Pienen lapsen keliakiaoireet

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
 • liidia 4 viestejä9.10.2009 10:04

  Henna kyseli toisessa ketjussa pienen lapsen keliakian toteamisesta. Avasin uuden keskustelun, kun en jostakin syystä päässyt jatkamaan aiempaa keskustelua.

  Meillä on nyt jo nelivuotias tytär, joka oli vauvasta lähtien itkuinen. Nukahtaminen oli alusta asti vaikeaa ja yöheräilyt jatkuvia. Muutenkin lapsi oli tosi herkästi kiukustuva, minkä oletimme johtuvan temperamentista. Ruoka-aineallergioita tai keliakiaa ei osattu epäillä, suvuissa kun ei ole mitään ruokarajotteita. Neuvolassakaan ei itkuisuuden syytä katsottu tarpeelliseksi selvittää. Nyt jälkikäteen harmittaa, kun apua ei tullut aiemmin haettua. Vauva-ajasta olisi voinut jäädä hieman mukavammat muistot ja ennen kaikkea lapsen ei olisi tarvinnut kärsiä vaivojensa kanssa niin pitkään. Ensimmäisen lapsen äitinä ei oikein ollut käsitystä siitä minkälaisia "normivauvat" ovat. Muita keliakiaan viittaavia oireita olivat löysät ulosteet ja kasvun hidastuminen.

  Keliakiadiagnoosi saatiin siis lapsen ollessa kolmevuotias ja sen jälkeen on ollut huomattavasti helpompaa. Lapsi on edelleen voimakkaasti reagoiva, mutta huomattavasti positiivisempi ja energisempi kuin aiemmin. Ruokavalion kanssa ei toistaiseksi ole ollut ongelmia ja pikkusiskokin (jolla keliakiaa ei ole) himoitsee isonsiskon gluteenittomia leivonnaisia.

  Meidän perheen elämää keliakian toteaminen on siis pelkästään parantanut. On ihanaa seurata, kun lapsi kasvaa normaalisti ja jaksaa touhuta kuten muutkin lapset.

 • Henna 2 viestejä29.10.2009 00:07

  liidia kuulostaa niin tutulta! Mä olen myös miettinyt onko tyttö oikeesti noin temperamenttinen ja kiukkuava vai johtuuko jostain muusta.

  Tyttö on nyt 1v7kk ja puoli vuotiaasta asti olen pyytänyt neuvolaa tutkimaan mikä on, kun maha on jatkuvasti löysällä ja itku jatkuvaa. Verikokeissa ei näkynyt lääkärin mukaan "juurikaan mitään". Nyt kuitenkin saatiin lähete lastenklinikalle, jossa ovat vaaranneet kuulemma aluksi yhden päivän tytön tutkimiseen.

  Meillä tyttö kyllä on pituutta kasvanut ihan hyvin, mutta painoa ei ollut tullut puolessa vuodessa kuin 500g. Ruoka ei tunnu imeytyvän makaroonitkin tulee melkeen kokonaisina ulos) ja kakka-pyykkiä saa pestä päivittäin, kun ei vaipat ime riittävästi eli valuu pitkin reisiä joka kerta.

  Nyt vaan täytyy toivoa, että syy löytyy. Lääkäri pitää keliakiaa todennäköisimpänä, koska sitä myös suvussa paljon on, mutta verikokeissa ei kuitenkaan näkynyt.

 • Mainos

 • birgitta 8 viestejä19.5.2010 15:18

  Heipparallaa sinne !!!
  Täällä kirjottelee äitiliini,joka on naimisissa keliakikon kanssa ja meillä on 8v. poika,jolla todettiin keliaki tuossa talviloman jälkeen verikokeissa ja nyt on käyty tähystyksessä,joka oli pakko tehdä lähinnä kelan takia(lasten lääkäri olisi kirjottanut ilman muuta diagnoosin kaikkien opiereitten takia,mutta kela vaatii ohutsuoli näytteet).
  Minä olen aina ihmetellyt,kun tavalliset mahataudit vei pikku ukon niin huonoon kuntoon.Hammashoitolassa on koko hänen ikänsä minun mielestäni syyllistetty,että miten teillä nyt pessään niitä hampaita....Neuvolaan ilmottelin kun poika oli eskarissa et miten on niin väsynyt..
  Kun sitten googletin -lapsellani on keliakia..oli hämmästyttävään lukea..aivan kuin poikani elämä olisi ollut kirjoitettu sinne missä oireet lapsen jolla keliakia!!!
  Väsymys,kiillevaurio,anemia,iho oireet..siinä joitakin oireita mitä on keliakin oireet.
  Nyt ootellaan papereita sairaalasta ja syödään hyvin,mutta ilman vehnäjauhoja!
  T.Jaana

 • Jezu  Ylläpitäjä20.5.2010 21:40

  birgitta kirjoitti:
  Nyt ootellaan papereita sairaalasta ja syödään hyvin,mutta ilman vehnäjauhoja!

  Muista jättää myös ruis, ohra ja ei-puhdas kaura pois ruokavaliosta. Tsemppiä!

  Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

 • Vaula 141 viestejä4.11.2010 22:39

  Otanpa minäkin osaa tähän keskusteluun. Pyysin 1-vuotiaalle tyttärelleni neuvolasta lähetteen keliakia-seulaan ihan vain kontrolli-mielessä, koska itselläni on keliakia. Labrat otettiin n. vuoden ikäisenä eli siinä vaiheessa kun viljoja oli syöty reilun puolen vuoden ajan. Labroissa selvisi että tytön IgA-taso oli mittaamattoman matala ja kyseessä on siis ilmeisesti IgA-puutos. Kaksi muuta keliakiaseulan koetta (S -tTGAbA sekä S -tTGAbG - en tosin tiedä mitä ne tarkoittavat) olivat sen sijaan normaaleja. Terveyskeskuslääkärin mukaan IgA-tasosta huolimatta labroissa ei ole mitään keliakiaan viittavaa. Lääkäri pyysi kuitenkin pediatrin lausunnon IgA-arvon mataluuden/puutoksen takia. Tämä totesi että IgA-puutos voi hyvin olla myös ikään liittyvä eikä siis "todellinen" IgA-puutos. Pediatri kuitenkin suositteli ottamaan muut ig-tasot (IgG ja IgM) jotka osoittautuivat normaaleiksi. Sama lääkäri myös suositteli että IgA-taso kontrolloidaan uudelleen 5 vuoden iässä jos tyttö on muuten terve ja oireeton.

  Minua jäi kuitenkin mietityttämään voiko tyttärelläni olla kuitenkin keliakia verikokeiden tuloksista huolimatta ja millä tavoin keliakia olisi siinä tapauksessa löydettävissä? Hänellä on usein vatsa löysällä ja vaikka painoa on tullut normaalisti (ollaan oltu aina plussakäyrällä) niin pituuskasvu on vajaan puolen vuoden aikana hidastunut niin että pituuskäyrä on jatkuvasti laskeva. Tyttö on kuitenkin iloinen ja tyytyväinen eikä mitenkään sairaan tai kipeän oloinen. Mutta varsinkin nukkumaanmennessä välillä kyllä paukuttelee melkoisesti. Itseäni huolettaa että jos tyttärelläni olisi kelikia ja se jäisi diagnosoimatta, mitä kaikkea se ehtisi terveydelle aiheuttaa.

 • higga 209 viestejä5.11.2010 16:30

  Meidän perheessä tytöllä on tuo Iga puutos ja hänellä seurataan Igg vasta-aineita kahden vuoden välein verikokein, minusta tuo 4 vuotta vaikuttaa pitkältä ajalta! Olemme lasten gastroenterologin hoidossa. Ja pikkuveljellä siis keliakia diagnosoitu kun oli 1v 1kk.

  Ja aloittajalle: en tiedä kuinka kauan olis meillä diagnoosin etsimiseen mennyt kun neuvolan kanta oli et poika on terve, vain pineikokoinen. Itse sit sitkeänä käytin lastenlääkärillä, ajattelin et hyväksyn et poika on sellainen kun oli jos kaikki kokeet ja se lastenlääkäri osoittavat pojan terveeksi. No se diagnoosi kuitenkin löytyi. Nyt on tätä elämää takana 2.5 vuotta, mikään ei oo suurenmmin meidän perheen arjessa muuttunut, paitsi vehnäjauhoja ei enää kaapista löydy

  Ostin keliakialiitosta sen lasten satukirjan keliakiasta, ei mikään huipputeos, mutta paljon sitä meillä luetaan!

 • Vaula 141 viestejä12.11.2010 23:45

  higga kirjoitti:
  Meidän perheessä tytöllä on tuo Iga puutos ja hänellä seurataan Igg vasta-aineita kahden vuoden välein verikokein, minusta tuo 4 vuotta vaikuttaa pitkältä ajalta! Olemme lasten gastroenterologin hoidossa.

  Minkähän takia teillä seurataan Igg vasta-ainetta jos kyse on kuitenkin IgA-puutoksesta? Mietin pitäisikö hakeutua yksityiselle (alan erikois-)lääkärille kun en oikein terveyskeskuslääkärin ammattitaitoon juuri tässä kyseisessä asiassa luota..

 • Mainos

 • higga 209 viestejä13.11.2010 13:53

  Noi Igg vasta-aineet näyttää jos tytöllä olis puhjennut keliakia... Ne jotenkin korvaa sen Iga:n kun se IgA on siis liian matala ja ei kait nouse ikinä, eli siitä ei sitä rehellistä tulosta keliakian suhteen saa. Toivottavsti ymmärsit... Missäpäin suomea asutte? Tampereen seudulla on loistava lasten gastro Tarja Ruuska jolla käymme.

 • Vaula 141 viestejä14.12.2010 14:20

  higga kirjoitti:
  Noi Igg vasta-aineet näyttää jos tytöllä olis puhjennut keliakia... Ne jotenkin korvaa sen Iga:n kun se IgA on siis liian matala ja ei kait nouse ikinä, eli siitä ei sitä rehellistä tulosta keliakian suhteen saa. Toivottavsti ymmärsit... Missäpäin suomea asutte? Tampereen seudulla on loistava lasten gastro Tarja Ruuska jolla käymme.

  Nyt ollaan käyty kertaalleen yksityisellä ja meillä on lähete Jorviin lastenlääkärille. Maallikkona on vähän vaikea ymmärtää näitä erilaisia Iga- ja Igg-juttuja.. :> Tällä hetkellä kokeillaan omin päin myös täysin laktoositonta ruokavaliota, jos sillä olisi vaikutusta vatsantoimintaan. Saa nähdä millaisia tutkimuksia lastenlääkäri määrää, joitain labroja on ainakin tulossa. Kiitos higga kuitenkin lääkäri-vinkistä, on todettu että ne ovat joskus kullanarvoisia, vinkit siis (ja lääkärit myös

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,011s