Oona 1 viesti – 26.1.2013 18:53
Meillä on vanhemmalla (5v) lapsellamme hoidettu kotimaisten viljojen aiheuttamaa oireilua allergiana. Milloinkaan ei ole anafylaksiaa viljoista tullut -vuosittain tehdyt altistukset ovat aina päättyneet siihen, että 30min ekasta annoksesta alkaa valtava vatsakipu ja kuume nousee -ripuli tämän jälkeen. Nyppymäinen iho-oire tulee hiukan myöhemmin. Altistuksen jälkeen vatsa on hyvin heikossa kunnossa ja pahimmillaan osa gluteenittomistakin viljoista tippu pois.
Mekanismina viljojen oireilu on erilainen kuin muna ja maito, joista oire on selkeästi allerginen.
Nyt toinen hoitavista lääkäreistämme oli vahvasti sitä mieltä, että alamme tutkia keliakin mahdollisuutta. Toinen hoitavista lääkäreistämme taas oli sitä mieltä, että jos kaurakaan ei sovi, ei voi olla keliakia, sillä kuulemma kaikille keliakikoille puhdas kaura sopii...
- Eihän kaikille keliakiaa sairastaville sovi puhdaskaura?
- Ongelma on siinä, että lapsemme ei voi syödä yhtään kotimaisia viljoja oireiden laajuuden vuoksi, eli keliakian geenitesti voidaan ottaa, mutta tähystys ei ilmeisesti ole luotettava kun altistumista ei voida tehdä ainakaan suoraan kotimaisia viljoja syömällä...
-Ongelma on myös se, että vuosittain lapsen suoli saadaan hyvin huonoon kuntoon, laihtumista ym. altistusten seurauksena... Allergia-arvot viljojen osalta eivät ole kohonneet iGe:n osalta ainakaan -toisin kuin muissa. Selvää on, että gluteeniton (ilman vehnätärkkelystä ja puhdasta kauraa) on sopiva ja lapsi oireeton, mutta diagnoosista kiistelee kaksi lääkäriämme...
Lianna 55 viestejä – 26.1.2013 19:28
Mielestäni näissä asioissa kannattaa luottaa maalaisjärkeen! On hyvä kuitenkin muistaa, että laki sallii, että "gluteenitomissa" ruuissa saa olla gluteenia. Oikeasti täysin puhdas gluteeniton dieetti tarkoittaa käytännössä kaiken teollisesti valmistetun poisjättämistä. Esim. Suomessa etikka poltetaan ohraan ja valmistajan mukaan etikka (ei viini- tai balsamicoetikka) sisältää gluteenia. Myös glukoosi tehdään vehnästä, eikä sitä saada täysin puhtaaksi. Kaikkiin lisäaineisiin ja valmiisiin maustesekoituksiin lisätään usein vehnätärkkelystä sitomaan aineita. Eli voi olla, että kauraepäilys on turha ja että oireet ovat tulleet "piilogluteenista", jota on jokapuolella. Itse sairastelin monta vuotta, kun luulin syöväni gluteenitonta ruokaa, mutta sain piilogluteenia kaikkialta. Vasta oikean gluteenittoman ruokavalion aloittaminen toi minulle terveen olo, jatkuvat vatsavaivat yms. ovat nyt menneisyyttä!
Meillä on vanhemmalla (5v) lapsellamme hoidettu kotimaisten viljojen aiheuttamaa oireilua allergiana. Milloinkaan ei ole anafylaksiaa viljoista tullut -vuosittain tehdyt altistukset ovat aina päättyneet siihen, että 30min ekasta annoksesta alkaa valtava vatsakipu ja kuume nousee -ripuli tämän jälkeen. Nyppymäinen iho-oire tulee hiukan myöhemmin. Altistuksen jälkeen vatsa on hyvin heikossa kunnossa ja pahimmillaan osa gluteenittomistakin viljoista tippu pois.
Mekanismina viljojen oireilu on erilainen kuin muna ja maito, joista oire on selkeästi allerginen.
Nyt toinen hoitavista lääkäreistämme oli vahvasti sitä mieltä, että alamme tutkia keliakin mahdollisuutta. Toinen hoitavista lääkäreistämme taas oli sitä mieltä, että jos kaurakaan ei sovi, ei voi olla keliakia, sillä kuulemma kaikille keliakikoille puhdas kaura sopii...
- Eihän kaikille keliakiaa sairastaville sovi puhdaskaura?
- Ongelma on siinä, että lapsemme ei voi syödä yhtään kotimaisia viljoja oireiden laajuuden vuoksi, eli keliakian geenitesti voidaan ottaa, mutta tähystys ei ilmeisesti ole luotettava kun altistumista ei voida tehdä ainakaan suoraan kotimaisia viljoja syömällä...
-Ongelma on myös se, että vuosittain lapsen suoli saadaan hyvin huonoon kuntoon, laihtumista ym. altistusten seurauksena... Allergia-arvot viljojen osalta eivät ole kohonneet iGe:n osalta ainakaan -toisin kuin muissa. Selvää on, että gluteeniton (ilman vehnätärkkelystä ja puhdasta kauraa) on sopiva ja lapsi oireeton, mutta diagnoosista kiistelee kaksi lääkäriämme...
glutfree 90 viestejä – 26.1.2013 20:46
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.