Teflon 6 messages – 02/24/2014 6:49 PM
Taas on maha kipeänä, vaikka en tiedä mistä ruuasta olen vahingossa gluteenia saanut. Nyt toivon vain paranevani tästä olotilasta. Onko teillä vinkkejä siihen, mitä ruokaa kannattaa syödä silloin kun suoli on ärtynyt gluteenista? Olo on niin tukala ettei tee mieli syödä mitään, vaikka toisaalta olisi nälkäkin. Varmaan jotain joka rauhoittaa ja lepuuttaa suolta? Mutta ei saisi vahingossakaan aiheuttaa ummetusta, kun on keliakian lisäksi myös divertikkeleitä.
Meje 6 messages – 02/25/2014 8:07 AM
Voisiko kohdallasi olla kyse olla muusta kuin gluteenin saannista? Omasta keliakiadiagnoosistani on nyt 9 kuukautta. Gluteenittomaan ruokavalioon siirryttyä olo koheni parissa kuukaudessa merkittävästi (kivut lakkasivat, ripulin ja ummetuksen vuorottelusta paluu lähes normaaliin “asiointiin”). Gluteeniton ruokavalio on ollut 100-prosenttinen: käytännössä kaikki ruoka mikä alas menee on itsevalmistettua ja valvottua, tammikuussa verikokeessa ei näkynyt enää mitään keliakian vasta-aineita.
Kuitenkin nelisen kuukautta sitten oloni heikkeni merkittävästi: useita kertoja viikossa öisin valvottavia vatsakipuja, vatsa jatkuvasti turvonnut kuin 8:lla kuukaudella raskaana muutoin suht normaalipainoisessa kropassa, närästystä. Jaksaminen on ollut todella koetuksella.
Tältä ja ulkomaisilta nettipalstoilta lukemalla aloin vihdoin epäillä ruokiin lisättäviä lisäaineita, erityisesti inuliinia, jota käytetään mm. kuidun lähteenä ja tuomaan ruokiin kuohkeutta, kermamaisuutta tai rapeutta. Olin käyttänyt erityisesti tuorejuustoja sekä gluteenitonta puurosekoitusta, joista sitten kummankin tuoteselosteesta inuliinia bongasin. Lopetin näiden käytön ja parin nyt viikon kuluttua olo on kuin taikaiskusta parantunut merkittävästi! Ei enää öisiä kipuja ja näen jälleen varpaani : ) Närästyksen tunnetta on vielä silloin tällöin iltaisin, sen olen kuitenkin saanut kuriin luomumenetelmällä, pari ruokalusikallista sitruuna-oliiviöljysekoitusta illalla tyhjään vatsaan (2 h ruokailun jälkeen). Epäilen nimittäin, että minulla on kuukausien happosalpaaja-pillereiden käytön jälkeen liian vähän happoja/ruuansulatusentsyymejä vatsassa.
Epäilen edelleen muutamaa muutakin lisäainetta, kuten ksantaani(kumi)(E415), karrageeni (E407) ja guarkumi (E412), mutta näitä sisältäviä tuotteita en vielä aio ottaa takaisin ruokavalioon. Pidän ruokapäiväkirjaa ja koetan näitä edellä mainittuja yksitellen testata hiljakseen, jotta selviää aiheuttavatko vaivoja.
Tallulah 476 messages – 02/25/2014 11:22 AM
Mustikka on hyvää kun on vatsa kipeä.
luteetonta 2 messages – 02/25/2014 2:19 PM
Itse sain keliakia diagnoosin 10kk sitten. Aloitin heti gluteenittoman ruokavalion. Meni hyvin hetken aikaa ja 2-3kk päästä tajusin että maitotuotteista käy enää laktoositon, ja ehkä muutamat hyla tuotteet. Sitten meni taas hyvin hetken, kunnes jatkuvat mahavaivat taas paheni ja paheni. Nyt jäi gluteeniton kaura pois. Oli melko helppo paikallistaa tämä mahakipujen alkaminen aamupalaan, joka oli gluteeniton kaurapuuro, testasin 3 eri merkkistä gluteenitonta puuroa ja mikään ei sopinut joten en uskonut piilogluteeniin saantiin. Jätin aamupuurot pois, ja näkkärit jossa gluteenitonta kauraa hieman. Tokenin viikossa. Kaikille tuo gluteeniton kaura ei kelpaa.
Aiheuttaako maitohappobakteerit ummetusta? Itsellä aina kotona/töissä varmuuden vuoksi, ja kyllähän ne pakkia rauhoittaa jos on jostain ärtynyt, muistathan että kaikki maitohappobakteerit ei ole gluteenittomia!
Meje, kerrotko mihin puuroon on lisätty inuliinia? Voi olla minunkin viimeisin ongelmani taustalla tämä, tai sitten ei vaan gluteeniton kaura ei sovi.
milla 412 messages – 02/25/2014 3:06 PM
Mustikka ja mustikkakeitto.. ja päärynä tekee hyvää vatsalle .
Teflon 6 messages – 02/25/2014 5:59 PM
No niin, ehkä ei ollutkaan kyse gluteenista. Tänään lääkäri vahvisti epäilyni, divertikuliiti uusiutui, ja nyt on antibiootit aloitettu.
Tosin epäilen että ajauduin tulehdukseen sen takia, että en meinaa saada keliakiaruokavaliotani sellaiseksi, joka ei aiheuttaisi ummetusta. Sinänsä huvittavaa että gluteenittomalle ruokavaliolle siirtyminen toi minulle ihmeparannuksen ikuisesta ripulista ja ilmavaivoista, mutta nyt on puoli vuotta oltu ja homma lipsahtelee ummetuksen puolelle liian usein.
Lääkäri kirjoitti Levolacia, ja jatkan Visiblin syömistä säännöllisemmin. Mutta tuo oliiviöljy sitruunan kera saattaisi tepsiä myös tähän.
Toivon ihan tosi paljon että ruokavalio ei supistuisi entisestään esim. kauran osalta. Tykkään tehdä siitä itse mysliä.
Inuliini on minullakin jo pahislistalla, enkä ihmettelisi jos nuo muutkin E-mainitut kuuluisivat sinne.
Maitohappobakteerit ei aiheuta ummetusta, ne on ehdottomasti hyvislistalla. Aloitin juuri uuden purkin, merkkiä eli bakteerilajikkeitahan kai kannattaa välillä vaihtaa.
Ja mustikkakeittoa aloin myös syömään.
Juulin 187 messages – 02/26/2014 6:54 AM
Harrastatko minkä verran liikuntaa?
Teflon 6 messages – 02/26/2014 7:08 AM
Auts, no selvästikin liian vähän, sen kyllä teoriassa tiesinkin. Korkeintaan kerran viikossa olen saanut itseni kävelylenkille tai kotijumppailemaan. Nyt on taas lisää motivaatiota siihen hommaan, kunhan tästä tokenen. Peruskuntoni taitaa olla aika kehno, vaikken mitenkään erityisen ylipainoinen olekaan.
milla 412 messages – 02/26/2014 2:58 PM
Tuo liikunta on kyllä vatsan toiminnalle erikoisen tärkeää. Itsellä alkaa kyllä jumittaa ja turvottaa ilman liikuntaa.
milla 412 messages – 02/26/2014 7:00 PM
Ja sellanen tuli vielä mieleen tulla kertomaan, että mitä vähemmän käytän maitotuotteita, sitä paremmin vatsani voi .
oli sitten laktoositonta tai mitä vaan, kyllä sen jotenkin huomaa vatsasta syöneen jädee tai rahkaa. Joko turvottaa tai
ilma kiertää... inhottavaa, mutta kyllä sen sietää välillä.
RRRRakastan RRRahkaaa...
Juulin 187 messages – 02/27/2014 7:22 AM
Hyvä kunto ei ole sidoksissa painoon.
Liikuntaa olisi hyvä harrastaa se tunti tai puolikin päivässä. Tunti viikossa on oikeastaan sama kuin ei liikkuisi ollenkaan. Eikä kannata lähteä repimään vaan pientä arkiliikuntaa.
Kauppaan kävellen, portaat hissien sijaan yms. siitä tulee napakasti liikuntaa arkeen.
Teflon 6 messages – 02/27/2014 12:22 PM
Jes, liikuntaa aion nyt todellakin lisätä, sauvakävelyä kotiovelta, niin ei mene aikaa siirtymisiin.
Mutta takaisin aloittamaani aiheeseen, mitä syödä kun maha reistailee (syystä tai toisesta).
Itse olen tässä nyt pari päivää syönyt pieniä annoksia parin tunnin välein: lähinnä kasvissosekeittoja, johon olen laittanut vähän visibliniä sekaan, välipaloina mustikkakeittoa tai vauvojen hedelmäsosetta ja turkkilaista jugurttia, ja aamulla semper-kaurapuuroa, johon laitoin vähän rypsiöljyä. Ja pari g-tonta leipäsiivua. Illalla kamomillateetä. En ole uskaltanut syödä esimerkiksi tuoreita hedelmiä tai kasviksia tai liikaa kuitua kun putkisto on herkkänä. Nyt olo on kohentumassa ja alkaa tehdä mieli enemmän ja tuoreempaa ruokaa, mutta siltikään en uskalla vielä syödä normaalikokoista annosta kerralla.
Ennen keliakia- ja divertikkelidiagnooseja muistelen aina syöneeni nimenomaan vehnäsuolakeksejä mahataudissa, huh huh
Aloitin tämän keskustelun, kun oli maha tosi kipeänä. Silloin ei ajatus oikein juokse, ja ahdistun ruokavaliosuunnittelun kaikista sudenkuopista. Siksi ajattelin nyt tehdä itselleni talteen muistilistan, siitä mitä kannattaa syödä kun on kehno olo.
Tinda 17 messages – 03/01/2014 9:59 PM
Mahanreistailuun olen käyttänyt -tosin gluteenivuosina- bulgarian jogurttia, hapankaalia ja avokadoa. Nämä sopivat hyvin paaston lopettamiseenkin. Maha tykkäsi.
Erityinen täsmäaseeni joka auttoi jopa viimeisinä gluteeniviikkoinani jolloin maha oli tosi kurjana: piigeeli. Se on sellainen 'mahansuoja-aine'. Saa luontaistuotekaupoista.
Edellämainittu liikunta tekee hyvää joten suosittelen liian vähän liikkuvalle koiran hankintaa Ja vielä, vettä pitäisi juoda riittävästi. (Kunpa muistaisin.)
Kysyisin teiltä pellavansiemenkokemuksia. Ostin rouhittua sellaista eilen, rauhoittaako se mahaa vai pahentaako jos maha on ärtynyt? Nyt juuri en taida uskaltaa sitä kokeilla.
Meje 6 messages – 03/02/2014 9:37 AM
luteetonta kirjoitti:
Meje 6 messages – 03/02/2014 9:48 AM
Tinda kirjoitti:
Tinda 17 messages – 03/02/2014 12:11 PM
Kiitos Meje! Aloittelen pellavat.
Inuliinista: kasvatin aikoinaan hiukan maa-artisokkia pihalla, tuli tosihyvää keittoa. Mutta niin tuli tosi kaasupallokin aina. Selvittelin vähän, maa-artisokassa on valtavasti inuliinia. Sitten aloin yhdistää kaasut ja inuliinit mm joihinkin jäätelöihin. Inuliini kuuluu tuohon FODMAP-listaan enkä oman kokemuksen jälkeen asiaa ihmettelekään. Nykyään inuliini tuoteselosteessa saa tuotteen palaamaan kädestäni takaisin kaupan hyllylle.
Myös purkat olen jättänyt pois, ne sokerit eivät sovi tällä hetkellä, suosittelen ainakin kokeilemaan purkattomuutta jos suolisto on äreänä.
milla 412 messages – 03/02/2014 1:11 PM
Minulla menee päivässä paljon kasviksia ja hedelmiä, vatsa kiittää
Ahaa,, siis jogurtit ym sisältää tuollaista ainetta ( inuliini) .... ohoh .. sitä varmaan kans aika monissa maitotuotteissa. Vaikka itse käytän maustamattomia joguja ja rahkoja .. mutta joskus tulee syötyä jotain valmiiksi maustettuja, jolloin kyllä vatsa kuplii, vaikka olisi laktositonta. Eli kaikkeen mitä ihmeellisimpiin aineisiin sitä törmää.
Ja sitten on tuo guarkumi. Sitähän on maustamattomissa broilerfileissäkin.
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.