Todennäköisesti keliakia?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>
 • Katjahei 34 viestejä26.12.2010 19:41

  Kävin tähystyksessä pari päivää sitten mutta tulokset tulevat vasta muutaman viikon päästä. Kuinka varmasti tämä on keliakiaa, kun ainoa oire on ollut anemia mutta S -tTGAbA -arvo on 128 ? Voiko se olla kohollaan muista syistä?

 • porajata 460 viestejä27.12.2010 10:10

  Empä usko, että muusta syystä olisi

  Mulla oli n. 60 ja selvä keliakia n. 5 vuotta sitten

  Tyttärelläni oli yli 100 ja myös selvä keliakia nyt syksyllä

 • Mainos

 • Katjahei 34 viestejä27.12.2010 14:56

  Okei, no näillä mennään sitten!

 • Marppa 1 viesti11.2.2011 12:06

  Hei! Olen menossa kunnallisesti ohutsuolen tähystykseen vaikka verikokeiden mukaan minulla ei pitäisi olla keliakiaa.

  Onko täällä ketään joka olisi saanut keliakiadiagnoosin vaikka verikokeet muuta väittäisivät? Yksityisen puolen yleislääketieteen erityislääkäri piti oireitani ihokeliakiaan tai vilja-allergiaan hyvin sopivana. Minkälaisia oireita ihokeliakiassa sitten yleensä on?

  Minulla vuosikausia jatkuneita vatsaongelmia, milloin mitäkin tulee, löysällä tai kovalla. Pakaroissa toisinaan rakkulointia, samoin selässä, ajoittaista epänormaalia väsymystä, kuiva iho ja erittäin kutisevat melkein kirvelevät kasvot ajoittain. Toisinaan iho-oireet rauhoittuvat, samoin vatsa.

  Allergioitakaan ei verikokeen mukaan ole. Sain reilu kuukausi sitten voimakkaat oireet suolistoon ja rakkulat suuhuni syötyäni leipomon moniviljaleipää jossa mm. ohraa, vehnää, pellavansiemeniä, auringonkukkaa, gluteiinia. melkein kuukauden nyt sitten kärsinyt mm. hermosto-oireista, nivelkivuista, ihon kutinasta ja toisen käden keskisormeen tulee tyhjästä isohkoja rakkuloita. Aloitin jälleen viljapitoisen ruokavalion kuukauden tauon jälkeen ja ihon kutina paheni noin 30 minuutin kuluessa aamupalasta. Aion kuitenkin jatkaa tällä ruokavaliolla että selviää sitten tähystyksessä asia varmasti. Tai siis...onko mahdollista ettei ihokeliakia selviäisi tähystyksessäkään?

 • Pulla 267 viestejä11.2.2011 13:13

  Ihokeliakia selviää iholta otettavasta koepalasta. Gastroskopiassa ei ihokeliakia tule esille (muuta kuin lievänä tulehduksena), ellei ole myös selvä suolistokeliakia. Keliakia ei näy välttämättä verikokeissa. Eli varmuuden ihokeliakiasta saat ihotautilääkärin ottamasta ihokoepalasta. Oireesi kyllä viittaavat ihokeliakiaan.

 • Katjahei 34 viestejä16.2.2011 20:31

  keliakiaahan se oli nyt sitten gluteenittomana elämä jatkuu...

 • porajata 460 viestejä18.2.2011 09:07

  Katjahei kirjoitti:
  keliakiaahan se oli nyt sitten gluteenittomana elämä jatkuu...

  Tervetuloa joukkoon, muutaman kuukauden kuluttua olet taas normaalikunnossa.

 • Mainos

 • reissari 10 viestejä3.7.2011 20:09

  Itsellä on "tilanne päällä", eli selvittelyn alla, todetaanko vaiva keliakiaksi.
  Kysyisinkin muutamaa asiaa oireista, en oikein löydä mistään tietoa seuraaviin pohdiskeluihini:
  - kuinka koville vatsa-selkävaivat voivat ottaa, onko monikaan teistä joutunut ymmällään ollessaan (ei vielä varmuutta keliakiasta, tai edes epäilyä siihen suuntaan) turvautumaan päivystyspoliklinikkaan, jopa yöaikaan? Liittyvätkö tämänluokan kivut ylipäätään keliakiaan?
  - puhutaan hengitystieoireista liittyen keliakiaan, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Yskää ? Hengenahdistusta ilman rasitusta?
  Epätietoisuus rassaa.

 • Katjahei 34 viestejä3.7.2011 22:01

  En osaa reissari auttaa Minulla oli keliakia siis, mutta ei minkäänlaisia oireita ole tai ollutkaan ikinä! Toivottavasti apu ja auttajat löytyy!

 • Reetta  719 viestejä6.7.2011 11:09

  Piti ihan luntata Keliakia-kirjasta. Siellä ei mainita, että keliakiaan liittyisi hengitystieoireita tai vatsa-SELKÄvaivoja.

  Olisikohan kyse kuitenkin jostain muusta kuin keliakiasta?

 • reissari 10 viestejä6.7.2011 16:55

  a) Wikipediassa mainitaan keliakian oireissa hengitystieoireet
  b) kyllä nopea prosessi jossa ruoka muuttuu "ripuliksi" saa aikamoiset kivut, samaan tapaan kuin laktoosi-intoleranssissa. Koettu sekin n. 20 v sitten ennen toteamista. Samat kivut+ ripulin saa vieläkin jos vaan erehtyy syömään pizzan mozzarellalla, esimerkin mainitakseni. Lactrase tms. auttaa vain yhteen suupalalliseen. Onneksi en edes pidä mozzarellasta
  En tiedä vielä onko kyse keliakiasta mutta 1,5 viikon gluteeniton ruokavalio on tehnyt Litalginin syömisen tarpeettomaksi eli oireet pikkuhiljaa poistuvat.

 • Suviih  629 viestejä6.7.2011 18:19

  Hengitystieoireet eivät ole keliakian oireita. Wikipedian suhteen kannattaa olla hyvin kriittinen, sillä wikipediaan pääsee kirjoittamaan kuka tahansa, eikä kirjoituksissa olevia asiavirheitä välttämättä korjata.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Mainos

 • reissari 10 viestejä6.7.2011 19:33

  Keskustelu siirtyi nyt siihen kuuluvatko hengitystieoireet keliakiaan. Toivoin kommentteja nimenomaan siitä onko jollakin ollut hengitystieoireita ja jos niin millaisia ne ovat.

  http://www.glu.fi/keliakia/, oheisella sivulla otsikon Keliakianoireet ja diagnosointi alla (teksti punaisella), mainitaan keliakian tavanomaisimpina oireina mm. hengitystieoireet.

  Olenko sittenkään ihan väärässä luullessani että hengitystieoireet jonkinlaisina voivat liittyä keliakiaan.

  Joka tapauksessa, kiitos keskustelusta, jolle toivon vielä hieman lisäkommentteja nimenomaan ( sorry, että jankutan :P) hengitystieoireista.

 • piuks 4 viestejä7.7.2011 21:34

  Voihan sinulla tosiaan olla jokin muukin sairaus, mutta saat mielenrauhan testaamalla asian. Onko sinulla jokin syy epäillä keliakiaa, vaikka oireesi ovat harvinaisempia? Onko sinulla jotain tyypillisempiä oireita jotka sopisivat keliakiaan?

  Omalla kohdallani oli ainakin jonkinlaista herkkyyttä saada poskiontelontulehduksia ja pitkittyneitä yskiä flunssien jälkitauteina, mutta ne liittyy mahdollisesti heikentyneeseen yleiskuntoon (joka toki on keliakian vika, jos ei tiedä noudattaa ruokavaliota). Ruokavaliomuutoksen jälkeen antibioottien lappaminen kitaan on huomattavasti vähentynyt, mutta puhun ainoastaan omasta yksittäistapauksestani. Itse koen, että sormien niveloireet- ja turvotus myös laskivat, mutta en tiedä enkä osaa sanoa onko kyseessä suoraa yhteyttä keliakiaan.

 • reissari 10 viestejä7.7.2011 22:11

  Syytä on epäillä. Oireina mm. sekalaiset vatsavaivat, siis kivut ja "raikulit". Niin, ja kun paljon on tutkittu eikä mitään löydy, eli kaikki muuten ok, niin miksi en kääntäisi tätäkin kiveä.

 • Reetta  719 viestejä7.7.2011 22:26

  Oletko "reissari" muuten kokeillut, mitä apteekista (parillakympillä ?) saatava keliakia-pikatesti näyttää ?

 • reissari 10 viestejä7.7.2011 22:40

  Hyvä pointti, sanoi lääkäri kun ehdotin keliakiakokeita, vastauksia en ole vielä saanut.
  Verikokeetkaan eivät aina, näyttäessään negatiivista, pois sulje keliakian mahdollisuutta. Ihmettelen arveluja että harvinaisemmilla oireilla, kait ne kuitenkin keliakian oireita ovat "harvinaisuudesta huolimatta", ei olisikaan kyse keliakiasta. Ja kas kummaa kun ruokavalio on tepsinyt, mitäs siihen sanotte? Liekö yleisempää että on keliakia mutta se ei vaivaa?
  On kyllä joukko vatsavaivoja joita ei koskaan pystytä selvittämään mistä ne tulivat ja minne ne menivät, toki toivon ettei kyse olisikaan keliakiasta.

 • Mainos

 • ponipimu 239 viestejä8.7.2011 00:55

  mulla on aina ollut poskiotelovaivoja, ihan parikymppisestä lähtien, keliakia todettiin v 2009 35 vuotiaana.

  poskionteloissa kasvaa polyyppeja, ja astmakin on vastikään todettu, käytän siis säännöllisesti nenäsumutteita, astmalääkitystä ja kausiluontoisesti antihistamiineja. allergiaa on, eli siitepölyt ja eläimet, hevosia on silti pihassa tallillinen ja hengissä olen edelleen.

  selkäoireita löytyy, johtuu lannenikaman kompressiomurtumasta, huonoista työasennoista ja työn raskaudesta.
  muitakin vaivoja on mahtunut elämään, joista näin jälkeenpäin syytä keliakiaa. mm. lukuisat "naisten vaivat".

  mielenkiintoista elämässäni on tällä hetkellä se että parin vuoden gluteenittomasta (ja laktoosittomasta) ruokavaliosta huolimatta vatsani oli jatkuvasti kuralla, vaikka muut oireet helpottivat, ja vasta tämän vuoden alussa kun söin älyttömän vahvan kortisonikuurin nenäpolyypeihin, vatsa on toiminut normaalisti.

  sairastinko keliakian lisäksi jonkin suolistotulehduksen johon vain kortisoni auttoi? mene ja tiedä mutta nyt voin paremmin kuin pitkään aikaan, eikä elämä pyöri "persreiän ympärillä" noin niinku kärjistettynä.

 • Suviih  629 viestejä8.7.2011 09:00

  Reissari, kannattaa vaatia lääkäriltä lähetettä tähystykseen jos keliakiaa epäilee. Ennen tähystystä täytyy kuitenkin syödä tavallista gluteenipitoista ruokaa, sillä jos ennen tähystystä on siirtynyt gluteenittomaan ruokavalioon, voi käydä niin, että suolinukka on parantunut siinä määrin, että diagnoosi jää tekemättä. Tähystys on oikeastaan ainoa varma tapa varmistua siitä, onko kyseessä keliakia (tai ihokeliakian kohdalla ihon koepala). Toinen vaihtoehto on geenitesti, jossa tutkitaan löytyykö potilaalta keliakialle altistava geeni. Mikäli tuota geeniä ei löydy, keliakian mahdollisuus on olematon. Tästä geenitestistä löytyy enemmän tietoa googlettamalla.

  Näistä oireista sitten vielä. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa hyvin yksilöllisiä oireita ja seurauksia, mutta jokaista yksillöllistä vaivaa on vähän paha lähteä yleistämään keliakian oireeksi, sillä kyse voi olla aivan puhtaasta sattumastakin, että samalla henkilöllä on keliakian lisäksi jokin muu sairaus/vaiva. Koskaan aiemmin en ole kuullut, että keliakiaan liittyisi hengitystieoireita, enkä netistä löytänyt yhdestäkään luotettavasta julkaisusta mainintaa hengitystieoireista (tämän sivuston keliakia-osuuden lähteissä näyttää olevan tuo wikipedia, mistä nuo hengitystieoireet ovat tuonne osioon päässeet lipsahtamaan). Ja tämä siis perusteluna tuolla aiemmalle kirjoitukselleni, jossa sanoin, ettei hengitystieoireet ole keliakian oireita.

  Täällä on muuten hyvä artikkeli keliakiaan liittyvistä suoliston ulkopuolisista oireista: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kel00015

  Toivotaan kuitenkin reissari, että syy vaivoillesi löytyy. Keliakia voi olla hyvinkin mahdollinen varsinkin jos vaivat ovat helpottuneet gluteenittomalla ruokavaliolla ja nuo rajut vatsaoireethan ovat yleinen keliakia oire. Vaivojen syystä kannattaa kuitenkin yrittää saada varmuus, jotta hoito varmasti olisi oikea, joten tähystykseen pyrkimistä suosittelen lämpimästi

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Reetta  719 viestejä8.7.2011 12:01

  Googlettelin vilja-allergiaa ja sen oireissa mainittiin yhtenä hengitystieoireet.

 • ponipimu 239 viestejä9.7.2011 00:51

  mä olen kuullut yhteyden keliakia ja hengitystieoireet, en vain muista mistä, ja on myös omakohtaisia kokemuksia.

  vilja-allergisella tämä on ihan selkeä oire, hengitystiet salpautuvat ja turpoavat, olettehan kuulleet analyfaktisesta reaktiosta (vai miten se nyt kirjoitetaan)?

 • Tallulah 476 viestejä9.7.2011 14:32

  ^Anafylaktinen. Ja se tosiaan voi olla monessa allergiassa, mutta ei keliakiassa.

  On mullakin hengitystieoireita mutta ei niillä ole mitään tekemistä keliakian kanssa. Tuosta vatsa/selkäkivuista sen verran, että mulla ainakin kova vatsakipu heijastuu myös selkään ja kun selkä on oikein jumissa, se vaikuttaa hengitykseen. Eli on se sitä kautta mahdollista olla oireena, vaikkakin välillisesti vatsakivun seurauksena eikä niinkään keliakian oireena.

 • Mainos

 • reissari 10 viestejä16.7.2011 12:56

  Noh niin, tähänastiset tulokset kaikki ok, aloitin siis lääkärin neuvosta "normaali"viljan siedätyshoidon, joka piti keskeyttää oireiden palattua. Olisiko käytännössä järkevää ensin saada geenitestin tulos ja sen viitoittamana mahdollisesti gastroskopia? Mikähän on geenitestin tutkimuksen nimi?

 • Olli52 15 viestejä17.7.2011 17:34

  Hei.
  Ei minunkaan labra kokeet näyttäneet kuin negatiivista, vaikka vatsalääkärin Gastroskopiassa (tähystys),oireet olivat päivänselvät.Kuvat näyttivät sen varmuudella.
  Tähän verikokeen "väärään" tulokseen vaikutti minulla oleva Iga -puutos veressä!
  Mutta onneksi labra huomasi ottaa myös IgG-luokan vasta-ainetestin , jonka tulos oli 104!(s-tTGAbG).70 :ssä on jo varma keliakia.
  Minun "oireitani" on tutkittu kauan, 90-luvulta...tuloksetta.
  On aikaisemmin testattu verikokella keliaakian mahdollisuutta-löytämättä!
  Oli onni että tuo vasta-aine mitattiin ,muuten olisin jatkanut tätä "tuskaa"...
  Nyt on jo kuukaudessa B12 piikkien ja gluteenittoman ruokavalion ansiosta elämä taas "oikeata".

 • Katjahei 34 viestejä19.7.2011 18:17

  hei voisitteko jatkaa tätä keskustelua muualla? ei oikein liity aloitusviestiin enää.

<< Alkuun < Edelliset
1 2
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,021s