Tallulah 476 viestejä – 6.11.2009 13:52
Keliaakikko voi itse myös vaikuttaa näihin tilanteisiin. Lukaiskaa vaikka tämä: http://www.aasiakas.net/index.php/2009/onko-oluessa-gluteenia/
Olen todella monesti ihmetellyt miksi keliaakikon täytyy rähjätä? Sekö auttaa jatkossa asiaa ennemmin kuin asiallinen käytös?
Vaula 141 viestejä – 24.10.2009 15:43
Kiitos linkistä, hienoa että olet koostanut kyseisen listan Huomasin myös että Keliakialiiton sivuilta löytyy myös kattava selostus gluteenittomien tuotteiden valmistuksesta ja tarjoilusta.
Muistelin että lukemani gluteenittoman leivonnan kirja josta tietoa myös löytyi oli joko "Helposti maukasta: luontaisesti gluteeniton ja maidoton erityisruokavalio" (tekijä Eila Alho) tai "Herkuttelu sallittu: gluteeniton keittokirja" (Marjo Jokinen). Täytynee käydä kirjastossa uudelleen ja tarkistaa.
Suviih 629 viestejä – 24.10.2009 15:16
Vaula kirjoitti:
Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Vaula 141 viestejä – 24.10.2009 14:48
^Juurikin tuo on niin rasittavaa, kun melkein ikinä ei tiedä miten ja missä olosuhteissa erilaisten tarjoilujen "gluteenittomat" ruoat ja leivonnaiset on tehty.. Ja se tarkistelu ja varmistelu saa välillä tuntemaan itsensä hankalaksi neurootikoksi.. :/ Pitäis varmaan jakaa tuttaville jokin ohje, jossa kerrotaan mitä kaikkea pitää ottaa huomioon gluteenittomassa leivonnassa/ruoanlaitossa. Löytyisiköhän netistä tällaista ohjetta? Yhdessä gluteenittoman leivonnan kirjassa oli oma osio, jossa oli hyvin ja perusteellisesti kirjoitettu opastus, mutten tietenkään muista kirjan nimeä..
Vielä ikävistä kokemuksista: eilen alkoi tuttavan synttärikutsuilla harmittaa, kun muiden syödessä suklaakakkua ja muita herkkuja sain tyytyä todella kuivaan Schärin muffinsiin (parasta ennen -päiväyskin oli varmaan mennyt umpeen aikoja sitten). Herkullista.. :>
Veronica 1 viesti – 23.10.2009 16:50
Kiipuli kirjoitti:
Kiipuli 90 viestejä – 23.10.2009 16:32
Oli sitten firman halloweenjuhlat ja kaikki oli tehty niin väärin kun olla ja voi.
- suolapähkinät oli sekoitettu kuorutettuihin pähkinöihin, en voi syödä
- GLUTEENITON kakku oli laitettu SAMALLE lautaselle taviskakun kanssa!!!
- Salaatti oli pilkottu leivän kanssa samalla laudalla - leivän jälkeen
Eli söin vain itsetuomaani tonnikalapiirakkaa, en mitään muuta. Onneksi firman pakastimeen olen varannut glut kahvikakkua iltapäiväkahveja varten, joten sain sitten siitä jälkkärin.
Arvatkaa vituttiko?
Hansu 3 viestejä – 13.10.2009 09:01
Itselleni on käynyt yksissä häissä niin, että kun olen ehtinyt kahvipöytään gluteeniton kakku oli pistelty poskeen, vaikka merkintä oli ollut kakun vieressä. Toisissa juhlissa oli kastike suurustettu vehnällä, mutta tomera emäntä pisti keittiohenkilökunnan tekemään uuden kastikkeen.
Olen asunut 4 vuotta Saksassa ja matkustellut tosi paljon ja omasta mielestä pärjännyt hienosti keliakian kanssa. En jaksa stressata, jos joskus sattuu kömmähdyksiä. Italiassakin olemme matkustaneet paljon, grillatut ruuat ja risotot sekä erilaiset salaatit kuuluvat silloin ruokalistalleni. Ulkomailla keliakiaa ei tunneta, joten useimmiten kuittaan asian allergiana. Viimeksi kävin reilu viikon rinkkareissulla Santiago de Compostelassa. Aamiaiset ovat yleensä haastavia, joten omat näkkärit ja myslit rinkassa takasivat ravitsevan aamiaisen, lisukkeina hedelmiä. Voittaa reilusti croissant-vehnärasvamössön ravintoarvoissa.
Uskon, että ulkomaillakin tietoisuus keliakiasta on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, joten jatkossa matkustaminen on varmasti turvallisempaa kuin aiemmin. Elämää ei kannata rajoittaa yhden keliakian takia, kerran täällä vain eletään.
Jezu Ylläpitäjä – 10.10.2009 19:40
Taas ärsytti kun firma tarjosi pitsat ja itse jäin ilman. En uskalla tilata Kotipizzasta gluteenitonta pitsaa, jos en ole paikan päällä vahtimassa kuinka homma tapahtuu.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Viveka 127 viestejä – 26.9.2009 13:09
On se niin ihanaa asua täällä maalaisidyllissä keliaakikkona. Olen ollut onnellinen kahdesta pikkukaupasta paikkakunnallani. Löytyy jauhoja, pastaa, valmisleipiä, pakastepizzoja, kalapuikkoja.
Nyt olikin sitten yllätys vastassa, kun vähäisen menekin vuoksi oli lopetettu Finaxin myslin tilaus. Tilalle ei olla tilaamassa gluteenitonta mysliä. Muualta ei sitä saanut tällä paikkakunnalta, kun K-kaupassakin on vain noita Pirkka-myslejä.
Pitänee alkaa etsimään jokin nettifirma, joka sitä postittais tännekin...
~ Gluten-free personality since 2004 ~
keliaiti 36 viestejä – 20.9.2009 20:25
Ikäviä tilanteita...
Amarillossa syömässä; gluteeniton ruoka-annos, merkintä gluteenittomuudesta. No, hälytyskellot soi, kun annos sisälsi ranskanperunoita. Kysyin asiaa ja selvisi, että ranskikset paistetaan samassa rasvassa, kuin kaikki uppopaistettavat (eli nekin, jotka sisältävät vehnäjauhoja). Kuulemma kaikki eivät ole niin herkkiä.. Onneksi sitä on niin vainoharhainen, että kysyy kaiken. -Että se siitä gluteenittomasta merkinnästä-
Eikku 25 viestejä – 17.9.2009 18:57
Tweety kirjoitti:
Eikku 25 viestejä – 17.9.2009 17:52
Pedro kirjoitti:
Eikku 25 viestejä – 17.9.2009 17:50
pirkitta kirjoitti:
Jezu Ylläpitäjä – 17.9.2009 13:52
Pulla kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Pulla 267 viestejä – 17.9.2009 13:28
Minua hatuttaa se, kun jotkut tuntuvat omasta mielestään tietävän niin paljon minunkin ruokavaliostani, että ehättävät vastaamaan minunkin puolestani. Nimittäin töistä ollaan menossa yhdessä syömään. Ruuat tilataan etukäteen. Listaan ei ole merkitty mitään gluteenittomia. Yksi työkaveri sanoi: "Yleensä kyllä kaikki tavalliset ruuat ovat gluteenittomia." Että niin vain minun tulisi ottaa listalta mitä vaan. Sanoin, ettei voi luottaa, että jokin tuote automaattisesti on gluteeniton. Mutta kuulemma voin ottaa "mitä vain" listalta. Noudatan jo keskusteluissakin välttämiskäyttäytymistä, en jaksa alkaa selittää, kun on näitä besserwissereitä.helsbe 27 viestejä – 15.9.2009 21:14
Ainii, onko kellään tietoa, että voiko olla vaniljakastiketta missä olis gluteenia? Jälkiruuassa oli vaniljakastiketta ja sitäkin nyt täytyy epäillä!
helsbe 27 viestejä – 15.9.2009 21:10
Ensimmäinen todella ikävä kokemus sattui minulle tänään työpaikkani ruokalassa. Alotin uudessa työpaikkassa elokuun alussa ja kävin tänään ensimmäistä kertaa ruokalassa. Ja eipä tarvitse mennä toista kertaa! Kävin muutama viikko sitten kyselemässä että onko gluteenitonta ruokaa yleensä tarjolla ja minulle kerrottiin että on. No tänään sitten menin ja kysyin vielä että mikä ruoka on gluteenitonta. Otin gluteenitonta ruokaa ja jälkiruuan. Noin kahden tunnin päästä syömisestä iski huono olo ja oksentelin. Jouduin tietysti lähtemään töistä kotiin. Huomena tarvii mennä selvittämään asiaa. Kyllä harmittaa ja ketuttaa. Tiedän tasan tarkkaan, että huono oloni johtui gluteenista, koska keväällä piti osallistua yhteen tutkimukseen ja koitin syödä tavis leipää, silloin tuli samanlainen olo ja oireet kuin nyt. Olen myös kerran vahingossa saanut gluteenia, ja samat oireet ja olo silloinkin
Viveka 127 viestejä – 15.9.2009 17:56
Ja täältä tulee valitus!
Menee hermot työpaikkaruokailun kanssa! Olen jo aiemmin tässä ketjussa valittanut ruoan laadusta työpaikallani, mutta nyt saa jo olla huolissaan sen gluteenisisällöistäkin.
Ruokana tänään kalapuikkoja ja muusi. Joka ikinen kerta, kun on ollut kalapuikkoja, niin minä olen saanut kananugetteja riisimurokuorrutuksella, jotka olen saanut veistää vuoasta irti. Aina yhtä miellyttävän makuistakin
Katselin tänään sitten tiskiä ja totesin, että eipä näy minulle erillistä astiaa. Kävin keittiössä kysymässä onko minulle tullut ruokaa. Ja sain vastaukseksi, että sinulle on sama ruoka, koska keskuskeittiöltä ei ole tullut sinulle mitään erikseen. Kyllä ne on riisijauhoilla päällystettyjä, sanoin keittäjä.
Pyysin soittamaan keskuskeittiölle. Hetkeä myöhemmin sain vastauksen, että minulle lämmmitetään jauhelihakeittoa. Oli kuulemma unohtunut minun ruoka keskuskeittiölle.
Minulle olisi siis syötetty tavallisia kalapuikkoja! Voi, että hatuttaa!
~ Gluten-free personality since 2004 ~
Jezu Ylläpitäjä – 17.8.2009 22:53
Pulde kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
LG1982 164 viestejä – 17.8.2009 22:21
Eikös ton G-merkinnän kanssa ole tapana ollut, että jos se suluissa (G), niin mahdollista valmistaa gluteenittomana ja jos G ilman sulkuja, niin se gluteenitonta?
Tosin entisessä työpaikkaruokalassa G-merkittyjä esim. pannupitsa, tuulihatut, ohra-riisisalaatti... Saman ketjun viereisessä ravintolassa oli onneksi tuoteselosteet nähtävillä, joten pystyi paremmmin varmistamaan merkintöjen oikeellisuuden. Tosin pientä kanssajonottajien mulkoilua joutui sietämään, ku ne tuoteselosteet vasta ihan ruokien luona, joten ei voinut etukäteen tutustua.
Pulde 16 viestejä – 17.8.2009 21:55
Jeps, samoin ku Amarilloissa myös Memphis-ravintoloissa ranskikset paistetaan samassa rasvassa kun friteeritaikina-tuotteet. Ainakin Kampin Memphisissä tarjoilija melkein suuttui mulle, kun sanoin että ei niitä sillon voi ruokalistalla väittää gluteenittomiksi. "Kuule mee mihin tahansa ravintolaan niin ihan saletisti siellä ranskalaisrasvassa keitellään myös ei-gluteenittomia juttuja, kyllä nää sillä mittakaavalla gluteenittomia on!" Mene ja tiedä.. mut tästälähin se on kai se riisi mitä tilaan pihvin kanssa.
keliaiti 36 viestejä – 9.8.2009 11:42
Ulkomailla ei välttämättä ymmärretä keliakiaa tai gluteenitonta ruokavaliota. Huomattavasti paremman tuloksen saa kertomalla vehnäallergiasta tai gluteeni allergiasta!
aspja 22 viestejä – 3.8.2009 20:59
Juu, tokihan sanoin ,että annos gluteenittomana kiitos. Siitä huolimatta niitä ranskanpottuja ei ollutkaan mahdollisuus saada gluteenittomana.
Olettais, että koko annos olisi mahdollisuus saada,eikä pelkästään sen osia. Sittenhän ei ravintoloiden tarttis kun kerätä jotain gluteenittomia jämiä lihoista jne.
Oletan saavani samantasoista palvelua ravintoloissa kun ns. terveet ihmiset!
Koko ruoan, jos se on mainittu listalla gluteenittomana, pitäisi sitä olla. Niin se vaan on!!!
Jezu Ylläpitäjä – 3.8.2009 11:20
milla kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
milla 412 viestejä – 3.8.2009 05:55
aspja kirjoitti:
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.