Verikokeista

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
1 2 3
Seuraavat > Loppuun >>
 • Jontsa 67 viestejä28.1.2009 00:20

  Onko teillä tiedossa omien verikokeidenne tuloksia keliakiaan liittyvien vasta-aineiden osalta? Olisi kiva saada hieman vertailupohjaa omille tuloksille. Minulla oli S -EMAbA (endomysium) 40 ja S -tTGAbA (transglutaminaasi) 9. Halusin saada mustaa valkoisella tuloksista, koska olin epäileväinen koko keliakian suhteen, enkä tiedä tulinko hullua hurskaammaksi nyt kun tiedän tulokset
  Olen nähnyt tuosta transglutaminaasista erilaisia viitearvoja. Kokeen ottajan lomakkeessa viitearvo on <5, kun taas netissä oli <7. Arpookohan ne tapauskohtaisesti mitä viitearvoa käyttävät Noiden endomysiumvasta-aineiden viitearvosta en ottanut selvää, vaikka kuinka koitin lueskella labrasivuja netistä. Eli liekö omani paljon vai vähän, tiedä häntä...

 • Jezu  Ylläpitäjä28.1.2009 10:39

  Eihän nuo verikokeet ole 100% varmoja ja keliakia voidaan varmistaa vain gastroskopialla?

  Minulla seurataan vuosittain noita veriarvoja ja täytyykin kysäistä tohtorilta miten ne ovat muuttuneet eka diagnoosi versus tämän hetken tilanne.

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Mainos

 • higga 209 viestejä28.1.2009 13:15

  Meille eräs ihan keliakiapiireissä pyörivä lääkäri totesi verikokeiden olevan varmempia... Mut mä en oo lääkäri enkä niistä asioista päätä. Tuon gastroskopian varmuus on meidän perheessä tullut myös todistetuksi 50%-50% eli ei aina näytä kaikkea..
  Mut asiaan meillä verikoetulokset näin: endomysium 50 viitearvo<5 transglutaminaasi 71 viitearvo<7 Ja toisella toinen arvo oli 100 ja toinen hiukka alempi ( en niitä nyt mistään löydä..)

 • KariK 27 viestejä28.1.2009 20:05

  Minulla tuo S -EMAbA (titteri) oli 5 ja S -tTGAbA oli 28. Raja-arvoiksi oli merkitty 5 ja 7. Gastroskopiassa diagnoosi varmistui keliakiaksi. Lausunnossa oli maininta että osin nukka oli tuhoutunut kokonaan, osin madaltunut ja osin oli kunnollistakin nukkaa jäljellä.

 • Jontsa 67 viestejä28.1.2009 23:00

  Minä en edes tiedä kuinka pahoin suolinukka oli tuhoutunut, vai oliko juuri ollenkaan. Olen 4 kertaa ollut tähystyksessä ja kerran kapseliendoskopiassa, joten ei se nukkatuho ainakaan kovin selvä ole voinut olla...

 • Suviih  629 viestejä29.1.2009 11:15

  Itse kyllä luotan enemmän tuohon tähystykseen kuin verikokeisiin, sillä äidilläni (myös keliaakikko) ei näkynyt mitään poikkeavaa verikokeissa, mutta tähystys kertoi nukan tuhoutuneen ja kun tilanne normalisoitua dietin myötä, ei ollut epäilystäkään etteikö keliakia ollut kyseessä.

  Näin siis minun tietojeni mukaan asian pitäisi toimia selkeissä keliakiatapauksissa. Tosin ainahan samantyyppisiä oireita voi aiheuttaa jokin muukin sairaus, mene ja tiedä.

  Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
  Blogin Facebook-sivut:
  https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

 • Kari 364 viestejä29.1.2009 17:00

  Mun kohdalla homma meni aika salaperäisesti. Vapaaehtoisen luutiheysmittauksen raportti osoitti selässä osteoporoosin. Sain kehoituksen lääkärin jatkotutkimukseen, terve luulin olleeni. Hemoglobiini on ollut aina alhainen 130 tienoissa, monesti tullut bumerangi verenluovutukseen tarjoutuessani. Olen sinänsä ollut haluttua riistaa kun veri sattuu olemaan harvinaista O Rh-. Verikoe otettiin varmaan 10 pulloon. Transglutaminaasi oli 70 kun viitearvo <7. Vatsatähystys vahvisti keliakian. Tähystys oli aika pottumainen kokemus sinänsä. Yllätys koko juttu oli mulle senkin vuoksi, että vatsaoireita ei ole ollut lainkaan. Ollut hyvinkin kaikkiruokainen. Lääkityksellä olen ollut kesästä 2008 lähtien hyvinkin huolellisesti. Taitaa asia olla tulossa kohdilleen mm. siitä päätellen, että normaali 72 kg pamahti jouluherkuttelujen jälkeen lukemaan 78 kg. Jotakin taitaa imeytyä kroppaan huomattavan tehokkaammin. Kontrolli on tulossa tossa maaliskuun alussa - aika näyttää, missä mennään. Kertokaapa muutkin itsestänne

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Mainos

 • Jontsa 67 viestejä29.1.2009 23:56

  Näin pikaisen tarkastelun jälkeen ei tuo mun transglutaminaasiarvo niin kauhean korkea tosiaankaan ole, kun toisilla on 70 korvilla. Olisi kiva tietää, olisiko arvo noussut tuosta jos en olisi aloittanut ruokavaliota. Who knows...

 • Kari 364 viestejä30.1.2009 11:35

  Niin, hyvä kysymys tuo transglutaminaasiarvo. Mulla on 52 v mittarissa, ja gluteenittomasta dieetistä olen edes tiennyt noin 2 vuotta. Milloin minulle on keliakia on puhjennut, voi vain arvailla, ja kun se on lisäksi täysin oireeton??? Oireettomuus on sikäli hyvä juttu, että ei ole olemista häiritseviä oireita. Taitaa olla kuitenkin ollut jo aika kauan aikaa kehittyä...veikkaisin. Hyviäkin asioita; oluen kulutus on pudonnut rajusti, ja sekin hillitysti gluteenittomaksi

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Jezu  Ylläpitäjä30.1.2009 12:47

  Kari kirjoitti:
  Hyviäkin asioita; oluen kulutus on pudonnut rajusti, ja sekin hillitysti gluteenittomaksi

  Joo, jotain hyvää keliakiassakin Itselläkin kaikennäköisen epäterveellisen mätön syöminen on vähentynyt merkittävästi. Lihikset, kebabit, grilliruoka ylipäätään, olut, pasta, pulla, patongit, karkit jne.

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Jezu  Ylläpitäjä6.2.2009 21:51

  Selvittelin hieman asiaa ja minulla oli tosiaan tuo transglutaminaasi 13, kun tauti diagnosoitiin. Puolivuotta dieetin aloittamisen jälkeen luku on ollut 0 ja pysynyt siinä. Nukan osalta diagnoosi oli, että se oli täysin tuhoutunut. Eiköhän sekin ole jo parantunut, vaikkei uusintatähystystä ole tehty (enkä kyllä suostuisikaan

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Bakku-shan 19 viestejä25.2.2009 22:51

  Tässä kun on aiheena nuo verikokeet, niin kysyisin, kuinka usein teiltä katsotaan peruskokeet, siis Hb, La, K, Na, Fe sun muut, entäs sitten esim. B 12-vitamiiniarvo tai foolihappoarvo?? Jos on todettu alkava osteoporoosi, kuinka usein käytte mittauttamassa luuston tiheyden?

 • Mainos

 • Kari 364 viestejä27.2.2009 00:11

  Hyvä kysymys. Diagnoosin jälkeen mulla on lähete "S -tTGAbA Kudostransglutaminaasi" -tutkimukseen. Muita ei ole. Tuo lähete on tulossa ajankohtaiseksi, ja toki kerron miten se kertoo edistymästä. Kuulette kyllä sitten..

  Toinen juttu on oma-aloitteisuus. Harrastan verenluovutusta. Samoin osallistun mielelläni terveyskartoituksiin sikäli kun tulee vastaan. Molemmat toimii:

  - verenluovutus heti ensimmäiseksi tietää kertoa Hb-arvon; hyväksytty tai hylätty. Nyt eilen se oli hyvä yllätys, kohonnut kautta aikojen, 145. En muista aiemmin yli 130-jotakin.

  - Luutiheysmittaus tuli yliopiston pyyntönä tyttärelleni, joka jumppaa ja touhaa näitä juttuja - sai kutsun. Kutsua laajennettiin sisarille, vanhemmille ja isovanhemmille; halusivat tieteellistä laajempaa pohjaa. Menin koska ei siinä ainakaan mitään häviä. Noh, osteoporoosi-diagnoosi suositti lääkärin treffeille, mikä miestä vaivaa? Menin, ja loppuvastaus oli tää keliakia.
  Muuten !! Kuuntelen nykyisin omilla "lääkärin korvilla" (en ole lääkäri) ympäröiviä juttuja ihan uudella tarkkuudella.

  Ai, niin, Bakku-shan, esität koejuttuja monista asioista, joista mua ei ole ollenkaan syynätty. Ei tietoo. Palaan asiaan kun viisaus lisääntyy

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Tiinuska 2 viestejä27.2.2009 10:58

  Heips, noista arvoista. Osallistuin äskettäin erääseen tampereen yliopiston keliakia tutkimukseen, johon lähetimme perheenjäsenien verinäytteet tutkittavaksi. Itselläni diagnoosi toukokuussa 2008,(oireeton olin) jolloin arvoni olivat S-EMAba 50 ja StTGAba 128. Äskettäin saamani tulokset S-EMAba >5 ja StTGAba 49.

  Tuloksissa oli maininta viitearvoista S-EMAba >5 ja StTGAba >20.
  Ruokavalio on vaikuttanut myönteisesti, viitearvoihin ei vielä päästy johtuen diagnoosin suht. lyhyestä ajasta.
  Siskoni ja tyttäreni tulokset antoivat viitteitä mahdolliseen taipumukseen.

  Onko muilla kokemusta siitä kuinka vaikea on saada tietoa lääkäreiltä tästä "taudista" (ominaisuudesta)? Itse jouduin olemaan aktiivinen ja siitä johtuen sain leiman otsaani ja maininnan diagnoosiin vaikeudesta sopeutua.
  Ei tehdä tästä sairaus identiteettiä, kun kerran meillä on mahdollisuus tähän itse vaikuttaa ja näin voida hyvin. Tsemppiä kaikille ja paistaa se aurinko tänäänkin.

 • Kari 364 viestejä27.2.2009 16:29

  Kokemukseni on kovasti lyhyt =puoli vuotta, joten vähänlaisesti kerrottavaa. Lääkärillä käynnit (3 krt) olen kyllä kokenut hyvinä. Tietoa saan kun vain kysyn. Alunperin lääkäri esitteli minulle mitä diagnoosi merkitsee - keskustelu oli hyvin asiallista. Toisaalta hän neuvoi opiskelemaan keliakiasivuilta lisää yksityiskohtia.

  Mainitsen vielä mielenkiintoisen yksityiskohdan; aluksi oli kuuri Fosavance-tabletteja + Calcichew-tabletteja. Sanoi, että mikäli asioista matkan varrella kysyttävää, soita kännykkään, ei tarvitse varata aikaa käyntiin. Tuokin on toiminut hyvin; Fosavance-kuurin loputtua kysyin tarkemmasta jatkosta, ja koko juttu eteni tekstiviesteillä. Tosi sujuvaa ja ystävällistä

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Kari 364 viestejä27.2.2009 17:20

  Tuohon Fosavance-kuuriin täsmennyksenä se, että lääkitys liittyy osteoporoosin hoitoon. Ei keliakian. Jottei synny väärinkäsityksiä keliakian hoidosta

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Reetta  719 viestejä28.2.2009 19:13

  Kontrolligastroskopian (pari vuotta edellisestä) yhteydessä labrakokeiksi oli laitettu tuo kudostransglutaminaasi ja perusverenkuva, ei muita. Olkavarren murtuman perusteella oli kuitenkin epäilys osteoporoosista ja itse pyytelin labralistaan vielä kalsiumin ja D-25-vitamiinin ja ne sinne lisättiinkin. Gastroskopian tuloksen kuulen maaliskuun lopulla ja siinä yhteydessä selvinnee, mitä jatkossa labrakokeitten suhteen.

  Menneiden parin vuoden aikana olen Hb-arvoja mittauttanut työterveyshullon kautta ja myös kolesteroliarvot on katsottu, koska odotettavissa oli niiden nousu, kun ravintoaineet imeytyy paremmin ruokavalion myötä (ovat pysyneet vielä hyvissä lukemissa).

  Työterveyslääkärin suositus uudesta luuntiheysmittauksesta oli parin vuoden päähän. Tässä välissä popsitaan kalkkia ja D-vitamiinia. Verikoelähetteenkin saa työterveyshoitajalle sähköpostia laittamalla.

  Foolihapot, natriumit, B-12-vitamiinit ja muut vastaavat on katsottu silloin pari vuotta sitten, enkä usko, että niitä jatkossa mittaillaan. Olivat kyllä alunperinkin ihan ok.

 • Mainos

 • Kari 364 viestejä28.2.2009 20:47

  Mulla tulossa uusi verilabra kohtapuoliin. Mielenkiinnolla odotan. Paino on kyllä jämähtänyt uusiin lukemiin 72 kg => (76-78kg) eli tod näk ainakin ravinnon imeytyminen olisi ihan uusissa tehoissa. Saas nähä

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Kari 364 viestejä10.3.2009 12:00

  Labratulos tietää kertoa nyt puolen vuoden jälkeen: Kudostransglutaminaasi 4 U/ml kun viitearvo <7. Aluksi oli 70. Lääkärikin totesi, että keliakia on tämän tuloksen perusteella hyvin korjautumassa. Ja sitten, uusi tähystys tiedossa 6 kk päästä, näin suositteli. Olen hyvinkin tarkkaan koittanut pitäytyä G-ruokavaliossa, ja ottanut säännöllisen Calcichew-lääkityksen. Mutta, se auttaa jess!!

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Jontsa 67 viestejä21.3.2009 01:46

  Olen tässä tutkiskellut kaikkien tähystyksieni epikriisejä, ja mitä enemmän niitä luen, sitä enemmän alan epäillä koko keliakia-diagnoosia.

  Syksyllä 07 tehdyssä kapselikameratutkimuksessa "villukset näkyvät koko ohutsuolen alueella hyvin". Sitten keväällä 08 tehdyssä gastroskopiassa "villus rakenteeltaan hieman kömpelöä". Sitten määrätty taas verikokeet (endomysium ja transglutaminaasi), ja papereissa maininta "mikäli kumpikin olisi korkea, pidetään keliakiana". Sitten verikokeiden tulokset tulleet, ja vain transglutaminaasi oli vähän koholla (kuten keskustelun avauksessa mainitsin), ja silti diagnoosina keliakia.

  Olisi kiva jos keliakia olisi ihan selviö, mutta tämä tuntuu nyt vähän siltä että lääkäri on halunnut vihdoin lätkäistä jonkun diagnoosin vuosien selvittelyn jälkeen...

  Onko kellään tietoa, voivatko nuo transglutaminaasivasta-aineet kohota jostain muustakin syystä kuin keliakiasta?

 • Kari 364 viestejä22.3.2009 13:50

  Jontsa, miten olet tutkituttanut - yksityisellä vai julkisella? Eihän siinä pitäisi olla mitään eroa, mutta kuten Sussukin tuossa jossain kommentoi; yksityisellä saa kyllä hoidon niinkuin ottaisivat sut "omakseen". Näinhän sen ei pitäisi olla, mutta musta tuntuu asian vaan olevan noin. Joutuu vähän maksamaan extraa, mutta asia voi selvitä vikkelämmin.. Miten on?

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

 • Jontsa 67 viestejä22.3.2009 22:08

  Olen käynyt sekä yksityisillä että julkisilla lääkäreillä, joilta olen aina saanut lähetteen julkiseen sairaalaan. Tuntuu että lääkäreillä, olivat ne sitten julkisia tai yksityisiä, ei ole aikaa perehtyä potilaan historiaan. Toisaalta mikäs ihme se on, kun minullakin on 13 sivua tekstiä tehdyistä tähystyksistä. Tuskin ovat sairaalassakaan kuin vilkaisseet edellisen tähystyksen tuloksen.

 • Mainos

 • porajata 460 viestejä23.3.2009 13:41

  Jontsa kirjoitti:
  Olen tässä tutkiskellut kaikkien tähystyksieni epikriisejä, ja mitä enemmän niitä luen, sitä enemmän alan epäillä koko keliakia-diagnoosia.

  Syksyllä 07 tehdyssä kapselikameratutkimuksessa "villukset näkyvät koko ohutsuolen alueella hyvin". Sitten keväällä 08 tehdyssä gastroskopiassa "villus rakenteeltaan hieman kömpelöä". Sitten määrätty taas verikokeet (endomysium ja transglutaminaasi), ja papereissa maininta "mikäli kumpikin olisi korkea, pidetään keliakiana". Sitten verikokeiden tulokset tulleet, ja vain transglutaminaasi oli vähän koholla (kuten keskustelun avauksessa mainitsin), ja silti diagnoosina keliakia.

  Olisi kiva jos keliakia olisi ihan selviö, mutta tämä tuntuu nyt vähän siltä että lääkäri on halunnut vihdoin lätkäistä jonkun diagnoosin vuosien selvittelyn jälkeen...

  Onko kellään tietoa, voivatko nuo transglutaminaasivasta-aineet kohota jostain muustakin syystä kuin keliakiasta?

  En tuosta transglutaminaasivasta-aineesta tiedä, mutta mulla pysyy koholla
  S-tTGAbA Kudostransglutaminaasi,IGA vasta-aineet (viitearvo 0.0-7.0)
  Pysynyt jo kolme vuotta, syy tuntematon....

 • Velona 7 viestejä25.4.2009 21:51

  Tyttärelläni todettiin pari vuotta sitten vuoden ikäisenä keliakia. Tuolloin transglutaminaasi oli muistaakseni 95 ja gastroskopiassa täydellinen suolinukkakato, vatsaoireet hurjat.
  Kolmen kuukauden kuluttua oireet olivat helpottaneet, kasvu lähtenyt vauhtiin, mutta yllätykseksi vasta-aineet nousseet päälle sadan.
  Siirryttiin luontaisesti gluteenittomaan ja kaurattomaan ruokavalioon, pidettiin ruokapäiväkirjaa, jota ihmeteltiin yhdessä rav.terapeutin kanssa eikä suurempia virheitä löydetty.
  Taas kolmen kk:n kuluttua kontrolli ja arvot nousseet entisestään, tyttö täysin oireeton. Tähystettiin uudelleen ja edelleen suolinukat hukassa. Lääkäri totesi, että paranee hitaasti koska tilanne oli päässyt aika pahaksi. sovittiin kontrolli puolen vuoden päähän ja sitten pohdittaisiin tarvitaanko kortisonilääkitystä suolen tulehduksen rauhoittamiseksi.
  No, 6kk:n kuluttua nousua ei enää ollut tapahtunut, mutta arvo oli silti yli 120. Sovittiin kontrolli taas puolen vuoden päähän ja lääkärikin alkoi jo uskoa kasvukäyriä katsoessaan, ettei näin hienosti kasvava lapsi voi saada gluteenia.
  Viimeisin kontrolli oli joulukuussa, tyttö voi hyvin, on täysin oireeton ja kasvaa moitteettomasti, mutta taas olivat vasta-aineet mittaamattoman korkeat, eli yli 126 tai 128. Nyt heitti gastroenterologikin hanskat tiskiin ja sanoi, että hän ei ymmärrä tätä. Konsultoitiin kaikki gurut Markku Mäkeä myöten ja tuloksena se, että jätettiin pois tattari- ja muut Myllyn Parhaan puurohiutaleet, kontrolloidaan taas kesäkuussa ja katsotaan mitä tuleman pitää.
  Alkaa välillä usko horjua, mutta täytynee kuitenkin luottaa enemmän omiin silmiin ja siihen, että lapsi voi hyvin ja on oireeton kuin tuijottaa labra-arvoja...

 • Kari 364 viestejä26.4.2009 13:57

  Velona, mitenköhän on hemoglobiini tyttärelläsi? Mulla oli alhaalla monta vuotta. Eräs lääkäri epäili sen johdattavan keliakiaan, ja niinpä sit olikin.

  Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,015s