolle ei ole olemassakaan vähägluteenillista, vaan se on joko gluteeniton tai gluteenillinen.

    Itse kyllä muistelisin, että ruis olisi viimeisin gluteeniaikoinani aiheuttanut pahemmin oireita kuin vehnäleipä, mutta nämä on niin ihmisestä riippuvia asioita ettei niitä voi vertailla.

  • Tilia 4 viestejä3.2.2015 15:28

    Ok.

    Olen tässä tehnyt ruokakokeiluja ja fiilispohjalta luulen että mulle ei sovi viljat oikein hyvin, kaurapuuro on ihan hyvä. Olin viljattomalla viikon, sitten kokeilin ruista, lievää turvotusta ja sitten vahingossa söinkin vehnää ravintolassa (juu en tiennyt että taboulleh on vehnää) ja pam: välittömästi tuntui siltä että vaatteet ratkeavat, joten jätin lopun ruoan kesken. Seuraavana päivänä alkoi heti raskausonnittelut B-(

    Huomasin kun leivoin jauhoista joissa on vehnätärkkelystä, että sekin hieman närästää, eli luulen että mulla on vehnäallergia. Ts. reagoinkin vehnän proteiinille. Mutta lääkäriin se on raahauduttava.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s