Keliakia ja vähähiilihydraattinen ruokavalio

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • svenski 1 viesti8.10.2008 18:50

    Onko muilla kokemusta yhdistelmästä gluteiiniton ja vähähiilihydraattinen dieetti? Itse olen noudattanut muutaman kuukauden ja tuntuu toimivan hyvin.

  • Jezu  Ylläpitäjä11.10.2008 14:30

    Voisi olla kokeilemisen arvoinen, kun 7 kiloa tullut lisää keliakian toteamisen jälkeen...

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Mainos

  • semu 3 viestejä29.10.2008 21:32

    Toimii hyvin. Mulla keliakia todettiin vähähiilihydraattisen dietin lipsuttua loman aikana.Helppo noudattaa ja nuo gluteenittomat leivät ja pastat todellisia hiilaripommeja. Kyllä lähtee paino nousuun jos niitä syö. Gluteenittomat leivät on pahoja, liian makeita ja sienimäisiä. Helppo jättää syömättä ja korvata leivällä jonka teen karppaus.fi sivuilta löytyneen ojeen pohjalta. Leipään laitetaan auringonkukan-, seesamin-, ja pellavansiemeniä, munia sokerijuurikaskuitua, vettä ja juustoraastetta, kohotusaineeksi levinjauhetta, sekoitetaan tehosekoittimessa ja levitetään pellille. Säilyy useamman päivän ja on ihanan näkkileipämäistä kuivuttuaan. On muuten kuituakin reippaasti.

  • motusalem 85 viestejä30.11.2008 20:35

    Se lihominen johtuu kyllä enemmän siitä, että korjaantunut suoli vaikuttaa ruuan imeytymiseen. Keliaatikko ja jatkuva vehnän syönti pitää hoikkana

  • marielli 14 viestejä4.1.2009 12:23

    Saiskos semu tarkemman ohjeen leipään tai sit linkin mistä löytyy? Kiitti jo etukäteen

  • semu 3 viestejä15.2.2009 17:13

    Tuosta osoitteesta saa ohjeita joissa ei yleensä jauhoja käytetä ja leseet voi laittaa kauraisina, jos kroppa ne sallii. ELI: http://karppaus.info/resepti/resepti_laji.php?id=9 , tuolta löytyy leivonta-resepteistä monenlaista ohjetta. Helppo muuntaa gluteenittomiksi.
    Esim. tämä leipäohje on sieltä ja on helppo säätää oman maun mukaiseksi. Ohjeissa tosin rasvaa ei usein säästellä ja sokerit korvattu keinomakeutusaineilla, mutta säätäähän voi makunsa mukaan

    Siemenleipä (Leivonnaiset)

    Ei sisällä soijaa, leseitä, eikä pellavaa. 12 leipästä

    kuusi annosta

    1 dl (50 g) auringonkukansiemeniä
    1 dl (50 g) seesaminsiemeniä
    yhteensä 1 dl (70 g) manteleita ja hasselpähkinöitä

    2,5 dl vettä
    2-3 rkl sokerijuurikaskuitua
    2 tl Psylliumia (esim. FiberHusk)
    2 munaa

    2,5 dl juustoraastetta
    2 tl leivinjauhetta

    Siemenet ja pähkinät tehosekoittajlla jauhoksi, leivinjauhe sekoitetaan mukaan.

    Sekoitetaan veteen sokerijuurikaskuitu ja fiberhusk ja sitten munat (itse käytin yleiskonetta mutta käsipelilläkin onnistunee)

    Jauhot ja juustoraaste lisätään vesi-kuitu-munaseokseen. Tuloksena on suht tiivis taikina josta on helppo muotoilla pellille rieskan tapaisia joko lusikalla tai kostutetuilla sormilla. Pinnalle voi vielä ripotella siemeniä mauksi ja koristeeksi. Paistetaan 225 asteisessa uunissa, leipien paksuudesta riippuen 15-20 min. Annoksesta tulee n. 12 kpl kämmenenkokoisia, ½ cm paksuisia leiväkkeitä. Sietää kuivumista ja maku paranee, toisin kuin gluteenittomissa tuotteissa!

    Tai näin:
    Laitoin kokonaiset, kuorelliset mantelit, auringonkukan ja seesaminsiemenet likoon yöksi, aamulla huuhtelin ja jätin olemaan tiskipöydän kulmalle. Illalla huuhtelin vielä kertaalleen, laitoin tehosekottimeen ja lisäsin vettä sen verran että sai hyvin pyöritteyä tasaiseksi. Ideana on se että liotetut mantelit saa hienommaksi kuin kuivat. Ja perimmäinen ajatus on tietenkin se että kokonaisissa manteleissa hyötyaineet säilyvät paremmin kuin jauhetuissa (ja ovat vielä edullisempiakin).

    Sokerijuurikaskuituakin kannattaa liottaa vähän jottas pehmenee ja turpoaa vähän.
    Itse laitoin enemmän nestettä, että sai lusikoida suoraan leivinpaperin päälle, näin tulee ohuempaa, mutta kokeilemalla saa mieleistään.

  • Kari 364 viestejä5.5.2009 20:39

    Kyllä mulla huomasi dieetin alettua, että jouluherkutteluista kilot tuppas jäädä väkisin sinne 78 kg. Aiemmin 72 kg. Vielä juo pari olutta ruuan kanssa, kyllä saa fillaroida ihan kunnolla, jotta paino pysyy ees jotenkin "hanskassa". Vähähiilihydraattinen ei kyllä oo oikein mun juttu. Herkuttelijaluonne. Grillausta..jess!!

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • Mainos

  • glenni 58 viestejä5.5.2009 21:24

    Näitäkin sivuja kun katselee, niin kovin on makea-painotteisia niin jutut kuin ohjeet (ei pahalla, tällainen huomio vain tullut tehtyä). Ihmekkös siis jos tulee kiloja kun on sekä sokeria että rasvaa paljon Muutenkin musta ne makeet gluteenittomat on parempia kun suolaset... Maku lähempänä tuota "oikeata".
    Itse koetan syödä erittäin reilusti (lähemmäs kilon päivässä) kasviksia ja hedelmiä, mielestäni terveellisempiä kuin jäätelö, leivonnaiset yms. Jotenkin ei edes kauheasti tee makeaa mieli kun huolehtii riittävästä proteiinin saannista

  • Pulla 267 viestejä5.5.2009 21:27

    Minun taas välillä "täytyykin" syödä suklaata ym. että tulee kaloreita. Paino saisi pari kiloa vielä nousta. On taas kilon tippunut. Tykkään kyllä makeasta, mutta ehkä noin muuten ei kauhean terveellistä.

  • Jezu  Ylläpitäjä5.5.2009 22:22

    glenni kirjoitti:
    Itse koetan syödä erittäin reilusti (lähemmäs kilon päivässä) kasviksia ja hedelmiä, mielestäni terveellisempiä kuin jäätelö, leivonnaiset yms. Jotenkin ei edes kauheasti tee makeaa mieli kun huolehtii riittävästä proteiinin saannista

    Jostain kumman syystä itsekin alkanut keliakian toteamisen jälkeen syömään paljon enemmän hedelmiä, tosin kiloon en kyllä varmaan itse pääse. Töissä välipalat korvannut kokonaan hedelmillä, jos nyt joskus palavereissa pieni siivu Daim-kakkua

    Thaimaassa tuli oikeastaan jo aamiaisella syötyä puoli kiloa tuoretta ananasta ja vesimeloonia =D

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Kari 364 viestejä5.5.2009 22:25

    Sen verran tarttee täsmentää, että olen jo jonkin aikaa aloittanut aamun hedelmillä, marjoilla ja kahvia silleen, et herää.

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • Pulla 267 viestejä5.5.2009 22:36

    Mutta kyllä minunkin tulee syötyä (kotona) enemmän kasviksia ja ainakin hedelmiä kuin ennen. Mutta suklaata menee kolme patukkaa päivässä, kun aiemmin meni yksi

  • Mainos

  • Suviih  629 viestejä5.5.2009 22:50

    glenni kirjoitti:
    Näitäkin sivuja kun katselee, niin kovin on makea-painotteisia niin jutut kuin ohjeet (ei pahalla, tällainen huomio vain tullut tehtyä).

    Heh, taidan kantaa vastuun suurimmasta osasta noista makeista leivontaohjeista joita palveluun on lisäilty. (kuten ehkä jo arvaattekin, leipominen on mieluisa ajanviete, mutta onneksi se ei näy kropassa -kiitos liikunnan ja kahvittelemassa käyvien ystävien. )

    Mutta jos asiaan, en itse jaksa suuremmin stressata noiden hiilareitten määrällä, ne ylimääräiset kun on kuitenkin suht helppo kuluttaa pois liikunnalla (ja tietty määrä hiilareita on kuitenkin jokaisen saatava). Enemmänkin olen yrittänyt kiinnittää huomiota riittävään kuidunsaantiin, sillä vaikka kuinka yrittää leivistä valita ne kuitupitoisimmat vaihtoehdot tai itse väsätä mahdollisimman kuituisia sämpylöitä, koen saavani liian vähän kuitua. Kauraa käytän, mutta päivittäin puuro ei maistu, valitettavasti.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Jezu  Ylläpitäjä5.5.2009 23:29

    Suviih kirjoitti:
    Kauraa käytän, mutta päivittäin puuro ei maistu, valitettavasti.

    Kummallisia muutoksia ruokatottumuksiin tullut itsellä keliakian myötä - nykyään tulee syötyä Provenan pikapuuro käytännössä joka aamu, vaikka ennen ei puuro maistunut ei sitten millään

    Tosin tarkkoja kuidunsaantimääriä ei ole tullut laskettua. Luultavasti jää alle suositusten.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • jo10vuotta 17 viestejä6.5.2009 09:40

    Täytyypä kokeilla tuota leipää. Olen jo vuosia tehnyt leipää oisko keliakialiiton sivuilta löytyneellä ohjeella. Ohjeesta tulee kaksi vuokaleipää. Olen säveltänyt ohjetta lisäämällä seesamin-, auringonkukan-, ja pellavansiemeniä. Joskus porkkanaraastetta tai pähkinöitö ym. ja poistanut siirapin. Lisäksi teen leivän gluteenittomaksi todetusta tattarijauhosta melkein kokonaan. Leipä ei säily kovin pitkään, mutta pakastan sitä muutaman siivun pusseihin. Maistuu hyvältä ilman levitteitä tai juustoja ym.

  • KattiMatikka 271 viestejä7.5.2009 14:28

    Vähähiilihydraattinen diettihän on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa. Tietyt tutkimustulokset kertovat, että dietillä laihtuu. Mutta ihan kylmä tosiasia on myös se, että jos syö vähemmän kuin kuluttaa, niin laihtuu. Pitkäaikaisseuranassa vähähiilihydraattinen dietti ei kuitenkaan osoittautunut tehokkaammaksi laihduttajaksi. Mutta jokainen taplaa tyylillään

    Keliaakikkojen ja ihmisten yleensä suurimmat haasteet ruokavaliossa ovat: pehmeitä rasvoja kovien tilalle, suolan käyttöä vähennettävä ja kasvisten käyttöä lisättävä. Ja meillä keli-ihmisillä vielä se kuidun saanti...

  • glenni 58 viestejä7.5.2009 15:44

    En oikein ymmärrä tuota kuidunsaantia. Koska itse painotan, että tulee niitä kasviksia ja hedelmiä syötyä lähemmäs kilo päivässä - ei riittäs edes viis kiloa normi leipää samaan kuitumäärään ko tolla pääsee...
    Ylipäänsä ihmettelen aina kun puhutaan leivästä kuidun lähteenä, koska kyllä ne on nuo kasvikset ja hedelmät, jotka on paljon kuiturikkaampia. Tämä asia on häirinnyt aina keliaakikkojen ruokavaliossa - ikään kuin sitä kuitua tosiaan saisi _vain_ ja _ainoastaan_ niistä leivistä ja puurosta...
    Itse aikoinani muuten kun vielä ruisleipää söin niin oli aina kyllä ummetusta, lieneekö sitten johtunut keliakiasta?
    Tällä mun "pupulinjalla" pääsen siihen, että käyn isolla hädällä kerran päivässä sen entisen kerran (max kaks viikossa sijaan... Siis toki syön myös niitä leipiä, mutta kuidunsaannista en ole huolissani runsaan kasvisten ja hedelmien (vihannekset ja marjat yms. mukaanluettuna, riisiä käytän aika vähän sen runsaan energiapitoisuuden takia) käytön johdosta.
    Mutta nää nyt on vaan ihan omia harmistuksen kohteita

    Mä käsitin, että vähähiilarinen ruokavalio oli ainoa ruokavalio jolla saatiin pysyviä tuloksia - vähärasvainenhan on yleensä se dieetti. Noin olin lukevinani hesarista tuossa viime vuoden puolella. Luinkohan sitten väärin?

  • Mainos

  • jo10vuotta 17 viestejä8.5.2009 13:16

    glenni kirjoitti:
    En oikein ymmärrä tuota kuidunsaantia. Koska itse painotan, että tulee niitä kasviksia ja hedelmiä syötyä lähemmäs kilo päivässä - ei riittäs edes viis kiloa normi leipää samaan kuitumäärään ko tolla pääsee...

    Ruokavaliosuositukset ovat tietyn vallallaolevan tiedon tuotteita. Tämän huomasin silloin, kun nuorimpani sairastui 1-tyypin diabetekseen. Suosituksissa annettiin hiilarimäärät päiväaterioita kohden ja aluksi noudatimme niitä orjallisesti, kunnes ryhdyin käyttämään järkeäni ja niin lisäsimme hedelmieä ja kasviksia ja vähemsimme leipää aterioista. Näin insuliinin tarve tietenkin väheni. Diabeetikko on erittäin urheilullinen ja voi todella hyvin, vaikka kevensimme ruokavaliota. Esimerkiksi vuosittaiset flunssat on ohitettu joskun kokonaan ja usein kevyesti. Ja leipä on sitten usein ruista (hänellä ei onneksi ole keliakiaa).

  • KattiMatikka 271 viestejä10.5.2009 16:24

    Itse asiassa hedelmät ja vihannekset eivät ole kuiturikkaampia kuin leipä.
    Seuraavassa on muutaman kasviksen ja parin hedelmän kuitumäärät (g)/100g.
    porkkana 2.5
    kurkku 0.7
    tomaatti 1.4
    omena 1.5
    päärynä 3.4

    kun taas puolestaan ruisleivässä on keskimäärin 11g/100g ja jälkiuunileivässä huimat 18g/100g. Semperin näkkileivässä on 7.5g/100g.

    Suositus kuitumääräksi on 25g/vrk eli porkkanaa pitäisi tosiaan syödä kilo päivässä, että pääsisi samaan tulokseen.

    Kuidunsaantia painotetaan ravitsemustieteellisesti sen takia, että tutkimusten mukaan, mitä enemmän ravinto sisältää ravintokuitua, sitä suurempi on ulosteen määrä ja pienempi riski sairastua moniin ruoansulatuskanavan sairauksiin.

    Keliaakikon on vaikea saada kuitumäärää täyteen, koska gluteeniton leipä sisältää keskimäärin vähän ravintokuitua. Esimerkiksi Vuohelan tattarisämpylä sisältää ravintokuitua 4.7g/100g ja yksi sämpylä painaa 70 grammaa.

    Jos ravitsemuksellisesti miettii niin on todella hyvä, että syö kasviksia paljon. 600 grammaakin on todella hyvä määrä. Kasviksista saa paljon kivennäis ja hivenaineita. Kasvisten lisäksi leivän syönti on perusteltua sen sisältämän kuidun takia ja B-ryhmän vitamiinien takia. Leivän päälle tulevasta kasvimargariinista tulee myös välttämättömiä rasvahappoja.

    Ravitsemussuositukset ovat tosiaan suosituksia eikä niiden perusteella voida ohjata yksittäisen ihmisen ruokailua. Joku voi saada kalsiuminsa juustosta ja toinen maidosta.

    Ja onneksi nykyään diabeetikot voivat itse määritellä omia syömisiään, kunhan ruokavaliosta löytyy hiilihydraatteja sen verran kuin tarvitsee. Pakkosyömisen aika on tosiaan ohi.

    Itse suhtaudun ravitsemukseen suurella intohimolla Ja itselleni on tärkeintä löytää tieteelliset perusteet eri asioille.

  • Raili 19 viestejä29.5.2009 15:16

    Kuidusta. kaikkein kuitupitoisimpia massaansa nähden ovat pavut, herneet ja pähkinät. Sitten täysjyväleipä. Vihannekset ja hedelmät kaukana jäljessä. Niissä kun on niin paljon muutakin...

  • seurausjasyy 10 viestejä18.1.2010 10:34

    Toimii, itseasiassa vasta kun siirryin vhh:lle keksin vuostolkulla kestäneiden mahakipujen syyn, aina käskettiin vain syödä ja juoda gefilustuotteita niin kyllä se siitä paranee. Oli myös liuta muita vaivoja mitkä jäi pois viljojenjätön matkassa.

    Normaalipainoisenakin on huomattavasti helpompi pysyä, miulla kun tää gluteeniongelma ei oo aiheuttanu kuihtumista vaan pikemminkin päinvastoin

  • totti 1 viesti18.3.2017 10:01

    Moi kaikki. olisin kiinnostunu mitä tehdä kun noudattaa tätä ruokavalioo mut ei voi syödä mitään raakaa vihannesta tai kasvista tai pähkinää... Onko muita samanlaisii täällä?

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,018s