Keliakia ja laktoosi-intoleranssi

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
 • donna 57 viestejä26.10.2010 18:58

  Nyt sitten selvis että Keliakian lisäksi pojallani on myös laktoosi-intoleranssi. Ehkä oli odotettavissa, koska itsekin Hylalla. Sinänsä sääli että olisi hieman ollut helpompaa tuo ruokavalio, varsinkin kun en usko että kaikki gluteenittomat tuotteet ovat automaattisesti laktoosittomia tai vähälaktoosisia. Kapeni kyllä myös hänen herkkujensyöntikin, ainakin jäätelö ja jotkut suklaat, ehkä. Tosin en ole vielä saanut selvää kuinka herkästi oireita tulee.

  Onko teillä aikuisillakin monella vähälaktoosinen/laktoositon ruokavalio gluteiinittoman lisäksi?

 • donna 57 viestejä28.10.2010 18:18

  Ehkä täällä olevista gluteeni-intolerantikoista ei ole kuin hyvin pieni osa myös laktoosi-intorelantikkoja, kun ei yhtään vastausta ole vielä tullut

  Laktoosisittomat tuotteet ja hylatkin ovat valitettavasti Suomessa normikamaa kalleempia, ja taas vain maksan enemmän ruokakauppaan, se on huonopuoli.

  Wikipediasta luin laktoosi-intoleranssiin hauskan jutun, siinä tuli selväksi että normaalisti ihmisen ei kuulu edes sietää laktoosia vaan sen sieto on geenimutaation aikaansaama, joka on Suomessa yleisempi kuin muualla maailmassa:

  "Laktaasi-entsyymin tuotannon jatkumisen ohutsuolessa aiheuttava mutaatio on tällä hetkellä Suomessa yleisempi kuin vastaava oikealla tapaa mutatoitumaton geeni, joka ei tuota laktoosia pilkkovaa laktaasia. Tämän mutaation arvellaan kehittyneen kahdella alueella sekä Etelä-Uralilla että Saharan pohjoispuolella. Osa tutkijoista uskoo myös kolmanteen vastaavan alueen olemassa oloon Ugandan ja Ruandan välimaastossa.[1]

  Akatemiaprofessori Leena Palotie työryhmineen paikansi vuonna 2005 maitotuotteiden siedon aiheuttavan geenimuunnoksen Ural-vuoriston eteläpäähän tai Pohjois-Kaukasiaan. Kyky sietää maitotuotteita johtuu yhdestä geenimuunnoksesta, joka kehittyi ehkä 5000–12000 vuotta sitten. Tiedot perustuvat 1 611 geeninäytteeseen, jotka kerättiin 37 eri väestöstä ympäri maailmaa. Tutkijat keskittyivät mutaatioiden määrään sen geenin ympärillä, joka tuottaa maitosokeria pilkkovaa entsyymiä eli laktaasia."

  Onko ketään laktoosivaivainen koettanut käyttää käsittelemätöntä maitoa suoraan maatilalta ostettuna? Tosin en tiedä voiko maitoa ostaa niin? Olen vain kuullut että ehkä täysmaito voisi sopia paremmin laktoosivaivoista kärsivälle?

 • Mainos

 • sahi 7 viestejä28.10.2010 20:23

  joo,mulla ekaks todettu laktoosi-intoleranssi jotain 30 vuotta sitte.ja keliakia 18 vuotta sitte.mutta molemmat varmaan olleet yhtäaikaa.hieman rajottaa tuota valikoimaa kun on molemmat "vaivat".pystyn syömään vähälaktoosisia aikalailla ja joitain hyla-juttuja, riippuu päivän muusta ruokavaliosta.oppinu vuosien myötä hoksaamaan. joskus pakko laktoosittomia vaan valikoida. tosiaanki gluteenittomat eivät ole laktoosittomia!

 • jansku 1 viesti29.10.2010 17:33

  Heippa, "kohtalotoverit"!

  Oon 27-vuotias, ja mulla oli vilja-allergia pienenä lapsena kouluikäiseksi asti, ja soijamaito Lukioikäisenä aloin oireilla "tavalliselle" maidolle. Synnytettyäni lapsen parikymppisenä aloin oireilla tosi pahoin, paino tippui, opiskelu ja töissäkäynti oli tuskaa!! Kokeilin paljon ja vaikka mitä!!! Siirryin laktoosittomaan ruokavalioon -ei auttanut. Laktoosi-intoleranssia ei todettu. Vajaa kolme vuotta sitten kävin vatsalaukun tähystyksessä, MUTTA keliakiaan viittaavat arvot eivät olleet "riittävän" korkeat. Missään nimessä en voi sietää kotimaisia viljoja, mutta kelakorvausta en saa, koska keliakiaa ei voitu diagnosoida. On kyllä kallis tämä laktoositon plus gluteeniton ruokavalio, huh huh! Aina mietittävä "miten vatsani reagoi?" tilanteessa, kuin tilanteessa, jos ruokaa ei ole valmistanut itse. Ja mun kohdalla, kun kaikki kohdistuu "miten vatsani reagoi?", tulee sosiaalisissa tilanteissa psykosomaattisia oireita. Help!

 • higga 209 viestejä30.10.2010 15:57

  Onko poikasi keliakian toteamisesta kauan? Meillä pojalla oli aluksi sekundäärinen laktoosi-intoleranssi.kun suoli pa rani niin laktoosin sietokykykin parani. Luomumaitoa voi juoda normaalisti, mutta päiiväkodissa juo laktoositonta.

 • Pilvinen 12 viestejä31.10.2010 18:29

  Itselläni on myös ollut ensin vähälaktoosinen ja jatkuvien vaivojen takia sittemmin laktoositon ruokavalio gluteenittoman lisäksi. Nyt tosin tuntuu että vatsa taas sietää hiukka laktoosiakin taas mutta mieluiten syön laktoositonta varsinkin jos olen lähdössä kotoa pois, ettei hätä yllätä missään hankalassa paikassa.

  Noista herkuista kun sanoit niin laktoosittomia jätskejä on pakettijätskeinä pääosin(muistaakseni Valio päärynä ja vanilija ainakin löytyy ja Ingmanin kinuski-suklaa)mutta sitten on se Tofu-tuutti joka on laktoositon ja gluteeniton. Ja mehujätskejä löytyy tietty myös. Suklaista herkkuani on Pirkka reilun kaupan luomu tumma suklaa. Ei ole niin kitkerää kun monet tummat suklaat ovat. Wiener nougat on myös laktoositon ja gluteeniton. Semperin gluteentittomat keksit ovat myös maidottomia ja esim. Fria gluteenittomat sitruunamuffinssit ovat maidottomia(ja muistaakseni ne korvapuustit olivat myös) ja myös Vuohelan riisipiirakoita löytyy kokonaan maidottomina. Löysin myös Vuohelan mustikka-rahkapullia/piirakoita jotka olivat laktoosittomia.

  Kurjaa jos vähälaktoosinen ei sovi. Se kaventaa niin paljon valinnanvaraa. Onneksi itse leipomalla saa mitä vain herkkuja ja esim. rahkaa ja jogurttia saa laktoosittomana myös. Itsestäni moinen rajoitus on tuntunut kohtuuttomalta kun muu perhe syö mitä tahansa ja minä kärvistelen omien rajoituksieni kanssa.

 • AJ- 8 viestejä31.10.2010 21:45

  Tähän astisista suklaista parhaimmat laktoosittomat suklaat ovat olleen Brunbergin valmistamia. Suosittelen!

  Välillä ravintoloissa on vain pakko joustaa laktoosittomuuden suhteen, jos ruoka on gluteeniton niin aika usein vain vähälaktoosinen. . Ja todella usein tulee vastaan ravintoloissa jälkiruokalista, kaikki paitsi jäätelö ei sisällä gluteenia mutta jäätelö taas ei ole laktoositon. Jälkkärit jää usein tilaamatta.

  Välillä on todella hankalaa gluteeniton-laktoositon ruokavalion suhteen, mutta kannattaa ostaa apteekeista yms. niitä laktoosipillereitä/ laktoosin pilkkojia. Itselläni ne kuuluvat nykyään ihan perus lääkekaapin sisältöön, välillä pieni helpotus tähän laktoosittomaan ruokavalioon kun tulee lipsuttua.

 • Mainos

 • AJ- 8 viestejä31.10.2010 21:46

  http://www.brunberg.fi/tuotteet_allergiatieto.html

 • donna 57 viestejä1.11.2010 12:44

  Ihanaa kun täältä löytyy vertaistukea, kiitollisena lueskelen
  Tuo luomumaito otetaan kyllä kokeiluun uudestaan. Meillä oli luomumaito käytössä, mutta vaivat alkoivatkin elokuussa koulujen alettua, ja jossain vaiheessa siirryimme myös kotona laktoosittomaan maitoon. Kesällä ei pojalla vatsavaivoja ilmennyt niinkään. Ja vasta-aineet siis erinomaiset keliakian suhteen. Joten maidosta kiinni.
  Ulkomainen maito ei aiheuta itsellenikään mitään oireita, joten ehkei myöskään monelle muulle laktoosi-intolerantikolle. Esim. Lidl:n iskukuumennettua eli pitkäänsäilyvää, olisiko se nyt tanskalaista maitoa, siis voin käyttää. Ja samoin "etelässä" käydessä voi maito käyttää, ei vaivoja. Mutta suomalainen tuoremaito on pannassa. Tosin eihän oikein muissa maissa maitoa juoda ruokajuomana niinkuin Suomessa...
  P.s. nuo laktoosipillerit olin unohtanut kokonaan, voisi joskus kokeilla jos jotain gluteenitonta herkkua tarjolla pojalleni ja tehty "sopimattomaan" maitoon! Ja eikun Brunbergin suklaata testaamaan

 • ponipimu 239 viestejä6.11.2010 01:22

  johan nyt myrkyn lykkäs, äidillä ei ole keliakiaa, mutta maitoallergia todettiin pari pv sitten. itselläni on keliakia ja laktoosi-intorelanssi, nyt herääkin kysymys onko mullakin maitoallergia kun suolisto reagoi vaikka gluteenittomalla ollaan.

  nyt tarvitaan tietoa ja kohtalotovereita, mites se maitoallergia todetaan, kahden viikon karenssi ja sitten altistus, vai voiko se testata verikokeista?

  ens tiistaina on varattu lääkäriin aika, paljon on asiaa mutta kaipaan hyviä neuvoja.

 • ponipimu 239 viestejä6.11.2010 01:23

  niin ja siis laktoosittomalla ollaan myös, silti on oireita...

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,016s